nic poza tym nie zmieniałem. System jest świeży, jedynie z tą kartą dźwiękową próbowałem coś zwojować. Co do ALC883 to producent tak podaje na stronie gigabyte (Realtek ALC883 8 Channel Audio Codec). Może faktycznie jest problem na lini Audio reszta sprzętu? Zaraz spróbuję wyłączyć audio i spróbować zbootować w 32 bitach.
Edit. Wyłączyłem kartę i wciąż nie może się uruchomić w 32bit. Ciekawą sprawą jest też fakt, że w BIOS'ie jest opcja Azila Codek.
Ostatnio zmieniony przez kurak 2010-03-11, 22:44, w całości zmieniany 1 raz
Moment, jak VoodooHDA to nie AppleHDA.kext i HDAEnabler.kext... coś namieszałeś... jakie masz kexty w /Extra. To że podałeś że masz tam Extensions.mkext to mogliśmy się domyślić, ale co jest w nim.
Wybacz za pytanie, jestem dość nowym użytkownikiem, jak sprawdzić co jest w tym Extensions.mkext?
Edit, nie doczytałem się takiej informacji, że jak się instaluje VoodooHDA to trzeba wywalić AppleHDA, teraz Voodoo się załadowało dość dobrze, wykrywa mi urządzenie ale problem tkwi w tym, że wciąż nie ma dźwięku :(
Ostatnio zmieniony przez kurak 2010-03-11, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-11, 23:12
To masz dużo szczęścia, że w ogóle Ci system wstał.
Tutek jest do GIGABYTE GA-EP45-UD3P, a Ty masz przecież inną płytę główną!!! Nawet rzekłbym, mocno inną... O reszcie sprzętu nie wspominając.
Nie można w ten sposób postępować. DSDT to nie jest zabawa - wrzucając mocno zmodyfikowane tablice, na niewłaściwym sprzęcie można nawet spalić płytę / CPU.
No i nie wiesz co masz w Extra... my tymbardziej.
Problem z dźwiękiem to tylko wierzchołek góry logowej Twojej instalacji
Przeczytaj sobie to:
http://forum.osx86.org.pl...ooff-vt1082.htm
Masz tam opisane jak prawidłowo utworzyć zawartość Extra.
PS. Poza tym, dopóki masz HDAEnablera to VoodooHDA nie ma nawet szansy ruszyć.
HDAEnablera wyrzuciłem razem z AppleHDA, jak pisałem, Voodoo załadowało się, tylko nie chce grać;/ Możesz mi podpowiedzieć jak rozwiązać ten problem? a Extra to zajmę się tym zaraz;]
Wysłany: 2010-03-11, 23:29
Na razie to masz u siebie "masakrę", która dziwne, że w ogóle działa.
Najprościej i najszybciej będzie jak zrobisz sobie czystą instalkę. Potem dodasz sensownie utworzone Extra pod Twój sprzęt, zainstalujesz Chameleona i zobaczysz, że VoodooHDA zadziała i system w 32-bitach także.
Aha - musisz albo zrobić sobie małą poprawdę dsdt (tylko Twojego własnego, od Twojej płyty!!!) - link jest w poradniku - albo użyć kexta, który omija ten problem (załączam).
Cytat:
jak się instaluje VoodooHDA to trzeba wywalić AppleHDA
To nie jest prawda. Jeśli masz czysty system, to nic nie trzeba usuwać.
Cały problem polebał właśnie w tym katalogu Extra, teraz dźwięk działa na Voodoo tylko jest tak jakby lekko opóźniony (np jak robię głośniej na klawiaturze, to dźwięk jest wydawany z takim małym opóźnieniem). Kolejnym problemem jest to, że za każdym rebootem czyści mi ustawienia biosu i nie mogę zmobilizować grafiki do płynnego działania, może ktoś pomóc?
Wysłany: 2010-03-12, 11:20
A możesz powiedzieć skąd wziąłeś owo dsdt.aml i w jaki sposób edytowałeś?
Bo w biosie są 2 błędy - jak je poprawiłeś?
Seria GF7xxx działa tylko w 32 bitach. Ale co konkretnie zadziała, to już musisz sprawdzić: Enabler w Chameleonie, EFI String, NVEnabler.kext, NViject.kext... Tylko przed próbowaniem następnej metody najpierw musisz pozbyć się poprzedniej.
Robiłem zgodnie tym jak kolega wyżej napisał http://forum.osx86.org.pl...-fix-vt573.htm, a konkretnie to jak w tym poście @music napisał,problem ju rozwiązany z resetem biosu, pozostaje jeszcze tylko grafika no i ten dźwięk, działa ale z lekkim opóźnieniem, czy tego nie da się wyeliminować?
Edit. BTW, jak ustawić, żeby domyślnie uruchamiał się w 32bitach?, a co do pracy GF7XXX, to powiem Ci, że jak świeżo postawiłem system, to gafika działała bardzo dobrze na oryginalnym steroniku GeForcee.kext, tylko po upgradzie do 10.6.2 nie chce już tak fajnie działać w 64bit
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3692 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-03-12, 11:31
GF7XXX to zło, dziala w 32bitach w 10.6.2, w 10.6 i 10.6.1 działa w 32 i 64bitach. W 10.6.2 sa także problemy po wybudzeniu, czasem łapie KP lub nie wybudza monitora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.