Wysłany: 2012-01-18, 13:28 Ustawienia w biosie a wpływ na HaMaczka
Witam mam takie pytanie czy do Mac OS X musimy konfigurować w biosie coś jeszcze oprócz rzeczy które zazwyczaj podawane są w tutkach do poszczególnych konfiguracji czy nie, i jaki wpływ mają zmiany w biosie na pracę Maca, bo o ile dla Windowsa ma to mniejsze lub większe znaczenie to jak to się odnosi do Maca. Mam na uwadze głównie ustawienia dla CPU i mobo, czy np. jak wyłącze P-State w ustawieniach procesora to czy wpłynie to na prace maca czy tylko win. Czy nie ma to wogóle wpływu bo wszystko dzieje się w DSDT. Na koniec jak wygląda sprawa podkręcania podzespołów czy zmiany przez bios muszą być jakoś korygowane dla maca, mowa o modyfikacji plistów, dsdt itd.
czy np. jak wyłącze P-State w ustawieniach procesora to czy wpłynie to na prace maca czy tylko win.
Wpłynie to na ustawienia oby systemów. Jezeli jednak dla Mac OS masz w chameleonie ustawione GeneratePStates nie będzie to miało wpłytu, jeżeli jednak nie będzie to PStany oczywiście znikną.
BigFox napisał/a:
Czy nie ma to wogóle wpływu bo wszystko dzieje się w DSDT.
DSDT jest generowane dynamicznie na podstawie obsadzonych slotów czy ustawień BIOSu.
BigFox napisał/a:
Na koniec jak wygląda sprawa podkręcania podzespołów czy zmiany przez bios muszą być jakoś korygowane dla maca, mowa o modyfikacji plistów, dsdt itd.
Miałem ostatnio zagwozdke na P8Z68, pomimo zmiany mnożnika stanu turbo wyniki nie były lepsze, dopiero po usunięciu DSDT zaskoczyło - tak więc czasem po zrobieniu OC na nowo trzeba zrobić DSDT.
Właśnie meczylo mnie to bo kiedyś tak miałem że po ustawieniu profilu oc na proc. I5 650 gdzie z 3ghz robi sie 3,5ghz na win było ok a mac ewidentnie gorzej działał, a z racji że nie jestem oc masterem myślałem że to wina biosu i ustawien. Ew. wpływu jednego systemu na drugi, nie wiem czemu ale mam wrażenie że jak jest jeden system to komp jest wydajniejszy. Na macu mini też wydaje mi sie że lion lepiej działał bez bootcampa ale niestety jestem uzależniony on 2 systemów.
A odnośnie nowego dsdt to zmieniam ustawienia w biosie a otem wyciagam np. Pod ubuntu i daje do extra czy przeinstalowav najlepiej uniboota?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.