Wysłany: 2011-07-04, 14:33 ifconfig, a zmiana adresu MAC
Cześć!
Mój HaMack jeszcze nie pocina dobrze i przydałby się na nim net żeby go do końca poskładać. Do tego celu potrzebuje zmienić adres MAC, wtedy net u mnie zadziała.
Odpalam konsolkę i za pomocą SUDO wpisuję:
Kod:
ifconfig en1 lladdr (nowy mac)
lub
Kod:
ifconfig en1 ether (nowy mac)
i.. nic mac jak był oryginalny z kości karty taki pozostaje.
Mam zerowe doświadczenie na Darwinie i wogołe nie wielkie na BSD, ale na linuxach bardzo często trzeba najpierw zastopować usługi związane z obsługą socketów i zdownować interfejs. Tutaj downowanie jeszcze pogarsza sprawę, bo wtedy wywala błąd że interfejs jest zdownowany.
Czyli że mam szukać innego kexta? Może rekompilacja jajka? Nadmienie że ta sama karta na tym samym kompie, pod Linuxem Mandrivą 2010 Powerpack x64 za pomocą ifconfig zmienia MAC address że aż miło.
Karta to Realtek RTL8139/810x (tzn z tej rodziny, dokładniej - musiałbym oblookać). A maca zmieniać muszę, bo nie mam możliwości rekonfiguracji serwera DHCP, który bez odpowiedniego MACA odfiltruje mój ruch.
Gdzieś wyczytałem że en0 dotyczy lanu a u mnie WiFi, ma ktoś podobnie??
To zależy od konfiguracji interfejsów sieciowych w systemie. Jeśli po instalacji nie miałeś kexta do karty LAN, wtedy AirPort stał się pierwszą kartą w systemie, a więc en0.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.