Wysłany: 2011-06-19, 10:18 MacOs i OSx86 - czemu nie osobno?
Witajcie.
Z góry zaznaczę, iż w temacie szeroko pojmowanego programowania jestem laikiem. Moje pytanie i oczekiwana odpowiedź ma charakter czysto informacyjny, nikogo nie krytykuję - więc prosiłbym o wyrozumiałość.
Wiem, że to o co zapytam wymagałoby długotrwałej pracy wielu ludzi ... ale...
Wszyscy wiemy jak Apple stara się nam utrudnić życie, dlaczego więc ludzie zaangażowani w projekt OSx86 nie chcieliby stworzyć własnego systemu operacyjnego opartego na dobrych rozwiązaniach zaczerpniętych z systemu Apple, ale jednak samodzielnego.
Nie jestem użytkownikiem MacOs, więc znam temat jedynie w teorii, ale kilku z Was piszę o tym, że każda aktualizacja systemu niesie ze sobą ryzyko wysypania ... zdarza się to rzadko, ale jednak istnieje takie ryzyko. Dlaczego więc nie usunąć go tworząc stabilny, responsywny system operacyjny?
A może nieopłacalność takiej operacji wynika z tego, iż należałoby oprogramowanie, które chcianoby zawrzeć w systemie, dostosować do konkretnego OSa, aby uzyskać identyczną do MacOs responsywność.
Moze dlatego ze to nie bylo by takie latwe i jak by nawet to zrobili to i tak nie bylo by to samo co OSX. Pomysl o tym ze Programisci by nie pisali programow na system ktory byl by darmowy (o tym co mowisz) mowie tu o Photoshop, Gry, itp... Nie byly by wspierane na tym nowym systemie :O. I zoabcz ze osx byl pisany kilkanascie lat ! najpierw wychodzily ubogie wersje i tak sie rozwijal
_________________ Mac OS X (Retail x32) 10.6.7
Intel Core i5 - 650 | GeFroce GT 340 | Intel Chipset
---------------------------------------
Proszę o nie używanie BBCode w stopkach.
Jasne ja to rozumiem. Ale przez najblizszych kilkanascie lat może dojść do tego, że MacOs będzie wyjątkowo trudny do zainstalowania na PC ze wzgledu na zabezpieczenia czy sprzedaż jedynie online.
Jest tyle hakerow,crackerow ze beda hackowac,crackowac software do konca swiata . Mozna jeszcze latwo zrobic system na jadrze linuxa, oparty na np debianie ale to nadal to nie bedzie osx!
A jak osx bedzie sprzedawany tylko online to co za problem kupic ?.
_________________ Mac OS X (Retail x32) 10.6.7
Intel Core i5 - 650 | GeFroce GT 340 | Intel Chipset
---------------------------------------
Proszę o nie używanie BBCode w stopkach.
Tak, ale takie zakupy byłyby jedynie dostępne dla posiadaczy Macow ... ja wiem, że każde zabezpieczenie można złamać, tylko jak długo takie łamanie będzie skutkowało łatwą instalacją OsX dla przeciętnego użytkownika i jak długo będzie legalne?
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-19, 13:59
Tomku, Twoje pomysły są całkowicie abstrakcyjne.
Spróbuj się trochę zgłębić w temat tworzenia oprogramowania. Oraz zobacz czym różni się OSX od innych systemów operacyjnych.
Inna sprawa jest taka, że Apple tak na prawdę za wiele nie robi by utrudnić życie użytkownikom hackintoshy. Zresztą dopóki nie zmienią platformy sprzętowej to nas od MAC OS nie odetną
Truelegend napisał/a:
I zoabcz ze osx byl pisany kilkanascie lat ! najpierw wychodzily ubogie wkersje i tak sie rozwijal
Znowu wpisujesz bzdury wyssane z palca. Bardzo proszę jeszcze raz - nie wiesz, to nie pisz i nie wymyślaj własnych teorii. Zajrzyj chociaż do wikipedii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.