Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-09-03, 09:26 POP -> IMAPI (Mail.app)
W dobie kilku urządzeń elektrycznych i szeroko pojętego dostępu do informacji. Chcę przejść z POP na IMAPI.
Czy to dobry pomysł?
- Na wstępie chce przenieść dotychczasowy bałagan na serwer (z tym nie będzie problemu poza czasochłonnym procesem)
- Z linkować konta pod jedno główne (gmail)
- Porobić filtry wiadomości
Czy w programie Mail jest opcja ściągnięcia całej zawartości nie tylko nagłówków? Jak będę offline to chce mieć dostęp do treści wiadomości.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Masz pewnie na mysli protokół IMAP. Czy to dobry pomysł? REWELACJA. W końcu przestałem mieć problem osobnych skrzynek w pracy i w domu. Mam jedną skrzynkę na Nokia OVI. Jeśli w pracy przeczytam wiadomości, to w domu również mi je pobierze na dysk, ale od razu oznaczone jako przeczytane. Jako nieprzeczytane oznacza jedynie nowe wiadomości, oraz wiadomości których nie przeczytałem (bądź nie otworzyłem) w pracy.
Marucins napisał/a:
Czy w programie Mail jest opcja ściągnięcia całej zawartości nie tylko nagłówków? Jak będę offline to chce mieć dostęp do treści wiadomości.
Nie wiem jak w "Mail", ale w Mozilla Thunderbird możesz ustawić aby pobierał całe wiadomości.
_________________ MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!
Jest - mail automatycznie pobiera wszystkie wiadomości na dysk i je indeksuje...
A co do samego IMAP'a - od dziesięciu lat już innego protokołu nie używam... no chyba że konto na jakie jestem skazany nie ma takowego...
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-09-05, 10:20
Jeszcze jedno. Dopiero co zdałem sobie z tego sprawę, jak zacząłem robić to wszystko.
- Ustawiam główną skrzynkę -> Gmail
- Reszta jest pod nią podpięta (o2.pl, prywatny serwer) - poprzez importowanie wiadomości POP
- Poza segregacją poszczególnych skrzynek, na wszystko dodatkowo jest narzucony filtr (na mail.app)
I zaczynają się schody. Program nie potrafi wysłać wiadomości z podpiętego konta.
Oczywiście przez stronę gmail po dodaniu smtp jak najbardziej da się, ale mail.app nie potrafi (albo ja coś źle robię). Wywala błąd... Wszystkie serwery SMTP w programie mam dodane poprawnie.
Opcje wiadomości...
Skrzynka główna to gmail, nightlord to o2.pl i mam taki komunikat...
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.