Wysłany: 2009-09-25, 00:33 Sleep lub deep sleep w 10.5.8
Mam zagwozdkę, która mnie męczy od roku. Jak uśpić mój laptop?
Instalowałem już wszystkie możliwe fixy (łączenie z tym podanym na tym forum) i nic. Kiedy próbuję go uśpić "zasypia" dosłownie na chwilę, a potem budzi się.
(Acer Aspire 5720z)
Myślę, że jest potrzebny taki dział, który by zajął się tego typu problemem, bo wiem z doświadczenia, jak super sprawą jest to rozwiązanie Apple'a.
_________________ Acer Aspire 5720z
iPC 10.5.6 update to 10.5.8 Vanila 9.8.0
Asus P5QLD PRO | C2D e8500 | 4GB RAM | Nvidia 9600gt |
ideneb10.5.8 LiteEd. + Retail 10.6.0 + jakiś windows
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-25, 10:46
Wszystkie rozwiązania to znaczy jakie konketnie?
Niestety prawda jest taka, że nie na wszystkich hackintoshach to działa i tyle.
Problem wynika z Biosu, więc teoretycznie, jeśli nic innego nie pomaga, można próbować z edycją DSDT.aml.
Wysłany: 2009-09-25, 17:03
Ja mam Acera Aspire i mialem dzialajacy sleep w 100% jednak po zmianie obudowy bez webcama na taka z webcamem pojawila mi sie kamera na USB2.0 nie supportowana pod OSX i sleep przepadl ..po wprowadzeniu w stan uspienia wybudza sie bez dotykania momentalnie.... druga sprawa to sposob patchowania audio..z tego co u siebie zauwazylem patchowane audio z modyfikowanym AppleHDA zakluca spiocha...od kiedy mam Legacy Kexty do audio sleep i shutdown dzialalo oK.. do czasu pojawienia sie webcama... chyba wyrwe mu kabel od webcama (jednak dziala pod winxp w skypie w parallelu)
No cóż, dzisiaj będę starał się pójść tym tropem. Wyczyszczę go z kextów, które mogłyby zakłócić pracę sleepa i zobaczy co to da. Później opiszę co udało się zdziałać.
Ostatnio zmieniony przez Ampersky 2009-10-01, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Kiedy próbuję go uśpić "zasypia" dosłownie na chwilę, a potem budzi się.
dee napisał/a:
..po wprowadzeniu w stan uspienia wybudza sie bez dotykania momentalnie....
Zajrzyjcie w logi (Konsola), pod Leo podawana tam jest jak na tacy przyczyna wybudzenia komputera ze sleep'a, łącznie z nazwą urządzenia go powodującego, czasami nawet wiadomo od której sekcji DSDT trzeba zacząć grzebać...
EHC1 i EHC2 to USB a dokładnie część odpowiedzialna za USB2.0.
AZAL to dźwięk.
Musisz się przyjrzeć obu sekcjom w DSDT... jak pamiętam z oglądania Twojego zmodyfikowanego DSDT miałeś modyfikowane te sekcje... Jak otworzysz sobie DSDT, to znajdziesz w nim dokładnie tak nazywające się urządzenia (device).
W tym kłopot... bo na tym laptopie nie udało mi się wygenerować dsdt. Jednakoż używając DSDT Simple Editor Menu -Tools-Extract DSDT - pojawia mi się plik
Kod:
/*
* Intel ACPI Component Architecture
* AML Disassembler version 20090730
*
* Disassembly of ./dsdt.dat, Wed Sep 30 22:33:56 2009
*
*
* Original Table Header:
* Signature "DSDT"
* Length 0x00008968 (35176)
* Revision 0x01 **** ACPI 1.0, no 64-bit math support
* Checksum 0x53
* OEM ID "ACRSYS"
* OEM Table ID "ACRPRDCT"
* OEM Revision 0x00000001 (1)
* Compiler ID "MSFT"
* Compiler Version 0x01000013 (16777235)
itd
*/
Czyli teraz mam dylemat - mam czy nie mam DSDT. Czy to co widzę jest tylko szablonem generowanym przez w/w program czy jest to faktycznie plik z mojego komputera.
Napiszę jeszcze raz... DSDT ma się ZAWSZE... Można je mieć tylko na dwa sposoby, albo załadowane bezpośrednio z BIOS'u, albo załadowane z pliku DSDT.aml leżącego na dysku. To co ogólnie znane jest pod hasłem "patchowania DSDT" to nic innego jak wyciągnięcie oryginalnego DSDT z BIOS'u, wprowadzenie do niego fixów a następnie skompilowanie i wrzucenie na dysk z systemem. Jeśli poprawnie przygotowaliśmy plik, to Chamaelon (PC_EFI) sam go załaduje "nadpisując" oryginalne DSDT z BIOS'u.
Ampersky, Uruchom DSDT Patcher Gui i podaj wynik jego działania... są błędy, brak...
Found an issue
Found Name (_T_0, Zero)
Fixed Name (T0_0, Zero)
Found an issue
Found Store (Arg1, _T_0)
Fixed Store (Arg1, T0_0)
Found an issue
Found }, MEQ, _T_0, MTR, Zero, Zero), Ones))
Fixed }, MEQ, T0_0, MTR, Zero, Zero), Ones))
Found an issue
Found }, MEQ, _T_0, MTR, Zero, Zero), Ones))
Fixed }, MEQ, T0_0, MTR, Zero, Zero), Ones))
Done
We are done patching, press any key to try to compile the fixed DSDT
Compiling done, if it worked, you have now a patched DSDT in dsdt.aml
If the compiling went wrong, you could force to build it with ./DSDT\ Patcher -f (try this DSDT at your own risk)
Patcher zmodyfikował Ci już na prawie gotowo DSDT w pliku ./dsdt_fixed.txt
Pozostało Ci jedynie (aż) poprawić ten błąd:
Kod:
./dsdt_fixed.txt 1032: CreateDWordField (BUF1, Local2, CAPB)
Error 4111 - Creating a named object in a While loop ^
Tu już nie pomogę... nie znam się aż tak dobrze, ale poszukaj w googlu, może ktoś rozwiązał ten błąd już, w końcu wiele osób ma Acer'y i nie pierwszy raz widzę ten błąd. Jak sobie poradzisz, to użyj iASLMe i masz skompilowane poprawione DSDT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.