Wysłany: 2012-01-30, 21:41 Zmiana device ID karty graficznej: bezpieczne?
Witam serdecznie ponownie! Mówiąc szczerze, nie spodziewałem się zadac tego pytania an tym forum, jednak od niego zacznę, ewentualnie nad jakims bardziej w temacie skończe ;]
Otóż od dłuższego czasu spamuje forum moimi problemami z Radeonem 6950, i stwierdziłem że najłatwiej bedzie mi po prostu zmienić device ID z mojej karty (6719) na jakiegoś z 6970, który działa na oryginalnych kextach z Appla jeśli się nie myle:
I teraz pojawia sie pytanie:
Jak mam zmienić to ID? Czy wystąpią jakieś komplikacje? Jak najbezpieczniej to zrobić?
Wyciągnałem już plik BIOSu z mojej grafiki *Cayman.bin* za pomoca programu GPU-z, teraz w jaki sposób zmienić device id grafiki na przykladowe 6718, tak, żeby nie wystąpiły żadne komplikacje?
_________________ Mac OS X Lion 10.7.2 Retail | AsRock Z68M / intel z68 | Intel Core i7 2700k | RAM Corsair 8 GB 1600 MHz | Asus Radeon HD6950 2GB | Samsung HDD 1TB | ALC892
Bez przesady... Jak się ma jako takie pojęcie jak używać narzędzia do edycji i flashowania BIOS'u, to operacja jest całkiem bezpieczna. Na wypadek problemów, warto mieć zapasową VGA, aby po niedanym programowaniu, można było wgrać spowrotem działający BIOS.
Niestety mam o tym pojęcie, a po zmianie moja HD5750 umarła nawet gdy próbowałem przywrócić Bios nie chciała zaskoczyć
Nie wiem co robiłeś i jak, oraz czy masz pojęcie czy nie, ale takie generalizowanie z punktu swojego pojedynczego doświadczenia jest niemiarodajne... W drugą stronę mogę powiedzieć, że wymiana jest całkowicie bezpieczna, bo zmieniałem bios'y w VGA dziesiątki razy i zawsze karta świecił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.