nie do końca wiem co daje takie urządzenie efi-x?
mam byc ułatwieniem, ja bym oczekiwał , że podpinam na usb efi-x i wkładam płytkę dvd z instalatorem Mac OS X i instaluje i uruchamiam kompa i mam działającego mac os x na pc. Potem trzeba sterowniki jeszcze do tego, ale jeżeli mam np. płytę główną nie za bardzo kompatybilną z osx86 to mi ten efi-x niewiele pomoże ? Ważnie jakie mamy komponenty w naszym PC.
EFI-X w działaniu najbardziej przypomina komercyjną wersję XPC czy Chameleon'a 2.0 na kluczu USB. To nic innego jak bootloader oszukujący Mac OS X tak aby się uruchomił na komputerze kompatybilnym z Mac OS X.
Obecnie moim zdaniem to szkoda kasy na to... może w połowie zeszłego roku bym się na to skusił, ale nie dziś... EFI-X nie rozwiąże problemów z pokładową kartą dźwiękową, nie wiadomo o tym czy będzie wspierał Snow pod względem decrypterów... za dużo niewiadomych, tym bardziej że już bety wersje XPC pokazały że potrafią to samo, a nawet więcej.
Ładnie i prosto... aby zrobić klona trzeba jedynie przekopać dokumentację od tego micro-kontrolera STM32 (CORTEX M3) czy może zawierać swój własny mikrokod jak np ATMELE czy PIC'i, czy korzysta jedynie z zewnętrznego flash'a. Może ktoś bardziej obeznany w takiej elektronice jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie po zapoznaniu się z układem:
Swego czasu nawet zastanawiałem się czy nie nabyć tego ustrojstwa w celu edukacyjnym... ale stwierdziłem ze nie ma sensu bo zwyczajnie wniesie mi właściwie to co spełnia mi chameleon czy XPC, a kosztuje swoje... a potem Euro podskoczyło do nieprzyzwoitego poziomu i sobie darowałem...
PS, wciąż z niecierpliwością czekam na nowe XPC... już stare wersje bardzo dobrze działały...
Chłopaki robią cały czas, ale obecne wersje są non-public... aczkolwiek dane mi było obejrzeć pewien screen z działającego refit'a... ale nie odbiegajmy od tematu...
marcias, Podziel się koniecznie wrażeniami... jak wygląda w praktyce instalacja Retail'a, i czy faktycznie działa tak jak obiecują autorzy...
2. Czy EFI jako fizyczna część jest rozwiązaniem efi-x?
Tak, komputery toMaCto są wyposażone w moduły EFI-X, dzięki czemu, mamy pewność, że nasz system będzie działał pomimo aktualizacji. W przypadku emulowanych EFI, sysytemu musi być modyfikowany i nie może być aktualizowany - tego nie chcemy dla naszych klientów. Zakładamy, że najważniejsza jest prostota użytkowania.
3. Czy po zainstalowaniu OSX mogę aktualizować system przez "System Update"?
Tak, używanie fizycznych modułów EFI-X pozwala na korzystanie z systemu, dokładnie tak samo, jak na komputerach firmy Apple. Aktualizacje, reinstalacja systemu czy też używanie programów firm Apple, Adobe i innych, przeznaczonych na Mac OS X użytkowane są dokładnie tak samo jak w przypadku komputera Macintosh
Music, przy EFI-X ja nie wiem co to są kexty Napisałem wyraźnie że czysta instalacja z płyty i zero kombinowania. Tak jakbys wgrywał na originalnym maczku Nie porównujcie EFI-X do Chameleona.
Wygląda to tak :
1. Podłączam EFI-X do USB na płycie
2. Ustawiam start w biosie z USB EFI-X
3. Wyłaczam AHCI w biosie aby widział dvd-rom
4. Uruchamiam kompa i mam graficzny bootloader EFI-X i wybieram DVD-Rom
5. Zwykła instalacja systemu Mac OS X
6. I koniec
7. Update systemu przez SU do 10.5.8.
8. Restart
9. I koniec
Działa wszystko na mej płycie [ mam kompatybilną z EFIX ]
Naprawdę nie ma co porównywać chameleona do EFI-X.
Ostatnio zmieniony przez marcias 2009-09-16, 13:01, w całości zmieniany 2 razy
marcias napisał/a:
Kto ma zgodny sprzęt z listą sprzętu kompatybilnego z Mac OS X i nie chce się bawić w grzebanie systemu to polecam zakupić EFI-X.
Powiem tak np. miałem kiedyś karte graf. Sapphire ATI Radeon X600PRO nie jest ona wspierana w "100%" przez Mac OS X zainstalowany na PC. Dlatego musiałem kupić np. 9400GT (wszystko mi na niej teraz działa).
EFI-X pomaga w bardzo łatwym uruchomieniu instalatora retaila z DVD i pózniej słuzy jako bootloader dla tak zainstalowanego Mac OS X albo Windows itp. I to w zasadzie chyba wszystko. Kto ma PC-ta mozliwie jak najbardziej zgodnego z listą sprzętu kompatybilnego z Mac OS X ma łatwiej (np. procek Intel a nie AMD) , a jak nie to mu ten EFI-X nie pomoże , taka jest prawda.
Aha napisz na czym polegała instalacja u Ciebie Mac OS X z EFI-X na PC. Podłączasz go do USB, uruchamiasz instalator DVD retail z Mac OS X dzieki EFI-X. Instalujesz system, a potem szukasz kextów, sterowników do swego PC aby działał Ci np. internet. TAK?? Nie musisz wówczas instalować chamelona, bo to zapewnia EFI-X.
marcias napisał/a:
No zartujesz chyba ? Jakie kexty ?? Przy EFI-X ja nie wiem co to są kexty Napisałem wyraźnie że czysta instalacja z płyty i zero kombinowania. Tak jakbys wgrywał na originalnym maczku Nie porównujcie EFI-X do Chameleona.
Ale widzę że trzeba mieć bardzo kompatybilny sprzet z Mac OS X , bo np. takim AMD nie postawię EFI-X , trzeba by kombinować a o tym chcemy przecież zapomnieć. TAka samo z płytą główną, karta graf. , muzyczną , Lan , wi-fi itp. Dużo trzeba spełniać warunków aby uzywać tego EFI-X, podstawowy to chyba procek Intela (i to nie wszystkie).
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.