Teraz przedstawię problem, z którym się spotkałem i nie wiem co poradzić. Mianowicie padł mi dysk z opisu sprzętu, więc podłączyłem przez kabel SATA i zewnętrzny zasilacz dysk 3.5" Maxtor DiamondMax Plus 9 120 GB SATA. Niestety dysk nie startuje w trybie AHCI, więc nie mogę w tym trybie uruchomić komputera. Przekłada się to na komunikat STILL WAITING FOR THE ROOT DEVICE podczas ładowania instalatora. Czy jest możliwość instalacji Snow Leo na komputerze gdy w biosie mamy ustawiony tryb IDE?
Drugie rozwiązanie jakie mi przyszło do głowy to instalacja Snow na pendrive 8GB, dogranie kextów do obsługi IDE. Następnie zrobiłbym obraz pendrive i odtworzył go na partycji na dysku Maxtor.
Ja bym zrobił tak:
1. Instalacja Snow leo na pendrive 8gb.
2. Z odpalonego już Snow z pena bym zainstalował na tym 2 dysku snow leo według poradnika rozzofa
http://forum.osx86.org.pl...ooff-vt1082.htm
3. Dalej z odpalonego snow z pena. Wgrałbym potrzebne kexty i bootloader na ten drugi dysk łącznie z AppleIntelPIIATA.kext od netkasa do odpalanie z ide. (kext wizard i chameleon wizard).
4. Snow Leo powinien ruszyc z maxtora
Sprawa wygląda tak:
- jest to laptop z dwoma kieszeniami na dysk z wejściami SATA 2 oraz złączem zasilania
- dysk 3,5 cala podłączyłem kablem SATA do gniazda SATA w laptopie - wtyczkę przerobiłem tak, że udało się ją włożyć do gniazda - całość sprawuje się bardzo dobrze, wtyczka siedzi ciasno więc nie ma mowy o jakimkolwiek zwarciu
- zasilanie jest podłączone z zewnętrznego zasilacza, który był w zestawie do podłączania dysków przez USB
Także podsumowując dysk jest podłączony jak normalny dysk 2,5 cala, system go widzi normalnie, pracuje z normalną szybkością. Jedyny mankament jest taki, że dysk nie startuje w trybie AHCI.
Ad1. Nie sprawdzałem, ponieważ nie wiem jak. Poprzednio miałem tam podłączony dysk i Snow działał normalnie w trybie AHCI oczywiście. W IDE nie sprawdzałem.
Ad2. Nie sprawdzałem, sprawdzę za chwilę.
Ad3. Chyba chodzi o zworki. Nic nie zwierałem. Co powinienem ustawić?
Ad3. Chyba chodzi o zworki. Nic nie zwierałem. Co powinienem ustawić?
Jeśli ma zworki, to musisz znaleźć ich opis... może dysk jest zablokowany na tryb SATA1 i przy okazji sprawia problemy. Niektóre dyski przestawia się też programowo. Sprawdź czy dotyczy tych dysków i działaj.
Więc powrócę do pytania z pierwszego postu: czy da się zrobić, by Snow Leo uruchomił instalator gdy mam włączony tryb IDE w biosie?
Tak, o ile na BootCD masz kext do kontrolera obsługujący ten tryb.
Z tego co mi wiadomo, to bardzo rzadki wypadek aby używać trybu IDE w tym kontrolerze i może być problem z znalezieniem jakiegoś działającego BootCD... ale możesz obejść ten problem instalując na tym HDD podłączonym przez przejściówkę USB. Jak zainstalujesz system będziesz musiał tylko dorzucić stosowny kext do zainstalowanego systemu i Ci wstanie z dysku podłączonego pod SATA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.