Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Koniec hackintoszów?
music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2011-08-04, 20:40   Koniec hackintoszów?

Koniec hackintoszów ? Gdy wprowadzą procesory apple A6 lub ARM itp. w swoich komputerach mackintosh. Taki powrót do historii z powerpc gdzie nie dało sie instalowac mac os x na pc , a tym samym instalować/emulować tego systemu na pc. Myślę za kilkanaście lat tak cos apple zrobi , ale w tedy ja kupie sobie ich komputer mackintosh , aby rozwiązac ten problem

Chcą apple połączyć w jeden jeden system mac osx i iOS , do końca tego sie nie da zrobic, ale jest to możliwe trochę zmodyfikowany sytem na np. ipada lub iphona oraz druga wersja na mackintoshe

Na takim mackintoshu tez wówczas dało by sie używac np. photoshop od adobe , poprostu adobe dostosowało by swoj produkt pod procesory i syem od apple , tak samo jak programisci adobe zrobili z photoshopem na procesorach powerpc.

Mysle ze dla zabicia hackintoszów dla aplle bylo by to jakieś wyjście (taki powrót do ''powerpc''). Wówczas apple instalowało by swoje procesory tak samo jak robi to w ipadach lub iphonie , czyli procesory Ax, albo procesory Arm by instalowali.

Ale w sumie obecnie procesory od apple ax oraz arm nie sa na tyle wydajne co obecne procesory intela albo amd.

//aha dla nie wtajemniczonych nowy windows 8 bedzie obsługiwał procesory arm.

Kod:
http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2011/08/03/apples-ios-merges-with-os-x-in-2012-says-jefferies/

Kod:
http://translate.google.pl/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fblogs.barrons.com%2Ftechtraderdaily%2F2011%2F08%2F03%2Fapples-ios-merges-with-os-x-in-2012-says-jefferies%2F
 10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ostatnio zmieniony przez music 2011-08-04, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

janek202 
No RISC no fun.

Wysłany: 2011-08-04, 20:45   

Wydaje mi się, że i tak komputery PC przejdą w końcu na ARM. Może nie tak szybko jak maki, ale moim zdaniem ARM to architektura, która wyprze x86. W końcu po coś zrobili windowsa 8 na ARM. Być może za parę lat będziemy mieć OSxARM...

Z resztą hackintoshe to margines i wątpię, że Apple w ogóle się tym przejmuje...

Piszę poprawnie po polsku!
Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard

music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2011-08-04, 20:57   

janek202 napisał/a:
Wydaje mi się, że i tak komputery PC przejdą w końcu na ARM. Może nie tak szybko jak maki, ale moim zdaniem ARM to architektura, która wyprze x86. W końcu po coś zrobili windowsa 8 na ARM. Być może za parę lat będziemy mieć OSxARM...

Z resztą hackintoshe to margines i wątpię, że Apple w ogóle się tym przejmuje...

Instalacja hackintoszów stale rosnie podobnie jak coraz więcej jest sprzedawanych komputerów mackintosh od appe. Myśle ze za ok. 15 lat , mac osx/iOS może miec okolo 20% rynku sytemow operacyjntych.

Jeśli pc za kilkanaście lat przejdą na procesory arm, a apple również to znowu bedzie możliwe coś takiego jak hackintosh :mrgreen: , bo beda miały te same procesory , podobnie jak teraz jest macintoshe oraz pc mają podobna architekturę procesorów x86, x86_64 (intel, amd itp) dlatego jest to możliwe (gdy były powerpc nie było hackintoszy) .

Ale jeśli apple przejdzie na procesory swojej roboty czyli te w stylu obecnych Ax, a6 itp. (co jest tez bardzo prawdopodobne) to nie bedzie sie dało postawic na nich hackintosza, bo na pc bedzie dominować albo obecna architektura x86, x86_64 (intel, amd itp) albo w pc beda instalowac arm, a apple w swoich produktach swój procesor Ax.

