oswaldini, nie ma już potrzeby podawania odnośnika do tego fakesmc... oficjalna wersja 2.5 od netkasa ma to już zaimplementowane i poprawione jeszcze odczyty aby nie obciążały CPU. Do pobrania tu:
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-01-28, 18:07
Tak tak, ale chodziło mi o zaimplementowanie odczytów predkości wentylatorów w iState bo w standardowym FakeSMC tego nie ma.
Brakuje mi jeszcze odczytu z jednego wentylatora. Nie za bardzo wiem jak to uaktywnić. Trzeba grzebnac w samym fakesmc i wiedziec jaki "port" ma dany czujnik chyba...
Dla ITE:
fancount max 5
cfgAddress - adres portu konfiguracyjnego (0x2E = 46 lub 0x4E = 80 w postaci dziesiętnej)
updateinterval - czestotliwość odświerzania
tjmax w zależności od posiadanego procesora, znajdziesz chodźby u Netkasa albo w programach do odczytu parametrów procesora
Jeśli nie bedzie Ci chciało wszystko zaskoczyć lub nie amsz cierpliwosci do edycij to zostaje jeszcze Mark-i (w załaczniku) - trzeba dodać kext RingAccess. Mark-i działa na ITE i Winbondzie (szczegóły strona czesniej)
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3691 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-01-28, 21:46
Link już działa.
EDIT: Co sie ukombinowałem u siebie żeby pokazywało wszystkie 3 wentylatory to szok ! Ale podłączyłęm wentyle inaczej na płycie a w biosie powyłączałem odczyt z wyjsc których nie używam. No i Voila
Troszke rosyjski znam ale cały cas wspierałem się google translatorem i przeleciałem praktycznie cały temat. Zet poprostu sciagnał gotowego kexta z postu nr 21 z 2 strony i wrzucił do siebie. U mnie źle wskazywane były temperatury i dobrze pokazywało tylko 1 wentylator (dostępne były tylko dwa a mam podpięte 3). Dlatego wniknąłem w temat.
W zawartości pakietu FakeSMC jest info.plist które należy edytować pod siebie. Ja, kożystając z tego samego kexta, poprawiłem u siebie temperaturę TjMax na 100*C oraz użyłem parametru:
Kod:
<key>fancount</key>
<integer>3</integer>
Dla winbonda jest to zakres 0-3, dla ITE 0-5, trzeba trafić u siebie.
Można kożystać jeszcze z parametrów:
<key>cfgAddress</key>
Wartość integer bedzie wyrażona dziesiętnie i bedzie odnosiła sie do portu (0x2E = 46 lub 0x4E = 80)
Można sobie zmienić jeszcze czas odswierzania:
<key>updateinterval</key>
<integer>1000</integer>
1000 ms domyślnie
Ogólnie nie ogarniam za bardzo tematu narazie, ale mam w planach coś posiedzieć. W temacie który podałem sa 2 paczki z XCODE, można tam przegladnać pliczki i obczaić kod. Sa w srodku też zmodowane kexty.
Ogolnie kontroller ITE jest lepiej wspierany. Sa tez inne tematy o nim na tym rosyjskim forum.
314TeR, możesz sobie sprawdzić moj FakeSMC, bo twój winbond jest wspierany z tego co patrzyłem. Daj znać czy podziałał.
WAŻNE !! Nie wiem jak inne mobo ale w w ASUSie w biosie w monitoringu trzeba zostawić odczyt wentylatorów tylko dla tych używanych, reszte należy wyłączyć (IGNORE) bo nie bedą wszystkie odczytywane.
Teraz wnikam w kod aby pozmieniać nazwe wyświetlanych Fanów (np z FAN0 na CPU Fan)
Wysłany: 2010-01-29, 11:07
Wersja dla Snowa
PS: coś to strasznie namieszane. Porąbała mi sie siec WiFi. Zrobilem jeszcze raz SU 10.6.2 i wgralem kexty, i znowu mam tylko 2 wentyle controlowane
EDIT: Zaskoczylo po wrzuceniu jeszcze raz FakeSMC do Extra/KextStore bez przebudowy mkexta
EDIT
Garść nowinek które wyczaiłem:
Nazwe wyświetlanych wentylatorów zmieniamy dodając do sekcji SMCKeys wpis
Kod:
<key>FxID</key>
<string>xyz</string>
Gdzie:
x - ID wentylatora wyświetlanego, począwszy od 0 (np kiedy bez wpisów mamy nazwy wentylatorów Fan 0 -> F0ID i kolejne analogicznie)
xyz - nazwa która ma być wyświetlona przez iState, niestety kiedy zrobimy spacje nie zostanie ona uwzględniona, wyraz bedzie ciągiem
Bardzo miła wiadomość dla użytkowników kontrolera ITE !! Można kontrolować zakres pracy wentylatorów ale jedynie w zakresie 0% lub 100%, wpis dodajemy w sekcji z informacją o TjMax naszego procka. Przykład poniżej:
Tu łatwizna, przy 40*C wentyl się wyłącza, przy 50*C się włącza (nie wiem jakby to miało działać w zakresie między 40-50*C)
Zgadałem sie z jednym ziomkiem z tego ruskiego forum, on tam działa bardzo dużo głównie w sprawie ITE, pytałem czy będzie możliwosc wczytywania do iStat temperatur z kart graficznych i jeśli dobrze go zrozumiałem to bedzie taka możliwosc ale dopiero w lato kiedy naprawi swojego GF 6600GT (dziwnie napisał i nie jestem pewien )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.