Wysłany: 2011-08-19, 23:26 Kopia zapasowa Liona na zdalnej maszynie.
Część pierwsza. Kopia TimeMachine na Ubuntu
Przyznam, że tematem jakiś czas temu zainteresował mnie nasz admin czyli 314TeR i połknąłem bakcyla.
Wraz z premierą Liona oraz Netatalk 2.2 cała operacja dostosowania linuxowej maszyny zrobiła się względnie prosta przynajmniej jeżeli chodzi o podstawową usługę czyli funkcję kopii zapasowych na zdalnej maszynie.
P.S.
Jeżeli chodzi o samą nazwę obrazu w sieci można spotkać rózne informacje, ale z moich doświadczeń wynika, że wystarczy aby ogólna postać nazwy wyglądała tak:
Kod:
nazwa_modelu (nazwa_użytkownika).sparsebundle
To w zasadzie tyle, kopie zapasowe powinny wykonywać się automatycznie na zdalnej maszynie, a instalator Liona tak zareaguje gdy w naszej lokalnej sieci wykryje obecność serwera afp oferującego usługę TimeMachine:
A gdyby tak na kopię swojego Liona przeznaczyć jednego jaila na FreeBSD w puli zfs...
W tym momencie warto odznaczyć opcję Zeroconf, która spowoduje instalację avahi wraz z milionem zależności.
Ponieważ istnieje alternatywa w postaci mDNSResponder warto z niej skorzystać.
Netatalk zainstalowany zatem czas na konfigurację:
opcja ipaddr określa IP na którym pracuje jail
Do rozgłaszania w sieci lokalnej obecności serwera afp oraz usługi TimeMachine niezbędny jest mDNSREsponder zatem instalacja:
Kod:
portmaster net/mDNSResponder
i konfiguracja, która polega na utworzeniu skryptu do automatycznego uruchamiania po starcie systemu:
Kod:
# ee /usr/local/etc/rc.d/mdnsadv
Do pustego pliku wkleimy taką zawartość:
Kod:
#!/bin/sh
# PROVIDE: mdnsadv
# REQUIRE: LOGIN mdnsd
#
# Add the following lines to /etc/rc.conf to enable the mDNSResponder service advertising:
#
# mdnsadv_enable="YES"
Konfiguracja MacOSX
jest w zasadzie tożsama z konfiguracją pod Ubuntu z tą róznicą, że pozwalamy aby obraz dysku został wykreowany przez sam mechanizm TM.
Fajny tutorial, jak będę miał chwilę to go sprawdzę, acz ja wciąż używam 10.04 na serwery... zobaczymy czy uda się go dostosować do wymogów starszego systemu.
Mi pod 10.04 udało się uruchomić tak netatalk aby był automatycznie rozpoznawany w sieci jaki dysk TimeCapsule, jak pamiętam cały myk był w odpowiednim skonfigurowaniu avahi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.