Chciałbym na poczatek kupić sobie Power Mac G4
Procesor 867 Mhz Ram 512 HDD 60 GB ATI Rage 128 16 Mb I CD-RW
Moje pytanie dotyczy czy moge dołożyć do wolnego slotu obojętnie jaką kość SDR RAM PC133 . Czy ma być ona dwu stronna czy jedno stronna i czy dedykowana pod Mac-a czy niekoniecznie.
To samo pytanie tyczy się napędu optycznego i Karty graficznej, karta może być pod AGP od normalnego PC-ta czy musi być specjalne dedykowana pod Mac-a.
Dodam ze będzie mnie interesowało zainstalowanie Leoparda na taką machine jeśli da rade. Proszę o szybką i konkretną odpowiedz
A konieczne jest takie flashowanie karty co to w ogóle daje , wkońcu jak producent robi karte to powinna pasowa do każdego komputera ze złączem AGP czy PCI-E
Tzn ja niemam zamiaru bawić sie w jakież zaawansowane programy do obróbki grafiki czy innych rzeczy tylko interesuje mnie zeby działał internet system operacyjny i ewentualnie Quake 3 Arena
Ten sprzęt jest za stary na Leopard'a - po prostu będzie potwornie mulił... coś jak Vista na P4. Pomijam już kwestię w ogóle zainstalowania bo trzeba by zmodyfikować płytę instalacyjną i zdjąć zabezpieczenia lub instalację przeprowadzić na innym kompie.
Generalnie pod Leoparda nie bardzo w ogóle zastanawiać się nad sprzętami na G4 - absolutne minimum to G5, a najlepiej jakiś intel.
Wracając do VGA, to jest to istotny element nowoczesnego maczka, to od niej zależy czy w ogóle odpali połowa programów oraz czy praca z samym systemem będzie przyjemna, ponieważ OS X wykorzystuje akcelerację GPU do generowania interface'u systemu.
Abstrahując od problemu VGA - uważam że powinieneś odpuścić sobie ten sprzęt... to naprawdę straszne muzeum... wydajność na poziomie Pentium III 1GHz... a do tego strasznie głośny... Jeśli koniecznie chcesz mieć mac'a - to szukaj jakiegoś mini-mac'a na G4 - niestety będzie mulił na Leopardzie, ale przynajmniej da się go zainstalować i od strasznej biedy używać, a koszt takiego sprzętu nie powinien przekroczyć kilkuset PLN.
Oglądałem na Youtubie filmiki jak ludzie mają zainstalowany Mac 9.2 i pokazują jakie zacięcia ma podczas pracy a potem na tym samym sprzęcie jest zainstalowany Mac OS X Leopard i widać diametralną rżnice w działaniu
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=SEeWdmwqk2o
a konfiguracja sprzętu to Processor: 400MHz PowerPC G4
Memory: 448MB PC100
Graphics Card: AGP NVIDIA GeForce 6200 256MB
Harddrives: 10GB ATA (Mac OS 9.2.2 Installed) and 30GB ATA (Mac OS X Leopard Installed)
Ty chcesz widzieć co chcesz zobaczyć, oraz wiedzieć to co sobie umyśliłeś... różnica w tym że znam doskonale te sprzęty, pracowałem z nimi i na podobnymi na przestrzeni systemów 7.xx i wzwyż, a potem na każdym OS X'ie i wiem z własnego doświadczenia że tego sprzętu nie da się sprawnie używać z Leopardem... od biedy da radę z Tigerem, ale to nie jest ani wydajna, ani przyjemna praca... Otrząśnij się z tego mitu, że PowerPC jest wydajniejsze niż ówczesne Intele... może i jest w przetwarzaniu zoptymalizowanego kodu, ale to nie wystarczy aby narysować płynny interface...
PS Nie wiem na jakich źródłach bazujesz, ale na w/w sprzęcie OS 9.22 działa bezbłędnie i nie ma mowy od jakimkolwiek haczeniu... Apple wg mnie uzyskał płynność interface'u właśnie 9.x dopiero w Tigerze, a dobrze to działa dopiero w Leopardzie z dobrą VGA.
Myślałem że małym kosztem można było by przenieść sie z nudnego Windowsa na Leoparda no ale jak widać żeby kupić w mare dobre Jabłko na OS X-a to jest koszt 2 tysięcy w góre .Toja już wole zostać przy swoim komputerze. Chociaż nie ukrywam że obudowa Mi się podoba z tych PowerMac G4
Dizel, Bardzo byś się rozczarował Quick Silverem oraz innymi maczkami z tamtego okresu... ona nie ma nawet USB 2.0! Pomijam już jego kulturę pracy, bo jedną z rzeczy jaka mi utkwiła w pamięci jest głośność wentylatorów i hałas jaki generował ten sprzęt...
Jak chcesz tanio poznać OS X i na oryginalnym sprzęcie, to szczerze polecam minimac'a... na nim da się jeszcze jako tako działać, a wersję z G4 kosztują podobnie jak w/w quicksilver.
Opisy jakie są w necie, raczej są pomocne w reanimacji posiadanego trupa którego już mamy i powinny być traktowane jak mądrości ludowe... Jak masz już taki sprzęt to chcesz aby służył jak najdłużej i rozumiem że czasami tanio można poprawić jakość działania systemu, ale nie zrobisz tak aby działał wystarczająco płynnie aby warto było rozważać kupno takiego sprzętu...
Ehhh no tak sobie myśle bo fajna jest ta obudowa od QuickSilvera czy łatwo da się ją zmodyfikować donormalnego PC?? Konkretnie jeśli Chodzi o Power MAC G4 to chciałbym po prostu troszke nauczyć sie działaćna tych systemach od APPLE . A czy np. takiego IAtkos-a lub iDeneba da się zainstalować na takim starociu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.