Ostatnie moje pytanie tylko odnośnie XPC. Poprzestawiajcie w biosie ustawienia i odpalcie Leoparda, ruszy system ?
odpowie mi ktoś ?
Nie wydaje mi się abyś mógł zmieniać od czapy ustawienia... np niektóre kwestie jak ustawienie kontrolera ICH w tryb AHCI jest moim zdaniem obowiązkowe... nie można zostawić go np trybie RAID czy IDE i oczekiwać że EFI-X samo to przestawi, bo nie ma takiej władzy.
EFI-X, jak i Chameleon, czy XPC bazują wpierw na ustawieniach w BIOS'ie, ewentualnie dodając własne i tyle...
Chodzi o to czy startuje system w XPC, np jak włączysz albo wyłączysz AHCI. Czy ustawienia [ fioletowych wejść ] działają w obu trybach tzn IDE lub AHCI. Czy inne ustawienia typu HPET itd, maja wpływ na start systemu przez XPC.
W przypadku EFI-X nie ma znaczenia, można mieszać w biosie a system i tak wstaje.
Przeprowadzałem test, mianowicie zrobiłem sobie przejściówkę na zwykłe USB, w stacjonarnym odpala a sprawdzałem na laptopach ASUS i HP, w przypadku ASUS-a widzi w biosie EFI-X ale nie bootuje natomiast HP wogóle nie widzi. Przejściówkę mam, więc teraz mogę testować na każdym blaszaku czy to u rodzinki czy to u znajomych. Zrobię to oczywiście z czystej ciekawości. Mam info że działa na nie referencyjnych płytach również, jak obadam dam INFO. Kolega próbował to rozgryźć [ z poziomu DOS tez ] jednak jest to zabezpieczone nie jakim Chip DRM, więc raczej nie ma szans na rozgryzienie tego, chyba że znajdzie się czarna owca u producenta. Następna ciekawostką jest to, że z linka którego podał music [ dotyczy fotek ] widać że produkcja jest Germany, na moim pisze Holland.
Pozdrawiam
Wysłany: 2009-09-17, 21:47
marcias napisał/a:
Chodzi o to czy startuje system w XPC, np jak włączysz albo wyłączysz AHCI. Czy ustawienia [ fioletowych wejść ] działają w obu trybach tzn IDE lub AHCI. Czy inne ustawienia typu HPET itd, maja wpływ na start systemu przez XPC.
Nie wiem jak z XPC, ale przy Chameleonie wstaje. Sprawdzałem kiedyś z ciekawości. W trybie IDE start systemy trwa zauważalnie dłużej, ale potem już wszystko działa zupełnie normalnie.
Ale jak zmienisz dysk startowy, to przestaje działać
314TeR napisał/a:
Disabler - nie potrzebny jak masz poprawne DSDT... co za problem "łatać" sekcję HPET na bieżąco i systemowi podkładać już gotową zmodyfikowaną tabelę DSDT.
Tak bym obstawiał, tylko ciekawe na jakiej zasadzie.
Albo ma wklepaną bazę gotowych tablic pod konkretne płyty i po rozpoznaniu podstawia odpowiedni.
A może DSDT jest tworzone w jakiś, powiedzmy, "inteligenty" sposób, na podstawie danych z Bios'u? Wtedy byłaby szansa, że EFI-X może działać i z innymi komponentami.
Nie wiem jak z XPC, ale przy Chameleonie wstaje. Sprawdzałem kiedyś z ciekawości. W trybie IDE start systemy trwa zauważalnie dłużej, ale potem już wszystko działa zupełnie normalnie.
To zależy od kextów jakie wrzucisz na klucz... np te z mojego tutoriala zawierają obsługę chyba wszystkich możliwych ICH w wszystkich dostępnych na nich trybach, czyli IDE, AHCI i RAID, i może dlatego Ci się podniósł... podobnie może być EFI-X, zwyczajnie ma on odpowiednik takich uniwersalnych kextów. Jeśli ma ktoś program narzędziowy pokazujący jaki konkretnie Device ID ma urządzenie po uruchomieniu, to polecam odpalić OS X z kontrolerem ustawionym raz na IDE a raz na AHCI... idę o zakład że Device ID się zmieni co nie zmienia faktu że oba są wspierane.
rzooff napisał/a:
Tak bym obstawiał, tylko ciekawe na jakiej zasadzie.
Większość to domysły i spekulacje... niestety... o zreplikowaniu lepiej zapomnieć... takie chipy z założenia mają opcje zablokowania kodu wgranego do nich i nie ma opcji wyciągnięcia go...
Całkowita przebudowa strony producenta EFI-X. Teraz wiecej informacji
Kod:
http://www.art-studios.net/
W EFI-X V1.1 działa już Snow Leopard. Cena w dalszym ciągu pozostaje jednak ta sama.
Zastanawia mnie tylko po co wersja V2.0 skoro te same funkcje posiada V1.1.
Jeżeli tak można powiedzieć to dla EFI-X (oprogramowanie + moduł sprzętowy) konkurencją jest Rebel EFI (tylko oprogramowanie) od Psystar. Ciężko mi powiedzieć coś o wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Łączy je zaś to, że są płatne.
Dostępne są oczywiście również inne darmowe narzędzie, rozwiązania ułatwiające instalację. Wszystko również zależy od stopnia zaawansowania użytkownika, który chce zainstalować Mac OS na PC i czy nasz PC (jego poszczególne układy) są kompatybilne, wspierane przez Mac OS.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Rebel EFI to nie nowe rozwiązanie, to zbiór dobrze znanych już istniejących rozwiązań OSx86... a w nich multiboot zapewniają skutecznie ostatnie wydania chameleona i PC_EFI.
Wczoraj dokonałem zakupu Rebel_Efi [ nie żeby wspomagać Psystar, ale muszę porównać z EFI-X v1.0 ] I muszę wam powiedzieć że już na początku są problemy z instalacją, bo wywala błąd w połowie instalki
A do tego nie idzie ściągnąć cholernego : EFI One Authentication Key
Wysłałem maila do Psystar, czekam na odpowiedź.
Jak sami widzicie, nie ma co wydawać opini jak się samemu nie przetestuje kupionej wersji, bo pisanie typu że EFI-X to to samo co Rebel ale dużo tańszy to już mnie śmieszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.