Wysłany: 2011-10-03, 12:04 Renderowanie czcionek w Os X
Zawsze mi się wydawało, że mam zbyt poszarpane czcionki w systemie, porównując do mojego Macbook'a obraz był słaby. Mam monitor LG, okazuje się, że Lion słabo wykrywa automatyczne wygładzanie czcionek na monitorach innych firm niż Apple. Znalazłem ciekawy komendę i po zastosowaniu obraz jest prawidłowy.
0 – is the setting for CRT rendering (looks horrible on LCD)
1 – is the setting for Light
2 – is the setting for Medium (Best for Flat Panel)
3 – is the setting for Strong
Mi to nie działa, niby wpisuje wartości, zapisują się, ale na oko nic nie widać. W ogóle po przesiadce z windy mam cały czas jakiś problem ze wzrokiem czcionki niektóre wydają mi się za ostre, niektóre rozmyte, kontrast jakiś za duży. Jak to ogarnąć - próbuje rożnych ustawień ale nic mi nie pasuje - może to kwestia przyzwyczajenia??
Podłubałbym w ustawieniach karty. Nie ma może jakiegoś panelu dla Geforców????
_________________ Toshiba A200-1HV I Snow Leopard 10.6.8 I C2D T5300 1,73GHZ I 2GB DDR I P945M I ICH-7M I GF 7300GO I ALC862 I
Mi to nie działa, niby wpisuje wartości, zapisują się, ale na oko nic nie widać. W ogóle po przesiadce z windy mam cały czas jakiś problem ze wzrokiem czcionki niektóre wydają mi się za ostre, niektóre rozmyte, kontrast jakiś za duży. Jak to ogarnąć - próbuje rożnych ustawień ale nic mi nie pasuje - może to kwestia przyzwyczajenia??
Podłubałbym w ustawieniach karty. Nie ma może jakiegoś panelu dla Geforców????
Po ustawieniu nowych wartości musisz zrestartować aplikację, ewentualnie się prze logować.
_________________ 10.7
Ga-H55-S2 Dźwięk, Ethernet, Restart, Shutdown,Sleep działa
Core i3-540,4Gb DDR3 1333Mhz,Gainward GT210 512Mb NvEnabler64
Wifi: ASUS WL-138G V2
No wiem, próbowałem i restartu i ponownego logowania, ale nie widzę żadnej różnicy.
Ściągnąłem sobie panel secrets, tam też to można przestawiać i na początku pokazywał 0 - zmieniłem na strong i też jakoś nie widzę różnicy, może na GF7300 to nie działa?
Szukam jakiegoś panela do GForce'a, żeby zobaczyć co tam jest poustawiane, może AA nie włączone albo coś - istnieje coś takiego pod Maca?
Włączyłem coś takiego jak 2D Quartz Extreme i ustawiłem na 3 - jest w miarę ok.
[ Dodano: 2011-12-31, 16:52 ]
A nie da się jakoś zredukować wyostrzania, bo tak naprawdę to wszystkie elementy są właśnie przeostrzone, kursor, ikony, no wszystko dosłownie. W windowsie można to wyregulować właśnie w panelu Nvidia, a tutaj???
[ Dodano: 2011-12-31, 20:32 ]
Dorwałem programik Tinker i poprzestawiałem wielkość systemowych czcionek na deczko większe i jest teraz dobrze:)
_________________ Toshiba A200-1HV I Snow Leopard 10.6.8 I C2D T5300 1,73GHZ I 2GB DDR I P945M I ICH-7M I GF 7300GO I ALC862 I
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.