Ale nastepca liona myślę ze bedzie postaremu jeszcze (czyli 4 lata po staremu), czyli ze bedziemy mogli instalowac na nich hackintosza i miec co robic i pisać na forum :)

Narazie apple przymierza sie z nowym systemem i procesorem a6 do macbooka air to za około 1,5 lub 2 lata. Póżniej zobaczymy.
 10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481

propl1 

Wysłany: 2011-08-04, 22:19   

Mnie się wydaje, że PC zaraz po Apple przejdzie na ARM. Przecież tyle firm ma licencję na ich produkcje. Ktoś musi być pierwszy. Tak czy siak, albo PC, albo Apple będzie pierwsze. Jak wyjdzie Windows 8 to troszkę po nim już się zacznie ;)

Płyta główna:P5G41-M LX Procesor:E7200 2,53 45nmLan:Realtek 8201EAudio:ALC662Grafika:GT220
Win7 HP x86

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2011-08-04, 23:32   Re: Koniec hackintoszów?

music napisał/a:
Taki powrót do historii z powerpc

Moim zdaniem, to są opowieści o "żelaznym wilku", wyssane z palca i nie mające szans na realizację.

To to się po prost kompletnie nie opłaca. Ilość pracy włożona w samo stworzenie nowej platformy + przeprowadzka systemu = dużo wyższy koszt produktu = mniejszy zysk...
Druga sprawa jest taka, że od dłuższego czasu strategia Apple polega na korzystaniu z istniejących rozwiązań, a nie tworzeniu wszystkiego od zera. Powód jest ten sam - to ostatnie się nie opłaca. Dlatego OSX czy iOS bazuje na Unix'ie, ten niby ich procesor w iPhonie to jest ARM. Thunderbolt, EFI, to rzeczy opracowane przez Intel'a itd. Podobnie w temacie produkcji - Apple nie posiada własnych fabryk - komputery z jabłuszkiem produkują firmy, które produkują też całą resztę komputerów: Foxconn, Samsung...
Sprawa architektury procesorów w maczkach zmieni się więc tylko jeśli to samo nastąpi w komputerach PC.

Co do udziału w rynku, to myślę, że liczba użytkowników OSX będzie faktycznie rosła. Ale przewidzenie tego, co będzie się działo na rynku za 15 lat nie jest możliwe. Nawet z grubsza. Może będzie to 20% a może 80%... Przypomnę, że 15 lat temu by rok 1996 - sprawdźcie sobie, co się wtedy działo w temacie Apple i jaki można było na tej podstawie przewidzieć dalszy scenariusz na dzień dzisiejszy ;)

A temat hackintosha to dla Apple zjawisko niszowe, które w żadnym wypadku nie stanowi motywacji do przejścia na inną architekturę. Wszyscy, którzy bawią się w OSx86 od dłuższego czasu, widzą jasno, że Apple nie robi praktycznie nic by utrudnić nam życie.
Hackintosh jest prawdziwą zadrą w tyłku, tylko dla statystycznego użytkownika myapple ;)
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2011-08-05, 00:13   

rzooff napisał/a:
Sprawa architektury procesorów w maczkach zmieni się więc tylko jeśli to samo nastąpi w komputerach PC.
Chyba z czasem procesory ARM bedą królować ... najpierw jego obsługę włacza windows 8 i kolejny windowsy , potem wlasnie apple u siebie zainstaluje w mac osx , i z czasem na pc zaczną wypierac obecna architekturę. To tylko moje przypuszczenia(cos w nich jest ...), na ile sie sprawdzą ? A jak bedzie , to zobaczymy.

rzooff napisał/a:
Wszyscy, którzy bawią się w OSx86 od dłuższego czasu, widzą jasno, że Apple nie robi praktycznie nic by utrudnić nam życie.
Z systemu na coraz to nowszy system apple wprowadza coraz to wieksze utrudnienia, ale jak wiemy nie ma problemu z instalacją , bo i tak nie jest to na tyle nie możliwe bo to tylko zabezpieczenie programowe,które zawsze można złamać, tak samo z róznymi hasłami, kryptografią i łamaniem bardziej złożonych algorytmów szyfrujących, a co tu mówic o złamaniu mac os do instalacji na pc. Ale jak było "zabezpieczenie sprzetowe w postaci powerpc" - procesorów dawniej instalowanych w makach to było nie możliwe instalacja mac os na pc. I historia może zatoczyć koło:) bo jak apple wprowadzi arm albo swoje procesory to będa problemy z instalacja jego na pc ...

