Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-07-29, 16:58
Sprzęt który robilem:
i7-920
Rampage II Extreme
3x2GB 1866MHz
GTX295
Wynik w 32 bitach, ok 8500 bez NullCPUPowerManagment, wszystko natywnie. Identyfikacja w smbios jako MP3,1, DSDT podstawowe poprawki + wywalone USB5 (dzieki temu brak errorów w logu, USB5 w DSDT jest przypisane razem z USB6 i ma inny ID niz w Macu - dlatego poszed w piach) + zmiana nazewnictwa jak w MP3,1 - DSDT i smbios poszły na PW
Panowie, te cyferki z tych "testerów" to chyba psu na budę.
Proponuję coś bardziej użytecznego.
Na Timeline AP ProCS5 mam ok. 90 minut materiału DV i potrzebuję tenże materiał przerobić na MPEG2 czyli format charakterystyczny dla płytki DVD.
Wybieram:
i czekam na rezultat ok.56 minut, a chciałbym czekać pięć.
P.S. Dla porządku dodam, że na Win7_64 podobna operacja, również na AP ProCS5 trwa mniej więcej tyle samo.
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-07-29, 22:07
**zet120** pod Win masz wsparcie dla CUDA. Faktycznie daje to kopa, tylko że coś jest niedopracowana wywala mi się w połowie albo zaraz z początku konwertowania.
I zamiast 45 min mam 8 min - powiedzmy
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
"CUDA" to tylko w Erze.
Wiele się pisze o tej technologi, ale najczęściej w formie przypuszczeń i domniemań, a mnie interesują fakty.
Zatem te osiem minut to CUDA (na kiju) czy fakt?
P.S
Prawdę mówiąc wątpię czy jakakolwiek technologia potrafi przyspieszyć proces kodowania tak znacząco, ale....
Jeżeli to fakt...zmieniam kartę
no to poszukaj informacji o Mercury Engine Playback - na filmikach z tego co ludzie pokazywali to faktycznie przyspieszało, ale pozostałe komponenty to byle jakie nie były...
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-07-29, 22:42
Na chwile obecną mam taki program, czytalem o darmowym MediaCoder ale jak dla mnie zbyt skomplikowany - on właśnie wspiera CUDA i może nawet lepiej niż ten co pokazałem na screeny na dole. Obecnie mam tylko ten materiał (nie skompresowany albo słabo skompresowany) i aby nie czarować wybrałem pierwsze z brzegu ustawienia kompresja wspierające CUDA.
DANE
WYŁĄCZONE CUDA
WŁĄCZONE CUDA
wąskie gardło - dysk nie mam RAID, materiał czytany i zapisywany był na tej samej partycji a nie na innym dysku.
Moja karta nie jes demonem prędkości a głownie mowa o tych ####### cuda (cholera nie pamietam jak to zieloni nazwali) nie ma ich za wiele. Co innego Fermi nawet te najsłabsze.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Ostatnio zmieniony przez Marucins 2010-07-30, 05:59, w całości zmieniany 4 razy
Prawdę mówiąc wątpię czy jakakolwiek technologia potrafi przyspieszyć proces kodowania tak znacząco, ale....
Może... pomyśl jak są obrabiane dane... CPU potrafi w jednym takcie zegara obrobić 1, 2, 4 porcje danych w zależności ile ma rdzeni... a taki GPU ma powiedzmy jednostek liczących kilkanaście/kilkadziesiąt i to w dodatku optymalizowanych do działań na "pikselach".
Osobiście jestem w stanie uwierzyć że "CUDA" mogą się dziać jak masz dobrze zoptymalizowany encoder... ale chętnie bym to zobaczył na jakimś rzetelnym teście...
Jakiś tam przyrost wydajności oczywiście jest możliwy, ale pytanie jaki?
Jeżeli dobrze analizuję screeny, które zamieścił Marucins to uzyskał skrócenie czasu kodowania o połowę czyli nieżle ale to nie 45 do 8.
Poza tym wiele o ile nie wszystko zależy od użytego softu, a w zasadzie od tego co on potrafi.
Popularny DVD Shrink potrafi "zamienić" DVD9 na DVD5 w przysłowiowe 8 minut, ale jeżeli chcemy to zrobić dobrze wykorzystując Windowsową "świętą trójcę" do tej operacji czyli DVDRemake+DVDRebuilder+CCE to ta sama operacja na identycznym, sprzęcie przy powiedzmy sześciu przebiegach potrwa ze dwie godziny.
Tak czy owak chętnie zobaczyłbym te CUDA nie w testach ale na klasycznej aplikacji np. AP Pro i porównał czasy kodowania.
Wysłany: 2010-07-30, 19:54
Jak pisałem dysk to wąskie gardło 15 GB odczytu do tego na tej samej partycji ma być zapisywany materiał a wszystko to żeby było mało to dysk jak i partycja Windowsowa.
Czytałem o tym komputerku z 7 GPU do odczytu zdjęć rezonansowych - Tam GPU były jednostkami obliczeniowymi. Pewne i wy o tym czytaliście.
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-01, 07:46
Pomyśl sobie ze na myapple porównalem te kompy do macarpro - stało sie to co myslalem - zjechali mnie za to ze sie nie znam na hardwarze hahaha ciecie sami by nie umieli CPU do socketu włożyć :P Ehh żal, nie da się z nimi w ogole dyskutować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.