Wysłany: 2010-04-29, 11:14 Usunięcie katalogów takich jak Muzyka, Dokumenty, Pobrane ..
W katalogu domowym mamy takie katalogi jak Pobrane pliki, Dokumenty, Muzyka, itd. System nie pozwala na ich usunięcie, w zasadzie słusznie po pomaga to zachować porządek na dyski i wiele aplikacji korzysta domyślnie z tych lokalizacji.
Problem jest w tym, że nie chcę ich trzymać na partycji systemowej, ponieważ przesiadam się powoli z linuksa i już mam zorganizowaną hierarchię katalogów na innym dysku. tzn mam już katalog na download, na dokumenty, muzykę itd.
Postanowiłem więc usunąć te katalogi z poziomu roota i zamiast nich stworzyć dowiązania symboliczne do partycji linuksowej o tych samych nazwach, żeby "oszukać" leoparda, nadałem katalogm odpowiednie uprawnienia itd.
np.
Niestety nic z tego. Katalogi oczywiście da się usunąć, dowiązania też się da zrobić, ale system uparcie tworzy sobie od nowa te katalogi np. przy starcie przeglądarki, odtwarzacza muzyki itd.
Jak zapobiec tworzeniu na nowo tych katalogów przez system? Czy może da się to zrobić w jakiś bardziej elegancki sposób niż dowiązania symboliczne, np. wyedytować jakiś plik, w którym są informacje na temat lokalizacji tych katalogów. Podejrzewam, że trzeba zmienić jakieś zmienne środowiskowe. Tylko gdzie i jak?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.