Mi usuniecie tych plikow spowodowalo ze w ogole nie mam polaczenia internetowego :(
_________________ MAC OS X MOUTAIN LION 10.8 DP1 | MSI P31 NEO | Intel Core 2 Duo E6750 @2,66 GHz (SSE SSE2 SSE3 SSSE3 EM64T VMX) | GALAXY GeForce 8600 GT 512 MB | SAMSUNG HD403LJ 400 GB SATA (GUID) | LiteOn A DH20A4P ATAPI (E-IDE) | Logitech MX Air Cordless Laser (USB) | Logitech Cordless Desktop MX 600 Laser (USB) | Logitech Cordless Desktop MX 3200 Laser (USB)
vayneertz Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 62 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-07-30, 23:02
Bo w ustawieniach sieciowych sobie musisz ponownie sieci poustawiać...
U mnie metoda efi string nic nie pomogła, pomijam to że nie było QE/CI wówczas
Jeśli uruchomie system w 32 bitach i wykrywa wtedy ethernet, to AppStore (nawet przez wifi) działa, tak jak podejrzewałem.
Tyle to wiem, tylko jak o tam poustawiać wszystko ;>?
Moja specyfikacja i3, 4 gb ramu, radeon 5650 mobility
Poźniej muszę dodać ten plik który zapisałem rozumiem tam gdzie simbios i go tam dodać do chameleona ?.
* Czy ktoś mi odpowie na moje jakże proste pytanie co muszę sobie skopiować jeśli chce wykonać aktualizację Lion bezpośrednio przez uaktualnienia tak żeby nie stracić wszystkich ustawień ?? Pytałem w innym temacie ale widzę że już go nie ma. Wogóle czy mogę tak zaktualizować system bo zależy mi na iCloud.
Tyle to wiem, tylko jak o tam poustawiać wszystko ;>?
Moja specyfikacja i3, 4 gb ramu, radeon 5650 mobility
Przy takiej konfiguracji ZTCW twój smbios powinien udawać MacBookPro6,2.
Cytat:
* Czy ktoś mi odpowie na moje jakże proste pytanie co muszę sobie skopiować jeśli chce wykonać aktualizację Lion bezpośrednio przez uaktualnienia tak żeby nie stracić wszystkich ustawień ?? Pytałem w innym temacie ale widzę że już go nie ma. Wogóle czy mogę tak zaktualizować system bo zależy mi na iCloud.
Nie podałeś dokładnej konfiguracji, nie podałeś listy zmian w /S/L/E i /E/E więc raczej na tak zadane pytanie nikt Ci nie odpowie...
Co do drugiego mojego pytania to zrobię inny temat bo nie chcę tutaj zaśmiecać a w tym temacie może mój wątek się komuś przyda na przyszłość, dzięki za odpowiedzi.
Czyli robię ten plik, zapisuje go gdzieś i później odpalam zakładkę wcześniej i tam gdzies simbios zaznaczam to i podaje scieżkę do utworzonego pliku ?
Spoko tak się tylko zastanawiałem że może jest 6.2 a ja mam starego jakiegoś Wizarda i dlatego go nie mam.
EDIT: Zrobiłem wszystko jak trzeba, nie usunąłem tylko pliku z SystemConfiguration bo takiego nie posiadam wogóle.
Po restarcie musiałem włączyć oczywiście adapter bo w przeciwnym wypadku nie miałbym internetu. Simbios wykyrwa jako MacBookPro wszystko się zgadza oprócz cali 17 a ja mam 15.6. Wciąż ten sam komunikat muszę spróbować chyba czegoś innego.
Ja w smbios zmieniałem dodatkowo ręcznie po tym jak wygenerowałem sobie już z automatu nr seryjny (jedną literę i/lub cyfrę na inne) tzn. opcja SMserial jest za to chyba odpowiedzialna. Pisze z pamięci. Jak bym tego nie zmienił dodatkowo to też nie działał mi iCloud, dopiero jak to zrobiłem dodatkowo to było OK. Sprawdzone w praktyce. I teraz działa.
W załączniku mój smbios dołączam
Dodatkowo w pliku com.apple.Boot.plist musimy mieć wpis typu :
Dodam screeny będzie wam łatwiej ocenić ale myślę że wszystko dobrze chyba jest zrobione.
Bo skoro w Wizardzie ustawiam mu SImbios to on samoczynnie się zapisuje w EXTRA, bo nadpisuje stary.
Zobaczcie daje screeny z chameleon wizarda i simbiosu.
Nie działa mi karta sieciowa którą mam w laptopie ani wifi ani enthernet.
Działam na wtyczce od EDIMAX USB przez Wirelles Network Uttility jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie.
Karte sieciowa zwyklą mam jakiegoś Realtek i nie znalazłem do niej kextów (chyba)
EDIT: z innego forum zagranicznego napisali:
"Mind that EN0 must be LAN (Ethernet). First device.
EN1 will then become WLAN."
Żeby zrobić te wszystkie czynności które są w pierwszym poście ale najpierw włączyć kablowe połączenie a dopiero jako drugie adapter WIFI, z tym że jest taki mały problem bo chyba do mojego Realteka nie ma kextów tego kablowego połączenia. Nie dodawałem tego EFI String ale da się dodać EFI String tego urządzenia USB Wirelles ?
Bynajmniej przy tym EFI w enthernet nie mam wykrytej karty sieciowej a takiego czegoś nie dodam bo na pewno brakuje tutaj informacji :
EDIT2: moja karta sieciowa to ATHEROS AR8152 PCI-E więc chyba da się ja odpalić muszę poszukać kextów i spróbować jeszcze tak z kablem .
EDIT3: ustawiłem najpierw w preferencjach sieci karte enthernet i teraz bosko wogóle się system nie bootuje tzn wybieram go i wyskakuje coś typu CPU'S Failed to respond to interrupts, debuger lalala" i co teraz :(
EDIT4: próbowałem zmodyfikować plik org.chameleon.boot.plist i usunąć w nim string z enthernet built in ale dalej to samo Panowie co robić tyle się meczyłem żeby to wszystko zrobić a teraz nagle crash nie wiem zupełnie czemu.
EDIT5: Jutro instaluje wersję 10.7.2 i tak musiałbym to zrobić a w tym wypadku poszedł lekki crash i nie wiem jak z niego wybrnąć może tam uda ustawić się appstore.
EDIT6: Próbowałem zainstalować iAtkos 10.7.2 ale po instalacji i przecież formatowaniu dysku w całości nadal przy bootowaniu, logo apple chwile się ładuje i znowu błąd nie rozumiem co jest skoro system czysty !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.