Poczatki OSx86 od
- tinger ok 2005/06 r // początek wiec i apple nie wiele utrudniało hackintoszowcom
- leopard //apple widzi coraz wicej kopi instalacji hackintosha wiec robi cos aby było trudniej to zrobić
- snow leo //mozliwa instalacja z retail dvd bez modyfikacji plyty dvd, czego akurat sie nie da z lionem
- lion //obecnie zaś na lionie apple coraz bardziej utrudnia instalacje bo jest to celową zagrywką apple z systemem retail , w którym trzeba m.in robic odnosnie : PlatformSupport.plist , OSInstall , plik/katalog Packages i jeszcze wiele innych przykładów mógłbym podawać

Zastanawiam się ile jest procentowo hackintoszwów w całem "poplulacji " systemu mac osx. strzelam ze co 15 komputer z mac osx to hackintosz czyli ok. max 15%

janek202 
No RISC no fun.

Wysłany: 2011-08-05, 00:28   

music napisał/a:
lion //obecnie zaś na lionie apple coraz bardziej utrudnia instalacje bo jest to celową zagrywką apple z systemem retail , w którym trzeba m.in robic odnosnie : PlatformSupport.plist , OSInstall , plik/katalog Packages i jeszcze wiele innych przykładów mógłbym podawać

PlatformSupport, OSInstall itd załatwia poprawna identyfikacja SMBIOS w moim przypadku. Wystarczy tylko pogrzebać z Packages. I nie jest to specjalnie wymierzone w hackintoshe, moim zdaniem. Chyba jedyna rzecz wymierzona tak naprawdę w OSx86, którą pamiętam, to było zablokowanie Atomów w 10.6.2.

music napisał/a:
Zastanawiam się ile jest procentowo hackintoszwów w całem "poplulacji " systemu mac osx. strzelam ze co 15 komputer z mac osx to hackintosz czyli ok. max 15%

Myślę że to bardziej 2-5% max... Jakoś mi się nie wydaje, by w bogatszych krajach takich jak USA, gdzie 10-15% osób ma maki i są one tańsze, chciałoby się komuś w to bawić...

Ale ciekawe ile tak na prawdę jest hackintoshy, apple mogłoby to łatwo policzyć, wystarczyłoby sprawdzić czy załadowany jest fakesmc w większości przypadków.

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2011-08-05, 00:43   

music napisał/a:
Chyba z czasem procesory ARM bedą królować ...

Jakiś argument?

music napisał/a:
I historia może zatoczyć koło:)

Wg mnie to kompletna utopia.
Przejście na Intel'a było podyktowane bardzo jasnyn kryterium - koszty. To pozwoliło znacząco obniżyć koszty produkcji = zwiększyć zysk. Teraz zmiana, nie byłaby zataczaniem koła, tylko, tak jak pisałem, ruchem samobójczym.
Koszty tego "zabezpieczenia" byłyby daleko wyższe niż teoretyczne straty generowane przez środowisko OSx86.

music napisał/a:
bo jak apple wprowadzi (...) swoje procesory

Jakie swoje procesory? Zdajesz sobie sprawę, co to znaczy zaprojektować wyprodukować nowy procesor?
Czy zdajesz sobie sprawę, że nowy procesor oznacza także nowe chipsety, kontrolery, EFI czy też jakiś jego odpowiednik.
Jak dla mnie to co piszecie w tym wątku, to jest kompletne science fiction...

music napisał/a:
- leopard //apple (...) robi cos aby było trudniej to zrobić

Np co robi?
Bo ja nie zauważyłem. A to właśnie 10.5 pozwolił pierwszy raz na instalację OSX z działającym PM.
Podobnie Snow Leo nieczego nie zmienił. Za to rozwój OSx86 sprawił, że instalacja zrobiła się bajecznie łatwa.
music napisał/a:
- lion //obecnie zaś na lionie apple coraz bardziej utrudnia instalacje

Wcale nie coraz bardziej. Dużo trudniej było z Tigerem i to bez porówniania. Także samo działanie systemu to nie było to co teraz - brak QE/CI to była norma a o power managemencie nikomu się nie śniło nawet...
Lion jest bardzo nowy i o tym czy jest z nim specjalnie trudniej niż ze Snow Leo, to się okaże za kilka miesięcy.

