Wysłany: 2011-01-31, 04:32 Niedziałająca hibernacja w MacBook'u
Witajcie!
Od razu powiem, że problem dotyczy MacBooka a nie hackintosha, jednakże w sumie tylko hackintoshowcy wiedzą co w trawie piszczy.
Problemem wydaje się być SSD który posiadam - o ile normlany sleep działa doskonale to każda hiberanacja i następnie próba obudzenia kończy się kernel panic`iem.
Jakieś solucje jak to naprawić? W laptopie jest to z lekka wkurzająca (tym bradziej gdy często zapomina się doładować bat)
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-31, 11:26
Instalacja OSX na PC to nie jest właściwy dział dla problemów z oryginalnym maczkiem...
W Twoim pytaniu brakuje danych pozwalających na udzielenie porady:
1. Co do za MacBook/ Jaka jest konfiguracja? W przypadku maczka, najlepiej zrobić zrzut z IORegistryExplorer'a.
2. Jak wygląda KP? -> Uruchom system w trybie verbose. Wtedy zamiast "Turn off..." będą komunikaty o błędzie. Zrób tego zdjęcie i załącz do posta.
3. Dlaczego podejrzewasz SDD?
Instalacja OSX na PC to nie jest właściwy dział dla problemów z oryginalnym maczkiem...
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to wcisnąć
Cytat:
1. Co do za MacBook/ Jaka jest konfiguracja? W przypadku maczka, najlepiej zrobić zrzut z IORegistryExplorer'a.
Generalnie jest to standardowy MB990LL/A (czyli nie ten bierzacy tylko poprzedni z 9400GT) tyle, że z wymienionym hdd na SSD.
Wyciąg z IORegistryExplorer`a załączam w poście.
[qupte]2. Jak wygląda KP? -> Uruchom system w trybie verbose. Wtedy zamiast "Turn off..." będą komunikaty o błędzie. Zrób tego zdjęcie i załącz do posta.[/quote]
Tylko kwestia po 1 jak odpalić go w verbose a druga jak wywołać kp - OSX chyba sam wybiera czy idzie w sleep czy w hibernację.
Cytat:
3. Dlaczego podejrzewasz SDD?
Zanim nie miałem SSD wszystko działało ok, w końcu wgrałem jakiś driver do modemu i system zaczął się sypać, zrobiłem reinstalację, na czystym OSie nadal to samo
Wyłączenie Secure VM nic niestety nie dało.
Co mi da Apple Jack? Bardziej mi zależy na tym aby hiberancja działała - wyłączyć ją umiem.
Generalnie nurtuje mnie dlaczego SSD tu coś może przeszkadzać - przecież to zwykły drive na SATA i pod każdym innym OSem działa świetnie, pod OSX nie działa ta hiberka.
Using AppleJack, you can repair your disk, repair permissions, validate the system's preference files, and get rid of possibly corrupted cache files. In most cases, these operations can help get your machine back on track.
Nie zaszkodzi spróbować...
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.