Wysłany: 2010-04-15, 23:04 Chrome Mac OS X - jakie są wasze wrażenia?
Google nie reklamuje się z tą przeglądarką, tym bardziej że pod OS X jest wciąż w wersji beta. Postanowiłem osobiście sprawdzić co to potrafi i muszę przyznać, że jestem po ponad godzinie zabawy jestem na tyle zaintrygowany nią, że postanowiłem ją przetestować dłużej.
W sumie po cichu rośnie konkurent szczególnie dla FireFox'a... jest szybka, są już do niej rozszerzenia często te same co w FF jak adblock czy xmarks do synchronizacji zakładek, a ich liczba zapewne będzie się systematycznie zwiększać...
A jakie są wasze wrażenia? Używa ktoś na co dzień tej przeglądarki?
1. adblock - blokuje zawartość dopiero po wczytaniu całej strony (w praniu wygląda to tak ze po wczytaniu całości część elementów które maja być blokowane znikają) - bardzo mi się to nie podoba
2. Szybkość - na tym gruchocie (mowa o kompie w pracy) jest to niezbędne narzędzie do przeglądania zasobów sieci.
3. Mała konfigurowalność - ustawienia są bardzo ubogie i zawierają podstawowe parametry.
4. Wtyczki - naprawdę duża ilość (do tego nie wymagają restartu przeglądarki aby zacząć działać) między innymi to co wspomniał **314TeR** xmarks, IE Tab (tutaj akurat mowa win), FlashBlock. BRAKUJE mi NoScript
5. Zużywane zasoby - tutaj jest różnie, spotkałem się z artykułem w CHIP'ie iż Chrom słabiej wypada od FF podczas pracy z wieloma zakładkami (podkreślę iz testy były przeprowadzane pod aplikacjami dla windy).
ps. Cały proces instalacji przeglądarki pod M$ Winde w ogóle mi się nie podoba a nawet razi. na Mac'u jest inaczej (na szczęście)
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Używam chrome mniej więcej od wersji 3.x. Zazwyczaj w wersji dev, albo beta. Nie zauważyłem jak dotąd problemów ze stabilnością. Przesiadałem się z Opery, Firerefox uzywam tylko ze względu na Firebug do testowania stron... chociaż narzędzia deweloperskie wbudowane w Chrome też są całkiem OK.
Na wtyczki nie narzekam, ilość dodatków stale rośnie i większość dostępnych dl FF jest już przepisana dla Chrome. Warto tutaj wspomnieć, że dodatki dla Chrome pojawiły się stosunkowo niedawno, nie sądziłem, że w tak krótkim czasie powstanie tak dużo dodatków (choć do FF to jeszcze sporo brakuje)
Jeśli chodzi o szybkość aplikacji, to sam interfejs jest już odczuwalnei szybszy niż mułowatego Firefoksa. Choć pod tym względem na OSX nie czuć tak dużej różnicy jak pod Windows, czy pod Linuksem. Wydajność silnika JS jest wg testów też najlepsza ze wszystkich przeglądarek. Niestety gorzej jeśli chodzi o zasoby - chrome potrafi zjeść całkiem sporo pamięci i mocno obciążyć procesor (ale sama praca aplikacji jest nadal płynna, cierpią na tym jedynie inne aplikacje). Na starszych komputerach Opera działa dużo lepiej.
Kolejną rzeczą, którą może pochwalić się chrome to silnik webkit (ten sam co w safari) z obsługą powstającego standardu HTML5. Dzięki temu możemy np. oglądać filmy na youtube nie używając flasha.
Mam jednak wrażenie, że Chrome pod OSX działa mniej żwawo niż na Linuksie, czy pod Windows. Być może kolejne wersje będą lepsze pod tym względem.
To jest moja standardowa przeglądarka. Korzystam z wersji dev czyli mocno testowej, i nie mam z nią żadnych problemów, jest mega szybka i bezpieczna (sandbox).
Silnik ten sam co w safari ale jest o wiele szybszy, jest to chyba ostatnio najbardziej rozwijająca sie przeglądarka, polecam.
podepnę się pod wątek. zachwalałem chrome, a dzisiaj pierwszy raz mam z nim duży problem:
Na każdej stronie, nawet stronie startowej pojawia się komunikat "Niedobrze! Wystąpił błąd podczas wyświetlania strony..."
Sprawdzałem na wersji beta, oraz wersji dev, czyściłem katalog ustawień. Nic nie pomaga.
