Wysłany: 2011-10-24, 15:40 Oveclocking dopuszczalne temperatury
Jak w temacie chciałem zrobić małe O.C procka na boxowym chłodzeniu więc pytam jakie są dopuszczalne temperaturki dla CPU? Obecnie mam na idle 42-46 stopni po OC Core 2 Duo E8400 z 3GHz na 3,5GHz i zastanawiam się czy tak stabilnie będzie mi pracował.
Nie przekraczałbym 70-75* co i tak jest wg mnie sporo za dużo. Dla komfortowej pracy C2D myślę, że max w granicach 60*C jest optymalnie. Boxowe chłodzenie to szajs. Polecam zainwestować w jakiś używany większy cooler z wentylem 120mm - można na pewno kupić coś za 60-100zł
Chciałem podesłać bardzo fajny test, byłby link dla innych od razu na przyszłość. Ale nie mogę odnaleźć w historii przeglądarki.
Swoją drogą zastanawiam się czy dałoby się podnieść domyślnie zegar z jakim miałby pracować CPU oraz wartości dla Turbo Boost?
Nie jako OC ale jako przeprogramowanie CPU czy coś takiego.
...bo tak. Taki 2600K spokojnie może chodzić na 5GHz, szkoda aby pracował non stop i zżerał takie zasobu energii przy przeglądaniu WWW czy słuchaniu muzyki, czy oglądaniu filmu.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Marucins, ale tak właśnie daje się robić OC na i7-2600k - przestawiasz mu maksymalny mnożnik turbo z Auto (domyślnie 38) na 50 i ognia... masz max 5GHz w turbo. Jedyny objaw że CPU jest po OC, to to że krzywa napięć musiała być trochę podniesiona i masz deko wyższe napięcie na CPU, a przez to jakieś +3-5 stopni w idle'u... ale to chyba drobiazg...
Marucins, ale tak właśnie daje się robić OC na i7-2600k - przestawiasz mu maksymalny mnożnik turbo z Auto (domyślnie 38) na 50 i ognia... masz max 5GHz w turbo. Jedyny objaw że CPU jest po OC, to to że krzywa napięć musiała być trochę podniesiona i masz deko wyższe napięcie na CPU, a przez to jakieś +3-5 stopni w idle'u... ale to chyba drobiazg...
Takie głupie pytanie czy ten zabieg działa dla 1156 i5/i7 ?
Tak, o ile masz i7-875K i mobo z ustawieniem offsetu dla Vcore (moja MSI nie ma i cały czas musi być podniesione napięcie, Asusy mają offset). Robimy już koledze starsznie duży offtop w temacie !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.