Czy jeśli kupie oryginalną płytę os x i zainstaluje ten system na pc za pomocą modułu efix, to czy będzie to legalne?
System operacyjny Mac OS X można używać zgodnie z licencją wyłącznie na sprzęcie produkowanym przez Apple. Instalacja OS X na innych komputerach jest nielegalna. Instalując mac os x (nie ważne w jaki sposób pozyskany) na PC łamie się licencję. W przedstawionej przez Ciebie sytuacji mamy wówczas doczynienie z legalnie zakupionym Mac OS X - płytą, ale nielegalnie użytkowanym systemem. Co do E-FIX to jest jeden ze sposób w jaki zainstaluje się OS X na PC.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Instalacja OS X na innych komputerach jest nielegalna.
Proszę, przestańcie powielać takie frazesy szerzone przez fanboy'ów.
Kto twierdzi że "nielegalne" - apple czy prawo
Jedyny zapis o tym stanowiący jest jednym z punktów zapisanych w licencji końcowej użytkownika, którą trzeba zaakceptować/zgodzić się aby zainstalować system.
Pytanie raczej trzeba postawić:
* Czy taki zapis jest zgodny z prawem.
* Czym skutkuje ze względów prawnych olanie tego punktu i instalacja systemu.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-22, 17:33
Na razie według wszelkich znaków na niebie i na ziemi, w naszym kraju złamanie licencji EULA nie jest przestępstwem. Pozbawiamy się jedynie wszelkiego prawa do narzekań na wady produktu oraz prawa do wsparcia ze strony Apple w razie kłopotów / problemów.
Nie chcę wnikać czy to jest wg kogoś działanie "fair" czy nie. Ale jeśli legalnie zakupiliśmy oryginalne oprogramowanie, to nie łamiemy prawa, nawet próbując instalacji Mac OS X na kuchence mikrofalowej.
Tak czy inaczej są, moim zdaniem, lepsze i to darmowe sposoby instalacji Mac OS X na PC, niż kupowanie E-Fix'a
Tak czy inaczej są, moim zdaniem, lepsze i to darmowe sposoby instalacji Mac OS X na PC, niż kupowanie E-Fix'a
To temat już tu poruszany, w którym przedstawiałem niuanse co działa/nie w OS X z tym "ustrojstwem"... na początek tylko powiem, że możesz od razu pożegnać się z zarządzaniem energią.
Instalacja OS X na innych komputerach jest nielegalna.
Proszę, przestańcie powielać takie frazesy szerzone przez fanboy'ów.
To dla tego, że chyba za dużo czytam forum MyApple
Też mi się nie podoba, że Apple nie zgadza się na instalację ich systemu na innych komputerach niż z logiem jabłka. Apple jako firma komercyjna zarabia na sprzedaży swoich komputerów, jeżeli zgodziły się na instalację OS X na PC, wówczas dużo by na tym stracili.
Zastanawiam się czy osobie prywatnej postawiono już zarzut nielegalnej instalacji OS X na PC (i ewentualnie jak się taka sprawa skończyła) ? Ale jakoś nie słyszałem jeszcze. Wydaje mi się, że użytkownik taki byłby sądzony na podstawie tego, że sprzeczne jest to z licencją. Wiele osób zastanawia się (w tym i ja) czy producent w tym przypadku Apple, może sobie dyktować gdzie można instalować ich system, czy jest to zgodne z prawem ?
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby twórcom oprogramowania zapłacić za ich ciężką pracę włożoną w stworzenie produktu. W przeciwnym przypadku jest to najzwyklejsza kradzież.Ja na miejscu osób posiadających hackintosze, kupiłbym oryginalny system Mac OS X i spał spokojnie. W tym przypadku mamy przecież dowód zakupu Mac OS X. Wiele osób ma przecież inne dane na dyskach twardych, płytach itp. - filmy, muzyka, gry, programy pozyskane w sposób nielegalny, za które również możemy być ukarani.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-22, 21:33
Croolick, to akurat chyba oczywiste Widziałeś jakiś popularny komputer na PPC???
music napisał/a:
Zastanawiam się czy osobie prywatnej postawiono już zarzut nielegalnej instalacji OS X na PC (i ewentualnie jak się taka sprawa skończyła) ? Ale jakoś nie słyszałem jeszcze.
Nie było takiej sytuacji, nawet w USA, gdzie EULA jest zobowiązująca w sensie prawnym. Nie sądzę, by to się zmieniło - z wielu powodów.
Pomijając już prawne, to wcale nie rzadko posiadacze hackintosh'y, jako kolejny komputer wybierają Apple... + przybywa zwolenników OSX, którzy zawsze chętnie obrzucą błotem kolejną wersję Windows
Problem pojawia się w momencie gdy zaczyna się ludziom sprzedawać produkt, którego istota leży w łamaniu licencji. Tymbardziej twierdząc, że nabywca kupuje 100% Mac'a, a faktycznie sprzedając przeciętne Hackintoshe. W tym momencie, nawet polski klient, może wytoczyć takiemu sprzedawcy sprawę.
BTW -bo w sumie jest to związane z tematem wątku, choć od innej strony - swojego czasu niejaki AsereBLN, rozebrał EFI-X i mniej więcej wybadał, co jest w środku i jak to działa. Było to wszystko na jego blogu:
Kod:
http://aserebln.blogspot.com/
Teraz już tego nie ma - podobno dlatego, że producent EFI-X'a postraszył go prawnikami...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.