Próbowałem różnych kombinacji, a w internecie nie udało mi się znaleźć przystępnego, jasnego opisu.
W jaki sposób podkręcić w granicach rozsądku procesor i7 870 na płycie msi p55 gd65?
próbowałem trochę bawić się z opcjami w biosie, jednak za bardzo mi to nie wyszło.
podobno bezpiecznie można wyciągnąć z tego procesora 4ghz.
co dokładnie trzeba poustawiać?
i jak masz pamięci ustawione w biosie?
mi chodzą na 1600mhz, taka byla jakas opcja z extreme memory profile podajze, ale w geekbenchu maja dosc slabe wyniki..
Okazało się, że nie pomogę Po aktualizacji biosu do wersji 1.A (1.10) nie działają stare profile - nie da się ich wczytać. A podkręcić teraz nie da rady bo mam za słaby zasilacz (o ostatniego OC grafa się zmieniła z 7900GS na 5870 i doszedł jeden dysk, zasilacz ledwo zipie)
Jeżeli chcesz uzyskać 4GHz masz 2 opcje:
- 20 (mnożnik) x 200 (BCLK) = 4000MHz -> ustaw dzielnik pamięci aby uzyskać odpowiednia predkość
- 22 x 182 = 4GHz -> ustaw dzielnik pamięci aby uzyskać odpowiednia predkość
W pierwszym przypadku będziesz miał możliwość ustawienia pamięci z natywną predkościa m.in 1333/1600/2000. W drugim przypadku predkość pamiątek zależy od BCLK.
Zacznij od napięcia CPU Voltage 1.3V oraz CPU VTT 1.25V. Wyłącz Intel Turbo Boost. Włącz profil XMP na pamiątkach.
Aby mozna było manipulować BCLK musisz ustawić Extreme Memory Profile Mode na Advance.
Przy ustawieniu 22x182 pamięci nie będą działać na 1600MHz tylko w okolicy 1600...
Sprawdzałeś w Prime95 stabilnośc tak podkreconego sprzętu ? Na jakich napięciach zostałeś ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.