Jeśli myślisz, że zmiana dystrybucji OSX -> Apple Store, to wynik walki z hackintoshem, to też nie mogę się z tym zgodzić. Tutaj także przyczyną są pieniądzie. Dystrybucja via App Store to czysty zysk, praktycznie bez żadnych kosztów, czego Apple nauczyło się przy iStore.

Nawet jeśli ktokolwiek w Apple przejmuje się tematem OSx86, to moim zdaniem jest to im na rękę. Bo efekt jest taki, że więcej osób używa Mac OS X, a potem spora części zamienia w koncu swoje hackintoshe na oryginalny sprzęt Apple.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!
Ostatnio zmieniony przez rzooff 2011-08-05, 00:46, w całości zmieniany 1 raz  

janek202 
No RISC no fun.

Wysłany: 2011-08-05, 00:45   

rzooff napisał/a:
Jeśli myślisz, że zmiana dystrybucji OSX -> Apple Store, to wynik walki z hackintoshem, to też nie mogę się z tym zgodzić. Tutaj także przyczyną są pieniądzie. Dystrybucja via App Store to czysty zysk, praktycznie bez żadnych kosztów, czego Apple nauczyło się przy iStore.

Myślę że chodzi jeszcze dodatkowo o coś innego. Zmuszają w ten sposób ludzi do przypisywania kart do konta AppStore, więc jest większa szansa, że potem kupią jakieś tanie gierki za parę dolarów itd, co oznacza dodatkowy zysk.

Ostatnio zmieniony przez janek202 2011-08-05, 00:48, w całości zmieniany 2 razy  

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2011-08-05, 00:47   

To też jak najbardziej. Nie tylko o sam system chodzi, tylko o cały App Store, który ma spowodować, że Apple będzie zarabiać praktycznie na każdej aplikacji komercyjnej pisanej na Mac OS.

man_of_the_oak 

Wysłany: 2011-08-05, 00:48   

janek202 napisał/a:
rzooff napisał/a:

Myślę że chodzi jeszcze o coś innego. Zmuszają w ten sposób ludzi do przypisywania kart do konta AppStore, więc jest większa szansa, że potem kupią jakieś tanie gierki itd.

Niekoniecznie :-) Zakupu Liona można dokonać poprzez gift card, które ukazały się ostatnio. Ja raczej przychylam się do wersji rzooffa - ot, zamiast produkować nośniki i "marnować" pieniądze, udostępniają produkt drogą internetową, zatem co najwyżej muszą zainwestować w serwery utrzymujące ów online.

Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!  | Piszę poprawnie po polsku!

Marucins 
Witcher

Wysłany: 2011-08-05, 06:59   

Bez przesady aż tak czarnego scenariusza nie widzę.
Te ich połączenie MacOS z iOS nie każdemu przypadło do gustu. Wiele jest słów krytyki. Apple jak to Apple próbuje manipulować faktami aby z ich wypustu zrobić ficzer i uważam iż przejście na A6 lub AMR w stacjach roboczych/notkach byłoby krokiem wstecz. Co innego z rynkiem przenośnych iZabawek.
Wszystko opiera się na ogniwach, w których aktualnie mamy przestój albo jak kto woli zastój. Niby coś tam naukowcy odkrywają, próbują robić nawet coś światu ogłosić ale i tak nic nie ujrzało światła dziennego na sklepowych półkach.

