Wysłany: 2009-09-15, 07:34 Zamina partycji domyślnej w Chameleon.
Zainstalowałem wg znanego tutaj przepisu Leosia retail i teraz posiadam dwa systemy w komputerze. Chcę zmienić ustawienie w Chameleonie aby startował do retaila a partycję z iPC być może odzyskam do innych rzeczy.
Nie wiem czy coś ze mną nie tak, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na tak błache pytanie.
Partycja GUID czy jakoś tak.
_________________ Acer Aspire 5720z
iPC 10.5.6 update to 10.5.8 Vanila 9.8.0
Asus P5QLD PRO | C2D e8500 | 4GB RAM | Nvidia 9600gt |
ideneb10.5.8 LiteEd. + Retail 10.6.0 + jakiś windows
x- numer dysku twardego , jeżeli mamy jeden to 0 itp.
y-numer partycji uruchamianej domyślnie, najlepiej sparwdzić w Mac OS X za pomocą programu wbudowanego "Narzędzi Dyskowych" , w nim klikamy na partycje i "Informacje" o odczytujemy podobny wpis
Kod:
disk0s1
"1" to numer partycji
Ważne jest aby dodać ten wpis do pliku com.apple.Boot.plist , partycji z której odpalany, zainstalowany jest Chameleon
u mnie plik ten znajduje się w katalogu /Extra/com.apple.Boot.plist na partycji ze Snow bo tam instalowałem Chameleona
//może należałoby dodać ten wątek do działu "Faq i Poradniki OSx86" bo sie to często przydaje użytkownikom osx86
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-15, 10:21
music napisał/a:
może należałoby dodać ten wątek do działu "Faq i Poradniki OSx86" bo sie to często przydaje użytkownikom osx86
Użytkownikom leniom, którym nie chce się nawet przeczytać krótkiej dokumentacji jak używać programu, który instalują...
Wspomniana dokumetacja jest załączona z Chameleonem oraz dostępna na stronach VoodooLabs:
Może przepisywać nie... ale czasem komentarz "po chłopsku" się przydaje...
Tak jak napisał music, możesz tak zrobić, ale obawiam się że możesz sobie podłożyć minę w ten sposób jak chcesz się pozbyć iPC... z opisu wynika że obecnie chameleon masz zainstalowany na partycję z iPC i jak go wywalisz, to usuniesz część chameleon'a...
Aby zrobić to porządnie polecam, przeinstalować chameleon'a i wrzucić aktualny boot0 do MBR i boot1f na partycję z Retailem, przegrać plik boot do / partycji z retail'em ustawić jako aktywną partycję z Retail'em, oraz zadbać o zawartość /Extra na partycji z Retail'em. Jak to zrobisz to możesz bezpiecznie całkowicie usunąć dane z partycji iPC.
i nic. Po restarcie iPC dalej jest domyślne i na dodatek pojawia się od razu kernel panic (przy iPC). Reatil działa bez problemu.
Może ktoś mi powie co źle zrobiłem?
Cytat:
Aby zrobić to porządnie polecam, przeinstalować chameleon'a i wrzucić aktualny boot0 do MBR i boot1f na partycję z Retailem, przegrać plik boot do / partycji z retail'em ustawić jako aktywną partycję z Retail'em, oraz zadbać o zawartość /Extra na partycji z Retail'em. Jak to zrobisz to możesz bezpiecznie całkowicie usunąć dane z partycji iPC.
Jest to tablica partycji GUID. Kiedy próbowałem zainstalować wg instrucji boot0 pojawił się błąd:
Kod:
fdisk: could not open MBR file boot0: No such file or directory
Zatem nie bardzo wiem jak mam to zrobić.
Ja dodałem wpis do pliku com.apple.Boot.plist, który potem skopiowałem do katalogu /Extra/com.apple.Boot.plist gdzie jest zainstalowany , uruchamiany chameleon
ważne jest chyba aby poprawnie zidentyfikować dysk i partycję , widzę że masz trzy dyski , może chameleon inaczej liczy kolejność dysków
bo ja np. chameleona mam zainstalowanego na pendrive , a system mac os i Narzedzie Dyskowe pokazywało mi partycję z Mac OS X jako
Kod:
disk0s2
i tak wpisywałem do pliku /Extra/com.apple.Boot.plist i wówczas domyslnie uruchamianą miałem partycje z Windowsem albo pendriva (nie pamietam już) musiałem wpisać
Kod:
<string>hd(1,2)</string>
a nie
Kod:
<string>hd(0,2)</string>
tak jak mi pokazywał Mac OS X , poprostu chameleon z pendriva liczył w innej kolejności dyski
jako test możesz zrobić tak : skopiuj plik com.apple.Boot.plist do /Extra/com.apple.Boot.plist i zmień taki wpis
Kod:
<key>Kernel Flags</key>
<string></string>
na
Kod:
<key>Kernel Flags</key>
<string>-v</string>
bedzie wówczas pokazywało , co jest wczytywane podczas startu Mac OS X , i zobaczysz czy Twój Mac OS X reaguje na wpisy zmieniane w pliku /Extra/com.apple.Boot.plist
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ampersky, Przeczytaj dokładnie dokumentację do Chameleon'a. Jest tam pięknie opisane jak ręcznie zainstalować chameleon'a, oraz gdzie i jak wpisywać parametry...
