Wysłany: 2010-07-19, 15:40 Pendrive prosto do płyty głównej
Hej, jak w temacie, poszukuje Pendrive'a z wyjściem prosto do płyty głównej (koncówka na piny). Czy coś takiego istnieje ? Ew jakiś minimalnie krótki kabelek sztywny z przejściówka z USB do pinów na mobo.
Tak wlasnie znalazlem wersje SATA. Transfery niestety malutkie. 2GB malusienki Pendrive kosztuje 35zł i transfery sa do 19mb/s (odczyt).
Zastanawiam się czy zastosowanie bootowalnego pendrive'a bardzo spowolni działanie OS Xa. Czy też mkext jest ładowany raz do systemu a potem nie odczytuje nic z pendriva.
I jedno pytanie poza tematem - da się zrobić takiego pena botowalnego z chameleonem i całym katalogiem extra i jednoczesnie żeby nie był widziany w OS X/ Win
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-19, 16:15
oswaldini napisał/a:
Zastanawiam się czy zastosowanie bootowalnego pendrive'a bardzo spowolni działanie OS Xa.
To nie ma znaczenia. Zawartość pendrivea to kilkadziesiąt megabajtów, które ładowane są tylko raz przy starcie. Opóźnienie względem startu z "normalnego" dysku jest niezauważalne. A na samo działanie systemu nie ma to żadnego wpływu.
Pod OSX możesz sobie takiego pena nie podpinać przy pomocy fstab i nie będzie widoczny. A w razie potrzeby można szybko podmontować, np w Disk Utility.
Pod Windows będzie widziany jako niesformatowany - w niczym to nie przeszkadza, ani nie powoduje wyświetlania jakichkolwiek ostrzeżeń przy starcie.
Ja mam o tyle lepiej, że na mojej P7P55 WS SC są bezpośrednio na płycie głównej dwa gniazda USB A... tylko wtykać klucze USB
Wracając do tematu, to wydajność klucza nie będzie miała tu decydującego znaczenia... w końcu ładujemy zaledwie parę/paręnaście MB. Sekunda czy dwie dłużej można wytrzymać.
Zamiast kombinować z wew. kluczem USB, możesz też kupić miniaturowy klucz USB co wystaje ledwo co z samego gniazda... coś jak te miniaturowe BT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.