Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 22:17 GUID - MBR a szybkość działania
Ostatnio robiłem miszmasz na lapku żony, w związku z planem instalacji Snow'a.
Był tam Leo 10.5.8, postawiony na MBR. Zrobiłem kopię Carbon Copy Clonerem, przeformatowałem dysk na GUID, a następnie wrzuciłem cały obraz z powrotem.
Przed operacją system wstawał dość długo - dobre 40, 50 sekund (i tak było od początku). Myślałem, że to jest wina tego, że nie ma trybu AHCI na pokładzie i dysk działa w trybie IDE. Po zmianie na GUID, nagle system zaczął się podnośić połowę szybciej.
Partycja taka sama 50GB, cała prawie zapchana (niecałe 3GB wolnego)...
Miał ktoś takie doświadczenia?
Może jednak GUID jest po prostu szybszy?
PS. Teraz stoi już Snow i też wstaje wyraźnie szybciej niż Leo na MBR.
podobno taka kopia przywrócona z obrazu jest jak defragmentacja dysku (na myapple takie cos zalecali)... to też moze byc czynnik przyspieszajacy start systemu
Podobnie jak Croolick, podejrzewam że zrobiłeś defragmentację systemu... lub...
Pamiętasz jak sam zauważyłeś że zainstalowany system z OSInstall wstaje wolniej niż ten z oryginalnego nośnika przez np Boot-132... może jest to kwestia kolejności danych na dysku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.