Czy udało się komuś wgrać owy bios, bez posiadania Windows'a?
Poradnik ASUS'a mówi aby zrobić to w M$ DOS... Nagrałem nawet specjalnie płytkę bootującą z owym ale nie widzi mi ani dysku USB ani HDD (DOS nie widzi) jedyne co widzi to płytę na której sam sie znajduje...
Poradnik asusa mówi:
Cytat:
2. Using the DOS command line interface, access the thumb drive containing the EFI Beta BIOS and the LEPRG.EXE file. (In our screen example: We take directory A and renamed the EFI Beta BIOS as “P5QE0221.ROM” for short. You can choose another directory depending on your configuration.)
Bios przy odpaleniu od razu mnie komunikuje "No drives found, aborting installation." zatem nie widzi i USB z biosem i programem (.exe)...
Jest jakieś wsparcie dla OS X, albo prosty pomysl na rozwiązanie problemu DOS'a ?
I przede wszystkim czy to gra warta zachodu - czy EFI tak na prawdę da konkretne profity... (bo juz i tak poświęciłem na to jakies 20min i zaczynam mieć wątpliwość czy jest sens próbować to zainstalować)
Nagrałem nawet specjalnie płytkę bootującą z owym ale nie widzi mi ani dysku USB ani HDD (DOS nie widzi) jedyne co widzi to płytę na której sam sie znajduje...
a czy nie możesz w takim razie na tą płytkę dograć plik z biosem i załadować z płytki? ja kiedyś flashowałem podobnym sposobem bios w laptopie gdzie padła klawiatura. z samobootującej płyty odpalał się skrypt z odpowiednim parametrem, który wskazywał na plik z biosem i automatycznie przeprowadzał flashowanie.
Sparhawk napisał/a:
I przede wszystkim czy to gra warta zachodu - czy EFI tak na prawdę da konkretne profity...
Pomógł: 224 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4232 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-05-09, 00:34
Jak dla mnie to normalny bios na wypasie - fajnu tryb graficzny i tyle. Co to ma wspolnego z efi pojecia nie mam. Ma to wiele bugów, problemy z OC i pojecia nie mam jak wygladaja zrzuty tablic z takowego biosu. Ale bardzo chetnie bym się przekonał !! Kto pierwszy ? Ja niestety mam PRO
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-06-11, 10:33
Asus dostarcza razem z BIOSEM program do flashowania pamięci. Problem tylko z tym gdzie tu wrzucić ten plik jak nie masz partycji w FAT32 albo NTFS?
Albo, zrób sobie taki ratunkowy USB jak to napisał **314TeR **. Np. ja mam Hiren's BootCD na kluczu USB
Kod:
http://www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk
//Edit
Kilka filmików pokazujacych działanie BIOS'U
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=EUvrXJ2fT_M
Kod:
http://www.youtube.com/watch?v=NIwsr4tNSLY
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.