Wysłany: 2009-12-29, 16:35 Jak obnizyć temperaturę CPU - cel ciszej i chłodniej.
Jakiś czas temu wziąłem się za uruchomienie speedsteep'u na P5W DH Deluxe. Bez speedsteep'u w OS X CPU miał temperatury 44-47 (rdzeń #1 i #2), po uruchomieniu zarządzania energii, temperatury spadły do 37-40 stopni z tylko stanami PST, a po uruchomieniu stanów CST temperatura spadła o kolejne 3 stopnie do 34-37. Jako że na święta mikołaj mi przyniósł nową podstawkę stabilizującą cooler dla LGA775 firmy Scytche wraz z pastą IC Diamond 7 Carat, postanowiłem zrobić małą modernizację wysłużonej już maszyny... Przy okazji postanowiłem odświeżyć pasty na radiatorze z chipsetu i sekcji zasilania. Wyczyściłem ze starej fabrycznej pasty, która zmieniła się coś przypominającego zastygły cement i nałożyć świeżą pastę. Niestety nowa pasta IC baaaardzo źle się nakłada i nie udało mi się nałożyć jej na chipset w sposób zadowalający, więc użyłem rzadszej pasty Zalmana ZM-STG2. Po kilkuminutowej walce z nałożeniem IC na CPU zmontowałem komplet razem, odpaliłem i tu jak na razie jestem lekko zaskoczony, bo nie spodziewałem się takiej poprawy... temperatury CPU spadła do 27-30 stopni, a chipsetu z 45 do 37-38. Wygrzeję sprzęt i dam znać jakby temperatury się zmieniły czy to na korzyść czy nie...
Reasumując SpeedSteep przydaje się... zamiast mieć non stop temperaturę w okolicy obciążonego w 100% CPU, to można ją mieć o wiele niżej... a proste odświeżenie past i dobre zamocowanie cooler'a na CPU skutkuje następną poprawą...
To mało powiedziane, przy moim Q6600 to niezbędny element systemu.
Z SpeedSteepem i stanami CST mam ok 50 do 60C, bez nich 90C i roooośnie
Chyba trzeba będzie zainwestować w jakieś alternatywne chłodzenie ponieważ używam oryginalnego.
Ja mam bez speedstepu 30-40*C po podkręceniu na 2.7GHZ E6400 Teraz nie wiem bo mam na auto w biosie nie sprawdzałem ostatnio temperatur.
Scythe Infinity + Coollabolatory Liquid Pro
zet120, Zdecydowanie... u mnie czarną robotę odwala Scythe Mugen - a procek mam E6750 na standardowych zegarach 2,67GHz. Jak miałem na tym chłodzeniu Q6600 - ale jeszcze bez SpeedSteep'u to temperatury raczej nie przekraczały 60 stopni. Wg mnie jakbyś zainwestował w mugen'a lub inne dobre chłodzenie, to na idle'u temperatura powinna spaść poniżej 40 stopni.
a jak ktos ma za duzo kasy to polecam noctue u-12p se2. smiglo troszke drogie ale genialnie wydajne i ciche. na mojej core i5 przekreconej do 3,8ghz pod linxem (ktory w porownaniu do do prime'ow gotuje procesory) mam max 70 stopni, a w iddle 35stopni na jajeczkach
_________________ pLayer / Suspect
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Snow Leopard 10.6.3 + Chameleon 2 RC5_pre8 + DSDT
----------------------------------------------
http://szkielkoioko.xsk.pl - czyli hackintoshowy blog o wszystkim
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4427 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-05, 18:28
zet120 napisał/a:
To mało powiedziane, przy moim Q6600 to niezbędny element systemu.
Z SpeedSteepem i stanami CST mam ok 50 do 60C, bez nich 90C i roooośnie
Ostatnio miałem na warsztacie komp z Q6600 i box'owym coolerem i było ok. 40-50 stopni bez SpeedStepu i bez CST (Disabler). Więc coś masz chyba nie halo u siebie z montażem -> więc rady 314TeR z pierwszego postu wziąbym sobie do serca
zet120, a może faktycznie masz źle zamontowany cooler - kupowałeś to Q6600 sam - w BOX'ie i z wentylatorem, fabrycznie zapakowany? Może masz nieodpowiedni cooler... box'ów do procesorów Core widziałem 3 rodzaje.
Procesor kupiłem w BOX'ie czyli procesor, radiator i wentylator, oryginalnie zapakowany, co prawda na Allegro.
Natomiast rzeczywiście montowałem to samodzielnie i to był mój pierwszy raz.
Teraz 8 minut od włączenia kompa mam 34C czyli nieżle, ale z upływem czasu pewnie dojdzie do pięćdziesięciu paru.
Podobnie sprawa wygląda na Win7, a tylko w Ubuntu jest o kilka stopni mniej.
Zatem czas na jakieś zmiany...
Na twoim miejscu bym zaopatrzył się w świeżą pastę, zdjął ten wentylator, wyczyścił z starej pasty, przesmarował nową i założył jeszcze raz... trochę nienormalne to jest żeby aż tak bardzo się grzał Twój CPU.
A to że w linuksie pokazuje o parę stopni mniejszą temperaturę może wskazywać na błędnie ustawiony Tj max. Są dwie wersję Q6600 i jak pamiętam mają różne Tj max.
WoW - bardzo fajne niskie temperatury... Dobrze masz skalibrowany Tj max w FakeSMC? Mój E6750 - co prawda na ekstremalnie niskich obrotach wentylatora, ma 27-30 stopni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.