Czy u was też zachowuje się błędnie Disk Utility z 10.6.2?
Chce na założonym systemie plików GPT dodać drugą partycję i żeby pierwsza miała rozmiar 500GB. Wpisuje nowy rozmiar 500GB (zał #1) i zamiast ustawienia żądanego rozmiaru dostaję 6GB tak jak na załączniku #2.
Tak samo jest jak się chce założyć 2, 3, 4 itp partycje... nie można im ręcznie wpisać żądanego rozmiaru, co się nie wpisze to i tak ustawia co chce.
Potwierdźcie czy u was też jest ten błąd czy tylko dotyczy on mojego nowego i5 - nie trzeba stosować żadnych zmian... tylko zobaczyć czy samo disk utility przyjmie wyznaczony rozmiar partycji jaki żądamy.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 17:52
Jeszcze sprawdzę w domu.
Ale instalowałem i partycjonowałem dysk kilka razy, a na Toshi przedwczoraj. Wpisywałem wielkość partycji z ręki i takich problemów nie zarejestrowałem nigdy.
Z tym, że na obu kompach mam podobny konfig... o ile to od tego zależy.
Prawdę mówiąc już jakiś czas temu chciałem zasygnalizować ten problem
Disk Utility robi z dyskiem co mu się żywnie podoba, założenie partycji np .takich to prawdziwa zmora
sda1 efi 200M
sda2 OS 140G
sda3 Win7 40G
sda4 Lin /12G
sda5 Lin /home 50G
sda6 Lin /swap 1G
Bynajmniej problem nie występuje w wersji 10.6.2, ale i w 10.6.
Ostatnio zmęczony poczynaniami narzędzia dyskowego Snowa partycje porobiłem starym iDeneb.10.5.6.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 21:48
Chłopaki ale u mnie to działa naprawdę OK... Nie mam pojęcia o co chodzi.
Może chodzi o większe dyski - w moim przypadku to max. 320GB.
W każdym razie partycja robi się dokładnie taka jak wpiszę. Nic się nie dzieje innego.
Celem ostatecznego wyjaśnienia sprawy proszę spróbuj wykreować ze sześć partycji o rozmiarach takich jak moje z wątku wyżej.
Jeżeli i to u Ciebie zadziała to zacznę się martwić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.