Snow Leopard do wersji 10.6.4 jako domyślnie ma ustawione uruchamianie systemu operacyjnego z jądrem 32-bitowym. Można było tą opcję przeskoczyć podczas bootowania systemu trzymając klawisz 4 albo 6, który powodował załadowanie jądra 64-bitowego. Informacje zaczerpnięte z:
Od wersji 10.6.4 wzwyż system domyślnie uruchamiany jest z jądrem 64-bitowym.
Jeśli chcesz sprawdzić z jakim jądrem pracuje obecnie u Ciebie system wystarczy włączyć konsolę i wpisać:
Kod:
uname -m
Jeśli wynikiem będzie i386 to system jest uruchomiony z 32-bitowym kernelem. Jeśli x86_64 to z kernelem 64-bitowym.
Systemu z 64-bitowym kernelem nie odpalisz na PowerPC, i procesorach motoroli.
Wniosek: Możesz spokojnie instalować cs5.5, a na przyszłość polecam trochę po googlować wszystko idzie tam znaleźć.
_________________ ziolowy - "Co nas nie zabije to nas wzmocni"
Intel Dual Core T3200(2GHz) | Intel Cantiga PM45 | NVidia GeForce 9300M GS(256 MB)(Graphics Enabler) | Realtek ALC888 | Broadcom NetLink BCM5906M | Broadcom BCM94321MC | HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N|Hitachi 320GBSata-II | Snow Leopard Retail 10.6.8 Piszę poprawnie po polsku!
Ostatnio zmieniony przez ziolkopatryk88 2011-06-28, 11:26, w całości zmieniany 2 razy
OS X jest zarówno 32 i 64 bitowy.
Nawet w 32-bitowym trybie kernela jest on w stanie uruchamiać programy 64-bit. Wadą takiego rozwiązania jest to, że dla pojedynczej aplikacji będzie dostępne max 4GB Ram.
OS X uruchomiony w 64-bitowym trybie kernela nie ma tych ograniczeń. Ale wszystkie kexty, których używasz muszą być w tej architekturze.
Tryb kernela sprawdzisz przy pomocy uname -a oraz w Profilu Systemu: 64-bitowe jądro i rozszerzenia: Tak
Edit:
ziolkopatryk88 napisał/a:
podczas botowania wystarczy przytrzymać klawisz 4 albo 6.
Tak jest na Macach.
Na hackintoshach sprawa wygląda tak, że Chameleon domyślnie odpala system w pełnych 64-bitach. Ładowanie 32-bitowego kernela trzeba wymusić komendą arch=i386.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Szukaj tam tego co niżej zacytowałem oraz przeczytaj resztę.
Cytat:
Bootloader
Potrzebny jest nam specjalny bootloader który umożliwi bootoowanie MacOS X'a na PC z dysku. Moją propozycją jest "Chameleon 2 RC5 r700" z modyfikacją Kabyla pozwalającą uruchomic za pomocą jednego małego wpisu do boot.plist karty graficzne NVidia oraz ATi.
_________________ ziolowy - "Co nas nie zabije to nas wzmocni"
Intel Dual Core T3200(2GHz) | Intel Cantiga PM45 | NVidia GeForce 9300M GS(256 MB)(Graphics Enabler) | Realtek ALC888 | Broadcom NetLink BCM5906M | Broadcom BCM94321MC | HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N|Hitachi 320GBSata-II | Snow Leopard Retail 10.6.8 Piszę poprawnie po polsku!
Wczoraj trochę pomęczyłem się z HA.
Niestety zakończyło się porażką.
W poszukiwaniu wersji retail, której ostatecznie nie znalazłem do tego czasu (wciąż szukam) znazłem wersję hazard 10.6.6.i. Pobrałem wypaliłem na dvd a w między czasie trochę poczytałem. Najpierw zainstalwałem tą wersje na VirtualBox- wszystko ok:) Instalując na swoim PC zaczęły się problemy- wyświetla się komunikat: ACPI tablet not found. Komputer się resetuje i nic dalej nie mogę zrobić. Co proponuejcie w takim przypadku?
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-29, 11:53
Jak już ściągasz, to chociaż najpierw przeczytaj co warto ściągać -> jest stosowny temat w dziale dla początkujących.
Po drugie, proszę trzymać się tematu - oprogramowanie / cs5 - albo, jeśli masz zamiar pisać o instalacji, to proszę założyć nowy wątek w odpowiednim dziale + podać dane, które pozwolą cokolwiek podpowiedzieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.