Jeśli używasz folderu /Extra to edytuj jedynie com.apple.boot.plist z niego, a nie z /L/P/SC/
Włóż płytę z dystrybucją hamac'ową, uruchom z niej komputer, ale nie wybieraj nic w bootmanagerze... pozwól aby czas dobiegł do końca, a bootmanager na płycie powinien uruchomić Mac OS X z aktywnej partycji.
potem jeszcze raz zainstalowałem chameleona wg w/w opisów i dalej startuje domyślnie z z partycji iPC.
Więc postanowiłem zainstalować starszą wersję rc2 chameleona pod retailem i sprawdzić czy to coś da. Okazało się że startuje dalej z wersji rc3 jakby rc2 nie nadpisał pliku. Gdzie zatem jest problem?
Czy jak skasuję partycję z iPC to czy w ogóle wystartuje system z partycji retail?
Historia jest prosta. Jak padł mi system o czym był mój inny post, postanowiłem zainstalować retaila zgodnie z opisem zamieszczonym na tym forum. Najpierw zainstalowałem iPC 10.5.6. Potem na drugiej partycji postawiłem retaila, zainstalowałem chameleona rc3. Po restarcie system domyślnie stratował na iPC, więc za każdym razem muszę ręcznie wybierać retaila. Resztę już opisałem na początku tematu.
Cytat:
Gdzie i jak ustawiłeś aktywną partycję...
Nie bardzo rozumiem pytanie, ale chameleona z pewnością instalowałem na partycję z retailem.
/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: FDisk_partition_scheme *931.5 Gi disk0
1: Apple_HFS Samples 357.2 Gi disk0s1
2: Apple_HFS Record 204.6 Gi disk0s2
3: Apple_HFS InstalMAC 369.8 Gi disk0s3
/dev/disk1
0: FDisk_partition_scheme *232.9 Gi disk1
1: Apple_HFS edukacja 232.9 Gi disk1s1
/dev/disk2
0: FDisk_partition_scheme *232.9 Gi disk2
1: Apple_HFS Grafika 137.4 Gi disk2s1
2: Apple_HFS Rozrywka 95.4 Gi disk2s2
/dev/disk3
0: GUID_partition_scheme *298.1 Gi disk3
1: EFI 200.0 Mi disk3s1
2: Apple_HFS iPC 99.4 Gi disk3s2
3: Apple_HFS Leon 99.4 Gi disk3s3
4: Apple_HFS TM 98.8 Gi disk3s4
Sorrki!
W międzyczasie nastąpiła mała zmiana:
Aktualnie wygląda to tak:
Kod:
/dev/disk0
0: FDisk_partition_scheme *931.5 Gi disk0
1: Apple_HFS Samples 357.2 Gi disk0s1
2: Apple_HFS Record 204.6 Gi disk0s2
3: Apple_HFS InstalMAC 369.8 Gi disk0s3
/dev/disk1
0: FDisk_partition_scheme *149.1 Gi disk1
1: Windows_NTFS System Reserved 100.0 Mi disk1s1
2: Windows_NTFS 149.0 Gi disk1s2
/dev/disk2
0: FDisk_partition_scheme *232.9 Gi disk2
1: Apple_HFS edukacja 232.9 Gi disk2s1
/dev/disk3
0: FDisk_partition_scheme *232.9 Gi disk3
1: Apple_HFS Grafika 137.4 Gi disk3s1
2: Apple_HFS Rozrywka 95.4 Gi disk3s2
/dev/disk4
0: GUID_partition_scheme *298.1 Gi disk4
1: EFI 200.0 Mi disk4s1
2: Apple_HFS iPC 99.4 Gi disk4s2
3: Apple_HFS Leon 99.4 Gi disk4s3
4: Apple_HFS TM 98.8 Gi disk4s4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.