OSX 10.5.8, świeżo zainstalowany system.
uruchomiłem Chrome w konsoli.
treść błędu:
Kod:
[997:779:13765102140275:ERROR:/b/slave/chrome-official-mac/build/src/chrome/common/sandbox_mac.mm(349)] Failed to initialize sandbox: -1 Cannot apply profile `;;
;; Copyright (c) 2009 The Chromium Au...': Policy not found
pomaga uruchomienie programu z parametrem --no-sandbox ale nie rozwiązuje problemu, bo nie działają wtedy rozszerzenia
Dziwne, bo instalowałem chrome kilka dni temu, też na świeżym systemie i działała bez problemów. Postawiłem dzisiaj od nowa iDeneb 10.5.8 i pojawił się problem.
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-04-22, 06:34
Kolejny minus dla "adblock" w Chrome. Nie ma opcji blokowania elementów zaznaczonych przez nas. Trzeba po wejściu w opcje, przepisywać tam ciąg blokowanego elementu.
Nie ma tak fajnie i szybko jak to jest na FF (zaznaczasz element prawym, dodajesz do blokowanych i tyle) - a szkoda
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 76 Skąd: Sopot
Wysłany: 2010-04-23, 14:47
U mnie chrome wywalał się czasem podczas przeglądania Youtube, oraz miał problemy ze sprawdzaniem pisowni. Wszystko podkreślał na czerwono, chociaż ustawiony był język polski.
Dla mnie chyba Chrome jest przegladarką na którą mógłbym zmienić z obecnie używanej - Firefox (używam jej od ok. 5 lat , od wersji ok. 1.5 ) . Chrome jest jak wiadomo nową przeglądarką , ciągle rozwijaną, ale za ok. 1, 2 będzie już miała sporo dodatków itp.
Safari i Opera jakoś mnie nie przekonaly. Siłą Firefoxa jest duza ilość rozszerzeń, z których korzystam - tłumacze , zakładki na google
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-05-31, 06:42
Zobacz **music** że dodatki do Chrome nie są tak funkcjonalne jak w FF. Jeśli chodzi o przesiadkę w domu, w pracy jak już pisałem korzystam z Chrome, nie ma takiej opcji.
Kwestia Safari - poczekaj jeszcze. Możliwe iz coś będzie w tym kierunku. Pisze coś gdyż krążą plotki nad wprowadzeniem oficjalnie rozszerzeń.
Dla mnie chrome to połączenie fajnej, dobrej przeglądarki z masą dziadostwa szpiegującego. Jest nawet projekt pod nazwą Iron, który odchudza i czyści przeglądarkę googla z róznego badziewia i wtedy to naprawdę ma niezłego kopa. Iron nie gromadzi danych o userze, nie raportuje blędów automatycznie i nie przekazuje googlowi czego szuka user. Podczas instalacji nie ma także nadawanego numeru ID dla przeglądarki co uniemozliwia googlowi śledzenie swoejgo produktu.
Ot przeglądarka jak każda inna z wadami i zaletami, jak dla mnie bez emocji.
Dla mnie chrome to połączenie fajnej, dobrej przeglądarki z masą dziadostwa szpiegującego. Jest nawet projekt pod nazwą Iron, który odchudza i czyści przeglądarkę googla z róznego badziewia i wtedy to naprawdę ma niezłego kopa. Iron nie gromadzi danych o userze, nie raportuje blędów automatycznie i nie przekazuje googlowi czego szuka user. Podczas instalacji nie ma także nadawanego numeru ID dla przeglądarki co uniemozliwia googlowi śledzenie swoejgo produktu.
Ot przeglądarka jak każda inna z wadami i zaletami, jak dla mnie bez emocji.
Dzisiaj się nawet zastanawiałem na czym google zarabia (ja im , jak prawie wszyscy - google nie daliśmy ani grosza pieniędzy, a jest jedną z najbogatszych firm IT i nie tylko). Google zyskuje m.in. na informacji , reklamach itp. A na bardzo potężnym Youtube Google ma straty
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Dzisiaj się nawet zastanawiałem na czym google zarabia (ja im , jak prawie wszyscy - google nie daliśmy ani grosza pieniędzy, a jest jedną z najbogatszych firm IT i nie tylko). Google zyskuje m.in. na informacji , reklamach itp. A na bardzo potężnym Youtube Google ma straty
I to mnie właśnie martwi i powstrzymuje przed chrome. Google zarabia na informacji, więc ich przeglądarka może być szpiegiem.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.