Podjąłem z ciekawości próbę posadzenia u siebie Liona. Nadmienię z dumą, że udaną próbę! W oparciu o "punkowski poradnik" vdmesisa i teraz potrzebuję opinii speców od Finala 7....
Zostać z tym softem przy 10.6.8 czy też kupić i pracować na 10.7.x
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
mam w tech chwili 10.7.0 (instalowany po czesci MultiBeastem hahahahaha , nie no joke, tylko to mialem na dysku :P) oraz FCP 7.0.3 i próbuje montowac rozpoczety projekt i zobaczymy na czym padnie
a pytałem ile chodził na Lionie bo na jakimś forum widziałem posty ze FCP7 coś nie bardzo działał na 10.7 :(
Wiesz ja jestem z tej najstarszej szkoły.... jeszcze od Windows NT 4.0 I od nastu lat kieruję się zasadą niczego nie instalujemy bez zrobienia kopii systemu A że w szufladzie pałętają się 3x80GB i 2x250GB więc kopii systemu - w którym nie jestem najmocniejszy - mam kilka
Wczoraj wieczorem tak mnie naszło i posadziłem tego Liona 10.7.2... trochę wzrosła wydajność w Cinebenchu do prawie 47 pkt, 14070 w Gekbenchu 32 bitowym, więc pomyślałem "Why not". A że swoje lata mam i epokę lego i duplo już za sobą i nawet za moim pierworodnym więc FCPX mnie wku...a i po pierwszych próbach zrezygnowałem. Porobiłem sobie testy FCP7 via Premiere i wyszło mi, że zostaję przy FCP7.
Gdyby okazało się że na nowym Lionie pracuje się z FCP7 dobrze lub lepiej to dlaczego nie... w końcu to nie wielkie pieniądze ten upgrade.
Daj znać za tydzień- dwa jak Ci się sprawuje - będę wdzięczny.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
niczego nie instalujemy bez zrobienia kopii systemu
ale co stoi na przeszkodzie zeby postawić drugi system na kolejnej partycji tego samego dysku?
ja tak za kazdym razem robie :P
jak na razie zauwazylem ze całkiem płynnie cię montuje multicam z 3 strumieni 60Mbps - a cały materiał ciągne przez sieć 1Gbps (z 2 dysków) no i czas reakcji FCP na wcisniecie Play jest duzo szybszy, ale to moze byc zasługa niemalze czystego systemu, więc jak mówisz, czas pokaze
Nie zapomnij się odezwać za tydzień
Zacznę dziś sadzić u siebie... ale problemem jest brak czasu. Kończę sezon i brakuje mi już energii żeby doczłapać do końca a ludzie dzwonią ....
Po pierwszym dniu pracy na Lionie widzę dwa plusy:
1. szybciej odświeża mi wykresy audio ( to taka moja słabość - praca z tymi falkami)
2. mogę wczytać AVCHD z mojej kamery bez log&transfer i FCP się nie wykrzacza - co przydaża mi się czsto na SnowLeo.
19.11.2011
Działa bez zwisów. Trochę kłopotów miałem z samym Lionem... jakieś KP przy starcie - ale to pewnie kwestia sprawdzania różnych Chameleonów. FCP wstawał dzielnie i kończę właśnie drugą weselną produkcję bez zadnych niespodzianek.
Croolick - mam pytanie dotyczące zapisywania "własnych plików" przez FCP. Pomimo wskazania w "SystemSettings" folderu FinalCutProDocuments - który położyłem na całkiem osobnym HDD - po zamianie Liona na SnowLeoparda, FCP nie wczytuje renderów. Projekt otwiera się OK ale całość wymaga ponownego renderingu. Wiesz może co gdzie pozmieniać żeby tak nie było?
To samo jest na Lionie przy wczytaniu projektu utworzonego w SnowLeo10.6.8
maliktomek Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 177
Wysłany: 2011-12-23, 10:25
Mam pytanie odnosnie FCP 7.0.3 -> poniewaz efekty nie chodza mi "plynnie" bez renderowania wideo - mam kompa jak w stupce. W pracy mam Maca pro i w ogole nie potrzeba renderowania - czy jest opcja zeby robił to w tle?? bo u mnie renderuje tylko gdy nic nie robie po określonym czasie.
jeśli przy włączonym Unlimited RT klatkują to już nic nie poradzisz, musisz przeliczyć filtry i tyle a FCP 7 niestety nie ma prawdziwego liczenia w tle ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.