Wysłany: 2011-12-17, 11:12 Wymiana procka w macach
Witajcie,
dawno mnie tu nie było, ale ostatnio po zmianie PC'ta na 2rdzeniową i5 coraz bardziej kusi mnie hack. Pierw jednak rozglądnąłem się po forach by kupic sobie maca w oryginale, najlepiej mini ale to tam szczegół. Powiedzcie mi, WY - czyli modyfikatorzy maców, hacków itd czy w oryginalnym Mac'u można zmienić procesor? Mając np maca mini z core2duo 2.16 albo iMac'a 17" z tym samym prockem dałoby rade wrzucić tam c2d 2.4 albo np quada? Czy niestety płyta główna jest w stanie obsłużyć conajwyżej duo i to do jakiegoś poziomu?
Procki na 100% da się wymienić w iMacach, MacPro, MacMini (nie wiem jak w najnowszych z serią intel "i"). Procki w iMacach i Macach mini serii C2D są na LGA 775, a w MacPro z tej samej rodziny to Xeony na LGA771. Na googlach znajdziesz pełno informacji o swapach.
Aha swapa możesz zrobić na takie CPU jakie były w wyższych modelach danego kompa Apple, a nie pierwszy lepszy CPU (chyba, na 99% :P )
Oto mi właśnie chodziło! Swoją drogą powiedz mi czemu jakoś nikt głośno o tym nie mówi?
W takim wypadku idealnym rozwiązaniem jest kupno Maca Pro z dwoma dual Xeonami i ich wymiana na Quady. \o/
Arek
PS. Nie interesują mnie "i" bo to za droooooogo wychodzi.
Ja1012, to jest bardo popularny zabieg. Z MacPro1,1 p zmianie firmware na hackowany i zmianie procków masz MacPro2,1!
To samo można zrobić bez patchwoania firmwareu w iMacach i Macach Mini. Nawet nasz admin wymieniał w MM Core Solo na C2D. Wisi jeszcze chyba ogłoszenie sprzedaży w dziale giełda. Niedawno też podawałem stronke do tutka wymiany procka w iMacu z prockami intel "i".
Nie we wszystkich maczkach da radę zmienić procesor, trzeba uważnie sprawdzać. W Mac Mini wymienisz tylko w modelach 1,1 i 2,1 z VGA GMA950, nowsze jak 3,1 z grafiką nvidii mają już procesory wlutowane. Podobnie może być z iMac'ami acz tu tematu nie drążyłem bardzo. Do tego dochodzi kwestia że Mini Mac'i i chyba wszystkie iMac'i do serii core mają procesory mobilne - nie mające niczego wspólnego z socket 775. Lepiej wygląda kwestia z Mac Pro 1,1 -> 2,1 acz w nim po zianie na procesory Quad trzeba uaktualnić profile SMC, aby się nie przegrzewały procki. Generalnie googlować i będzie wiadomo czy można zmienić czy nie.
PS Mac Mini z limitowanej serii Discovery mam wciąż do sprzedania...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.