Zamierzam kupić dla matki netbooka aby mogła z siostrą rozmawiać po Skypie, pośmigać po necie, posłuchać muzyki, obejrzeć kilak filmów z hdd jak i online (dziadowskie polskie seriale). Prawdopodobniej będzie śmigał tylko po WiFi-n.
Z początku wybór padł na:
Dell Inspiron Duo - netbook + tablet. Duży minus to słaba bateria. Wiem iż z wyglądu dla matuli bardzo podoba się.
Sony Vaio VPC-YB1S1E/S - wysoka wydajność i w miarę rozsądna praca na baterii.
HP Mini 210-2030sw - prawdopodobnie lider jeśli chodzi o czas pracy na baterii, wiadomo iż odbija się to na wydajności.
Toshiba Mini NB550D-10G - hybryda w stosunek wydajności i czasu pracy na baterii (nie wiem co z tym AMD C-50 - niby taktowany 1GHz a radzi sobie świetnie)
HP Pavilion dm1 - starszy i bardziej konkretny niż wyżej wymieniony HPek mini
Nie śledzę rynku netbookaów. Nie znam osiągów i wydajności podzespołów tam montowanych (Atom, C-50, E-350, itd)
Panowie doradźcie coś. Nie muszą być to propozycje wymienione przeze mnie, wrzucam tylko to z czym stuknąłem się.
//edit
Acer Aspire One 722 - fajna perełka. Wydajność wysoka, do tego przyzwoita bateria.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
ASUS EeePC 1215N
Intel Atom D525 + 2 grafiki, intel + nvidia ION2, matryca 12,1" 1366x768, masz akcelerację H264 pod Win i Linuxem... żaden flash czy film niestraszny, nawet najcięższe 1080p Ci odtworzy bez zająknięcia, do tego BT 3.0 i USB 3.0, HDMI, kamera itp itd...
Wg mnie jeden z lepiej wyważonych i bogato wyposażonych modeli... no i ASUS, wg statystyk najrzadziej psujący się sprzęt... najgorszy to HP.
Aktualnie waham się między Acer Aspire One 722 a ASUS EeePC 1215N. Tutaj mamy minimalne różnice - Asus lepszy w wydajności ale gorszy w pracy na baterii a za to Acer odwrotnie.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
ASUS, wg statystyk najrzadziej psujący się sprzęt...
Mój kumpel ma dokładnie ten model netbooka. 5 razy w serwisie. Najpierw uszkodzony ekran, potem znowu, bo źle poskładali, 3x z powodu przegrzewania się (90-100*C na procesorze), dalej nie naprawili.
Ale może ma po prostu pecha.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Mój kumpel ma dokładnie ten model netbooka. 5 razy w serwisie. Najpierw uszkodzony ekran, potem znowu, bo źle poskładali, 3x z powodu przegrzewania się (90-100*C na procesorze), dalej nie naprawili.
Ale może ma po prostu pecha.
To samo mogę powiedzieć o HP jakie serwisowałem, odlepiające się układy BGA, padające inwertery, płyty... itp itd...
Bez względu na markę/model najważniejsze aby miał gwarancję i sprawny serwis w PL i najlepiej aby "serwisem" nie był sklep.
Jeżeli chodzi o sprawny serwis to może trzeba by poszukać coś z stajni Samsung, bo firma z Wawy która serwisuje dla samsunga jest godna polecenia. Mam na myśli Telemark serwis.
Wybór padł na Acer Aspire One 722.
Nie mogłem zbyt długo zastanawiać się - teraz czekam na paczkę. Zobaczymy czy wywiążą się ze słownej i pisemnej "umowy" w przesyłce przed świętami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.