Wysłany: 2009-12-30, 16:41 Acer Extensa 5220 - wszystko co potrzebne pod Snow
Postanowiłem że komuś może się taka paczuszka przydać. Plus małe wyjaśnienie, co i jak z Extensą 5220.
Jak pewnie wiecie, w Extensie były 2 karty WiFi. Atheros AR5007EG i Broadcom BCM4311. Na OS X działa tylko ta druga, jeśli macie Atherosa, czeka was wymiana.
Na Snow w 64-bit działa na ten czas:
- grafika,
- dźwięk
- WiFi (patrz wyżej)
- klawiatura, touchpad
Nie działają:
- czytnik kart
- LAN (działa w 32bit, ale kulawo)
- od 10.5.4 sleep nie działa tak jak trzeba, tzn komputer ładnie się usypia, ale nie wybudza WiFi, od 10.6.2 nie wybudza się w ogóle.
W paczce jest DSDT, potrzebne kexty, i kernel 10.0.0 z System.kext (kernel 10.2.0 z 10.6.2 nie działa, po prostu po próbie boota komputer się resetuje).
Bardzo mi służy mój HackBook Jest to chyba jeden z laptopów lepiej współpracujących z OS X.
Jak pewnie wiecie, w Extensie były 2 karty WiFi. Atheros AR5007EG i Broadcom BCM4311. Na OS X działa tylko ta druga, jeśli macie Atherosa, czeka was wymiana.
Może i dla Atherosa jest nadzieja... od 10.6.2 jest jakieś wsparcie dla niego:
Kod:
http://netkas.org/?p=279
MietasSR napisał/a:
kernel 10.2.0 z 10.6.2 nie działa, po prostu po próbie boota komputer się resetuje
A to mnie zastanawia... nie masz KP, tylko reboot
W 10.6.2 wywalili obsługę dla Atomów - może coś przy okazji wycieli dla Celeronów... Nie myślałeś czy go nie zmienić na coś kompatybilnego z OS X'em?
Myślałem, tylko nie wiem co jest we w miarę rozsądnej cenie. I co będzie pasować do mojej Extensy.
Wszystkie procesory wchodzące na ICH-8M czy wg mnie najmocniejsze to T7300/T7500 - acz należało by sprawdzić z jakimi procesorami wychodziły i coś się dopasuje. Ważne aby gniazdko było na płycie a nie wlutowany na stałe celeron.
MietasSR napisał/a:
Poza tym nie wiem czy warto w niego inwestować.
To już zależy od Ciebie... i jakie masz palny... procesor T7300 - kup teraz 180zł:
Akurat ten procek do którego dałeś link jest pod Socket P - a ja potrzebuję pod Socket M. No i też nie wiadomo czy z nowym prockiem OS X będzie działał jak trzeba. Szkoda że nie mogę wstawić nic z VT-x.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
To musisz dokładnie sprawdzić co wchodzi na twoją płytę i jakie max FSB jest obsługiwane. Są procesory Core2Duo i dla Socket M i P... prawdopodobnie znajdziesz pasujący CPU. Jego wymiana może groźnie wyglądać, ale w większości wypadków wystarczy dobry śrubokręt Torx i/lub krzyżak, trochę pasty na CPU, instrukcja serwisowa pokazująca co po kolei rozbierać i 2 - 3h czasu.
No panowie, jestem miło zaskoczony. Odkryłem lecznicze działanie GraphicsEnablera z Chameleona RC3 na X3100 System pokazywał paski, dałem GraphicsEnabler=y i wstał z miejsca. Teraz jeszcze przetestowałem, działa w 100%. :o Czyżby ta funkcja była przewidziana również dla inteli?
W każdym razie, mamy działający fix na X3100!
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB (QE/CI @ Lion) | Atheros AR9287 | OS X 10.7.2 & Kubuntu 11.10 AMD64 & Gentoo AMD64
MietasSR, Z tego co mi wiadomo to dopiero GraphicsEnabler w chameleonach post RC4 (modach i z SVN'u) obsługuje GMA950/X3100. Może jakiś przypadek... coś jeszcze zrobiłeś pod drodze? może poprawne DSDT wrzuciłeś...
DSDT poprawne miałem wrzucone, ale i tak bardzo często miałem paski.. A teraz dałem GraphicsEnabler=y i jest.. super. Od tamtego czasu ani razu nie widziałem pasków. BTW, dokładniej mam PC_EFI 10.5, czy to coś zmienia?
Witam.Jestem tu nowy,więc proszę o wyrozumiałość jeśli piszę w nieodpowiednim dziale...
Mam parę problemów odnośnie systemu leopard...
1.Gdy wyłączę lapka,coś zżera baterie i np za 2 godziny jest pusta...
2.Touchpad,nie działają puknięcia tylko przyciski pod nim....
3.Gdy uśpię go to po wybudzeniu nie działa wifi i ogólnie się sypie....tylko restart pomaga!
_________________ Acer 5220
HD-WD80GB
Grafa-X3100 intel
RAM-1526MB
WIFI-Broadcom43xx
OS X 10.5.6
Procek-1,73 Celeron
1.Gdy wyłączę lapka,coś zżera baterie i np za 2 godziny jest pusta...
Brak poprawnie działającego speedsteep'u - jeśli ten procesor w ogóle go wspiera, bo chyba celerony tego nie mają w przeciwieństwie do pentiumów i core.
MisiekHD napisał/a:
2.Touchpad,nie działają puknięcia tylko przyciski pod nim....
Touchpad masz na 99,9% na PS/2, więc jego działanie zależy od kextów jakie użyłeś do jego uruchomienia. Jeśli nie działają te jak oczekujesz to wymień na inne. Czasami przy egzotycznych touchpadach jak używasz VoodooHDA to pomaga doinstalowanie panelu preferencji lub skasowanie jednego z pluginów do Mouse lub Tauchpada, aby nie były razem.
MisiekHD napisał/a:
3.Gdy uśpię go to po wybudzeniu nie działa wifi i ogólnie się sypie....tylko restart pomaga!
To raczej wymaga pogrzebania w DSDT i przejrzenia i poprawienia kodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.