Wysłany: 2011-11-09, 00:32 Zmiana nazwy partycji EFI
Cześć, mam pytanko jak zmienić nazwę partycji EFI ? Domyślnie nie ma ona nazwy. Formatując dysk ręcznie w diskpart.efi do formatu guid partycję EFI robimy tak:
Kod:
create name="efi system partition" type=efisys Size=102
Jak widać możemy nadać jej nazwę. Pytanie brzmi jak tą nazwę zmienić ? W Mac OS X musimy zrobić punk montowania, a następnie zamontować volumin. Jeżeli EFI jest niezamontowane terminal krzyczy, że nie można zmienic nazwy (diskutil rename). Co dalej ?
EDIT: Sukces, połowiczny bo musiałem zrobić to w windowsie, na Mac OS X nie znalazłem jeszcze sposobu. W windowsie uruchamiamy CMD i wpisujemy:
Kod:
mountvol litera_dysku: /s
Gdzie litera_dysku może być dowolna wybrana przez nas, aby tylko się nei dublowała z literami pozostałych dysków.
Po tym mamy w Moim komputerze normalnie partycję EFI do edycji i można na niej robić wszystko. Nazwę można zmienić w Moim komputerze lub w CMD:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.