Wysłany: 2009-09-20, 09:58 Instalacja 10.6 Snow z Pena
Cel jaki sobie założyłem to pierwsze uruchomienie systemu z powitalnym filmikiem w pełnej rozdzielczości plus oczywiście dźwięk.
Przygotowuję Pena odtwarzając na niego system z pliku .dmg za pomocą narzędzia dyskowego - OK
Instaluję Chameleona - RC3, wybieram metodę ręczną w terminalu - OK
Kopiuję na Pena folder /Extra z odpowiednią zawartościa czyli:
com.apple.Boot.plist
smbios.plist
Themesy do Chameleona
folder /Extensions
Z zawartości folderu /Extensions za pomocą Mkexta tworzę Extensions.mkext - OK
I teraz pytanko co zrobić z kextami, które muszą, powinny się zanalźć w /S/L/E?
W moim przypadku to
AppleLPC.kext - oryginalny, zmodifikowany
AppleHDA.kext
IONetworkingFamily.kext - oryginalny, zmodyfikowany
ATI4800Controller.kext - oryginalny, zmodyfikowany
OpenHaltRestart.kext
Gdy umieszczę je własnie w /S/L/E na Penie to po instalacji i tak ich nie ma - powinny być?
Zatem jak to się robi?
W moim przypadku to
AppleHDA.kext
OpenHaltRestart.kext
Nie pozostaje nic innego jak je tam po prostu wgrać
Jeśli założenie jest takie że masz totalnie czysty komputer i instalację robisz z przygotowanego specjalnie pena' to musisz po zainstalowaniu uruchomić jeszcze raz instalator i wgrać w terminalu te kexty na zainstalowany system.
Zapytam inaczej.
Czy update do 10.6.1 "można zrobić" z poziomu instalatora systemu?
Czyli instaluję z Pena, potem restart uruchamiam instalator i właśnie owa instalacja update i potem kopiowanie kextów do S/L/E?
Albo jeszcze inaczej..
Czy intnieje możliwość integracji 10.6.1 z 10.6?
Podobnie jak robi się to np. z kolejnymi SP do XP
Jest taka możliwość... ale wiedz że to już jakby tworzenie własnej dystrybucji. Nie mniej ilość pracy włożona w utworzenie takiego "distro" będzie niewspółmierna do uzyskanych korzyści... jeśli chcesz to sam zrobić dla siebie, to szybciej i prościej po zainstalowaniu systemu jest dograć update i potem jeszcze raz łatki... tym bardziej że za miesiąc/dwa wyjdzie aktualizacja 10.6.2 i obecny obraz będzie już nieaktualny...
Wysłany: 2009-09-20, 20:39 Re: Instalacja 10.6 Snow z Pena
zet120 napisał/a:
Cel jaki sobie założyłem to pierwsze uruchomienie systemu z powitalnym filmikiem w pełnej rozdzielczości plus oczywiście dźwięk.
Przygotowuję Pena odtwarzając na niego system z pliku .dmg za pomocą narzędzia dyskowego - OK
Instaluję Chameleona - RC3, wybieram metodę ręczną w terminalu - OK
Kopiuję na Pena folder /Extra z odpowiednią zawartościa czyli:
com.apple.Boot.plist
smbios.plist
Themesy do Chameleona
folder /Extensions
Z zawartości folderu /Extensions za pomocą Mkexta tworzę Extensions.mkext - OK
W moim przypadku to
AppleHDA.kext
OpenHaltRestart.kext
Gdy umieszczę je własnie w /S/L/E na Penie to po instalacji i tak ich nie ma - powinny być?
Zatem jak to się robi?
Gmatwasz sobie sprawe z tym E/E zupelnie niepotrzebnie :)
Tworzenie extensions.mkext w E/E jest zupelnie niepotrzebne kexty i tak zostana wczytane przez jadro problem jest taki ze nie wszystkie zadzialaja
Tak jak napisal 314T jest to tworzenie wlasnej dystrybucji a powiem sczerze ze jest to bardzo proste i naprawde nie trzeba tyle kombinowac aby osiagnac efekt poodbny do twojego zalozenia
Pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Po zainstalowaniu systemu, obejrzeniu filmiku, utworzenia konta, zwyczajnie instalujesz aktualizację. Potem jak po każdej aktualizacji łatasz to co pozmieniała w /S/L/E i tyle... Niestety, im więcej musisz zmodyfikować w /S/L/E tym więcej zawsze musisz potem odtworzyć. Jeśli chcesz to robić jak najrzadziej to skup się na znalezieniu fixów takich które nie wymagają modyfikacji /S/L/E np. działają z /E/E.mketx, lub zmodyfikowanego DSDT.
Mnie się też udało postawić SL retail na pen-a właściwie bez jakiś szczególnych problemów. Mam Chameleona rc3, najnowszy boot od netkas-a, fakesmc i wykasowałem IntelATA. Na tą chwile nie mam sieci, nie mam myszy ani klawiatury na ps/2, nie mam dvd, grafika chodzi dobrze w trybie 32 bit.
Prace w toku
_________________ Toshiba U400 (MacPro4,1) PDC T2390 1,8 GHz, ICH8-M AHCI, 2GB RAM, 300GB, GMA X3100, Leo 10.5.8 (9L30) Darwin 9.8.0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.