Wysłany: 2011-01-20, 14:30 Mail 4 nie działa poprawnie z gmail
Witam szanownych wodzów forum, osadników i bywalców.
Używam aplikacji mail 4, dokładnie jest teraz 4.4, oczywiście na SL 10.6.6. Bardzo fajnie chodził mail, aż tu nagle zaczęły się bardzo wolno wysyłać wiadomości, o wiadomościach z załącznikami już szkoda wspominać, transfery 2-4 kb/s, czasem mniej.
Serwer poczty przychodzącej: imap.gmail.com, przez SSL, domyślne porty,
Serwer poczty wychodzącej: smtp.gmail.com, SSL, port 993.
Do tej pory wszystko chodziło poprawnie, nie jest to wina internetu, bo upload mam znacznie większy, z przeglądarki też lepiej mail chodzi.
Trochę poszukałem i znalazłem takie rozwiązanie, żeby wejść w Użytkownicy/JA/Biblioteki/Mail i tam znaleźć folder imap, a następnie wyłączyć mail i usunąć cache z tego folderu.
Oczywiście, aby wykonać operację trzeba wyłączyć ukrywanie plików.
Niestety ta solucja u mnie nie zadziałała.
Miał ktoś kiedyś taki problem z gmail'em, słyszałem, że to się zdarza często po dłuższym czasie użytkowania.
Ze ściąganiem maili nie ma problemu, jedynie maile wolno wychodzą, czasem przerywa wysyłanie i pyta czy spróbować ponownie, albo później i że jest jakiś błąd serwera.
Widać problem jest tylko z gmail'em... sam używam poczty na IMAP z własnych serwerów i tam problemów nie ma.
Próbuj też o ile można bo nie wiem czy GMail pozwala, na połączenie się przez nie szyfrowany protokół.
Bez SLL nie mogę się zalogować z programu pocztowego.
Tak też wyczytałem, że ten problem występuję tylko na gmail. W moim przypadku problem jest o tyle ważny, że wysyłam dużo maili. Pozostaje czekać na nowy update Mail 4.5, bo póki co to raczej pomysłów nie mam.
Mam nadzieję na rychły wyciek Liona 10.7 może problem będzie rozwiązany, a póki co to zapewne trzeba będzie wywalić apple mail i używać czegoś innego, ewentualnie wgrać go jeszcze raz.
Date/Time: 2011-01-31 21:10:45.011 +0100
OS Version: Mac OS X 10.6.6 (10J567)
Report Version: 6
Interval Since Last Report: 720475 sec
Crashes Since Last Report: 48
Per-App Interval Since Last Report: 314642 sec
Per-App Crashes Since Last Report: 15
Anonymous UUID: F1B75147-CD8B-4B35-AC89-72DB14A84465
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2011-04-27, 23:37
A jak u was działa filtrowanie wiadomości właśnie z gmail - IMAP?
Mam z tym problem.
Potworzyłem filtry w programie MAIL - raz zadziała a raz nie (tylko że te "zadziała" to jedna na sto :( )
Najczęściej muszę zaznaczać wiadomości (np. kilka jednocześnie) a z menu wybierać, zastosuj regułę.
Co jest nie tak?
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.