Wczoraj zrobiłem instalke retail 10.5.6 a następnie zainstalowałem chameleona 2 na pendrive usb [ sformatowany na GPT ] + dodatkowe kexty do E/Extensions.mkext.
Po uruchomieniu zrobiłem update przez SU do 10.5.8 i po restarcie system wstał bez przeinstalowywania chameleona jak to jest w przypadku gdy się go instaluje na dysku. Może ktoś wytłumaczyc jak to jest z tym chameleonem na dysku a na USB ? Najnowszy chameleon 2 obsługuje napęd DVD, czyli rozumiem, że mając retail na płytce i wcześniej zachowany chameleon na USB z odpowiednimi kextami, to mogę instalować system normalnym sposobem z płyty a nie z poziomu 2 systemu mac os x ?
Najnowszy chameleon 2 obsługuje napęd DVD, czyli rozumiem, że mając retail na płytce i wcześniej zachowany chameleon na USB z odpowiednimi kextami, to mogę instalować system normalnym sposobem z płyty a nie z poziomu 2 systemu mac os x ?
TAK
Sam już tak robiłem z kluczem z XPC... z Chameleonem powinno być identycznie. Niestety nadal wracamy do punktu w którym aby taki klucz przygotować trzeba mieć Mac OS X aby przygotować taki klucz... i koło się zamyka...
no to dystrybucja live czy nawet zwykła na jakimś innym dysku - ja mam na drugiej partycji ideneb - z niego na pierwszą partycje instaluje retaila jak cos zepsuje
Croolick, to to już wiem od dawna bo operuje na clonach Jednak chodzi o to że taki USB dodatkowy albo Compact Flash chowam na półkę i mam zawsze gotowy ratunek. Nawet gdyby komuś miałbym pomóc z takim samym sprzętem jak mój to mogę mu zapodać clona USB a on tylko przeprowadza zwykłą instalkę. Pytałem też dlaczego po update do 10.5.8 przez SU trzeba ponownie przeinstalować chameleona na dysku a na pendrive nie trzeba, to mnie ciekawi, i również ciekawi mnie to czy pendrive można wyciągać po starcie systemu, czy też potrzebny jest w czasie działania systemu OS X.
Ponieważ ja mam problem z instalacją chamelona na usb - no i w ogóle nie chce mi on chodzić. Co dziwne ja posiadam zainstalowanego chamelona v2 rc1 z PC-EFI 10.3 na dysku twardym z niewielkimi problemami tzn. Nie wykrywa CD/DVD oraz dysku zewnętrznego na usb. Oczywiście próbowałem kombinować z com.boot.plist ale to nie nada :(.
Co do instalacji na usb używam tych samych kexów, które mi chodzą i są mi one potrzebne do rozruchu Retail.
Co jeszcze dziwnego próbowałem również z innymi bootloader-ami takie jak: BootThink, RebelEFI, EmpireEFI, boot-132 cd, Stworzenie bootiso cd przez Lizard.
I nic
Czy są jakieś sugestie. Lub co ja nie tak robie
_________________ Asus A6jc update CPU
Leopard 10.6.6 Retail Chameleon v2 RC4
Intel 945 PM, Core2Duo T7200 (2.00 GHz)
3GB DDR2 667; Nvidia GeForce Go 7300 128 MB; (Kamera 1.3 M Pixels - nie działa)
Resta ok
Ponieważ ja mam problem z instalacją chamelona na usb - no i w ogóle nie chce mi on chodzić.
1. Format klucza USB na HFS+
2. Włączenie uprawnień dla klucza
3. Instalacja chameleon'a na klucz
4. Przegranie katalogu Extra oraz jeśli używasz DSDT.aml
i już...
Jeśli wszystkie kexty masz w /Extra to nie ma możliwości aby nie działało...
PS im nowsza wersja Chameleon'a tym mniej błędów ma i lepiej się sprawdza... najlepsze obecnie wersja to chyba netkasowe PC_EFI 10.5
No udało mi się i tylko w połączeniu Chameleon-2.0-RC1-r431 z PC_EFI 10.3. Z nowym Chameleon-em i nowym PC_EFI niestety nie idzie, Nie wiem dlaczego (non stop restart). Może!!!, tak się domyślam, że bardziej grają lepiej na 64bit, a ja niestety mam tylko 32bit "core duo 1.6"
ALE to nie wszystko problemy mam z wykryciem HDD i CD z pod USB Chameleon-a. Wykrywa mi tylko USB Flash.
Oczywiście kombinowałem z boot.plist, wpisując komendy Rescan, Rescan Prompt. NIE NADA
W Stopce mam specyfikację sprzętową, wszystko CD i HDD - ATA
Co jeszcze dodam jak mam Chameleona zainstalowanego tego samego na SL też nie wykrywa mi DVD/CD i HDD na USB
Są jakieś sugestie ????
_________________ Asus A6jc update CPU
Leopard 10.6.6 Retail Chameleon v2 RC4
Intel 945 PM, Core2Duo T7200 (2.00 GHz)
3GB DDR2 667; Nvidia GeForce Go 7300 128 MB; (Kamera 1.3 M Pixels - nie działa)
Resta ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.