Wysłany: 2011-11-16, 22:52 Wydajność Radeona w Linux.
Cześć, od roku przebieram między systemami. Teraz postanowiłem zatrzymać się przy Windows 7, Mac OS X Snow Leopard, Linux.
No właśnie Linux.
Mieszałem między distrami debiana, fedory, archa, etc. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniego sterownika, który by był wydajny. Nie oczekuję szaleństw i wodotrysków.
Potrzebuję te parę podstawowych funkcji jak prawidłowa przezroczystość terminala, animacja minimalizowania i maksymalizowania. Instalowałem sterowniki ze strony,
także te proponowane np przez Ubuntu, fglrx etc etc. WSZĘDZIE przy przesuwaniu okienek zachowywało się jak w Windows XP bez sterowników do grafiki tylko o połowę lepiej.
"Rozsypywało" się okienko, jakby odświeżanie było co 2sec. Nie było to stałe, efekt trochę jak włączone ślady wskaźnika w Windows
Pytanie do Was, wielu z was ma Radeona i Linuxa. Jakie macie dystrybucje? Macie/mieliście takie problemy? Jakie sterowniki?
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
Ja mam Radka 5870 i używałem Ubunciaków 9.04 - 11.10. Stery instalowałem przed update systemowy. Nie miałem ani jednego problemu, o którym piszesz. Używałem głównie polskich zmodyfikowanych wersji ubuntu takich jak Niebiańska Nimfa czy Malinowa Mandarynka (poza 11.10 bo nie ma polskiego distra), zarówno x32 jak i x64.
Nie jestem w temacie linuxa, używam sporadycznie i wystarcza mi przerośnięty kombajn (od wersji 10) w postaci ubuntu.
Dzięki, to wiem już co zainstaluje w ostateczności. Czekam na inne propozycje. ;P
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
Gen2 to jednak nie dla mnie. Szatańska jest nawet instalacja. ;-D
Problem rozwiązałem instalując najnowsze sterowniki ze strony producenta. W ustawieniach wystarczyło zaznaczyć pewną opcję jaką jest "Funkcja eliminowania zniekształceń pulpitu".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.