Wysłany: 2011-06-16, 14:11 Program do tworzenia/komponowania muzyki.
Witam jaki darmowy program poleacie do tworzenia muzki. cos ala FL Studio.itp.. Zeby mozna wlaczyc bity/sample i takie tam. Cos do muzyki techno/hardstyle.
z gory dzieki za pomoc
_________________ Mac OS X (Retail x32) 10.6.7
Intel Core i5 - 650 | GeFroce GT 340 | Intel Chipset
---------------------------------------
Proszę o nie używanie BBCode w stopkach.
Bardzo dobrym programem który często wykorzystują studia nagraniowe jest Logic. Zaopatrz się w Logic Express / Studio w wersji 9 i zobacz sobie jak to wszystko wygląda, program ma mnóstwo opcji i jest w miarę intuicyjny.
Mialem jego pelna wersje wczoraj. Fajny ale trudny ;(
_________________ Mac OS X (Retail x32) 10.6.7
Intel Core i5 - 650 | GeFroce GT 340 | Intel Chipset
---------------------------------------
Proszę o nie używanie BBCode w stopkach.
no tak tak
ale jak ktoś chce od razu na początek "łatwy" program, a widział tylko FL to nic nie jest łatwe
[ Dodano: 2011-07-05, 14:03 ]
ABLETON LIVE polecam
kilka skrótów klawiszowych i sporo tutków w sieci. No i Logic. Kompozycyjnie bezbłędny, trochę upierdliwy przy obróbce, ale i tak top.
Pro toolsy, Sonary, można sobie darować na początek, ewentualnie jeszcze Orion.
Ableton widziałem tylko przez chwilkę i nie przekonał mnie jego interface. Dla mnie przejście z ubogiego i starego Cool Edit'a na inny, bardziej zaawansowany program było bardzo trudne. Przekonał mnie tylko Logic. Pełno tutków, bardzo intuicyjny, a jak podpiąłem drugi monitor - bardzo duży obszar roboczy. Nie mam ochoty zamieniać go na nic innego
Myślę, że również bardzo dobrze nadaje się do robienia muzyki, o którą było pytanie a początku.
_________________ Samsung r 610 Intel Core 2 Duo P7350 2GHz SSE3 ICH9
| Mac OS X 10.6.8 Retail 32-bit | Darwin 10.8.0 | 500 GB ST9500325AS + 1 TB Seagate| 3Gb RAM DDR 2 800 MHz |
NVidia GeForce 9200M GS 512 Mb | PCIe ALC262 | MY 88E8055 | BCM 4311| Piszę poprawnie po polsku!
Najpierw zdobadz jakas wiedze na temat dzieku, budowy muzyki jak i instrumentow a pozniej polecam jako DAWa Logic Studio. I moze za 4lata uklepiesz cos sensownego.
_________________ Lion na XPC z FakeSMC, DSDT Fix. P5Q Deluxe/8800GT/C2Q (Cstates by Asus UEFI)
Najpierw zdobadz jakas wiedze na temat dzieku, budowy muzyki jak i instrumentow a pozniej polecam jako DAWa Logic Studio. I moze za 4lata uklepiesz cos sensownego.
Patrząc na moich kolegów, którzy z muzyką mają tylko tyle do czynienia ile jej słuchają i bawią się FL to wydaje mi się, że znajomość instrumentacji, kompozycji, harmonii jak i budowy formalnej jest zbędna. Oczywiście bardzo pomocna ponieważ nie działamy po omacku tylko wiemy co z czym dobrze zabrzmi. A wiem też, że czasami zagłębianie się w teorię muzyki może początkujących bardzo zniechęcić Ale nie będziemy tutaj rozpisywali się o budowie muzyki tylko polecali programy Myślę, że w tym temacie można też prezentować swoje doświadczenia w pracy na poszczególnych programach...
Ja np. swoją przygodę z OSx'em zacząłem właśnie przez Logic'a.
| Mac OS X 10.6.8 Retail 32-bit | Darwin 10.8.0 | 500 GB ST9500325AS + 1 TB Seagate| 3Gb RAM DDR 2 800 MHz |
NVidia GeForce 9200M GS 512 Mb | PCIe ALC262 | MY 88E8055 | BCM 4311| Piszę poprawnie po polsku!
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-06, 20:47
Siepietu napisał/a:
wydaje mi się, że znajomość instrumentacji, kompozycji, harmonii jak i budowy formalnej jest zbędna.
To zaleczy do czego...
W każdym razie Logic uchodzi za najbardziej intuicyjne narzędzie do nagrywania.
Ciężko będzie coś prostszego znaleźć. Chyba, że GarageBand - na początek może wystarczy.
Chyba, że GarageBand - na początek może wystarczy.
Zapomniałem o nim
rzooff napisał/a:
To zaleczy do czego...
Dokładnie. Przy samym "układaniu klocków" midi i loop'ów da się przeżyć bez tych umiejętności, ale oczywiście midi łatwiej się później edytuje na pięciolinii do której dostęp w Logic'u jest bardzo łatwy. Nie wiem jak w GarageBand. W FL było to beznadziejnie rozwiązane. Oczywiście to moje subiektywne zdanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.