Kwestia $$ z czasem jedzenia apetyt wzrasta - widzimy dobrze jak ta firma zaczęła nie przykładać aż takiej uwagi co jest w środku tylko aby opakować z zewnątrz w coś innego aby ludzie to kupili aby przyciągało uwagę.
Aha do tego dochodzi jeden ficzer taki przełomowy (retina, tb, unibody,...). Zazwyczaj "to coś" powoduje myślenie u fanatyków że to firma przyszłościowa, że ma potencjał. Kupując to jestem kimś lepszym - na szczęście ten przesąd wyższości zaczyna zmieniać się.

man_of_the_oak a co złego by się stało gdyby dali nam wybór? Podczas transportu ich zabawek, niech dorzuca karton z penami z Lionem.

ps. A co złego robią im hackintoszhowcy, czy moja kasa wydana u nich śmierdzi?
Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS ADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500

Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!

oswaldini 
Gigabyte stinks !

Wysłany: 2011-08-05, 07:34   

music napisał/a:
PlatformSupport.plist , OSInstall

music napisał/a:
- lion //obecnie zaś na lionie apple coraz bardziej utrudnia instalacje bo jest to celową zagrywką apple z systemem retail , w którym trzeba m.in robic odnosnie : PlatformSupport.plist , OSInstall

Bzdura. Wystarczy zrobić PRAWIDŁOWY smbios i problemu nie ma ! OSInstall jeśli tylko chcesz mieć zapis na MBR (ta sama modyfikacja na Snowie).
music napisał/a:

Nie byłbym tak optymistyczny co do liczby hamaców. Ja obstawiam że będzie to ok 5%.

DLA OSÓB, KTÓRE NIE POTRAFIĄ CZYTAĆ POWIĘKSZAM TREŚĆ - NIE POMAGAM NA PW, NIE LICZCIE NA ODPOWIEDŹ, NIE MAZAĆ MI SIĘ DO RĘKAWA, ŻE NIE ODPISUJE - MACIE PROBLEM, PISAĆ NA FORUM

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2011-08-05, 10:49   

Siejecie popelinę i nic więcej... ARM będzie używany, ale w kontekście urządzeń SOC... całkiem możliwe że iOS będzie rozwijał w kierunku dużego OS X - w końcu iPad ma potencjał, ale na razie jest ograniczony przez sam iOS i to co potrafi...

Z takimi przejściami na inną architekturę, to dajcie sobie spokój... zapominacie o dwóch ważnych kwestiach, po pierwsze intel i potencjał jaki za nim stoi... cały świat x86 to właściwie on, AMD obecnie to przystawka... oraz jakakolwiek zmiana architektury to nie tylko wymiana systemu ale 100% oprogramowania... każdy najmniejszy program trzeba by skompilować na nową platformę... już pomijam kwestie dostosowania kodu...

ARM może się upowszechni, lecz bardziej w urządzeniach mobilnych (tablety, zegarki itp itd) i takich do dedykowanych zastosowań, stacje NAS, przystawki do TV itp itd... Stacjonarne komputery i serwery jeśli jakaś firma nie wymyśli rewolucyjnego produktu który wywali rynek do góry kołami, pozostanie wciąż przy x86 intela.

PS Blokady w Lion'ie to nie blokady... każdy instalator Mac OS X ma zaszyte informacje na jakim sprzęcie można go zainstalować, w tym wypadku Lion'a można zainstalować TYLKO na komputerach z procesorami C2D i apple wprowadził sprawdzanie modelu płyty swojego sprzętu po to aby ktoś np nie próbował zainstalować Lion'a na np Mac'u mini z Core Solo...

PSS haMac - to pewnie nawet duuuuużo mniej niż 1%... to jest margines który w dłuższej perspektywie przynosi plusy samemu Apple. Jak ktoś zapozna się z systemem, to jest spore prawdopodobieństwo, że zakupi inny iSprzęt lub wymieni haMac'a na Mac'a.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

witucha0 
Absurd Inside

Wysłany: 2011-08-05, 21:54   

Marucins napisał/a:
man_of_the_oak a co złego by się stało gdyby dali nam wybór? Podczas transportu ich zabawek, niech dorzuca karton z penami z Lionem.

Nawet lepiej... Apple będzie na początku września sprzedawało peny z Lionem za chyba $69.
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!

Odpowiedz do tematu