Kilka tygodni temu nawiązałem rozmowę z pewnym użytkownikiem który podeslal mi na PW plik DSDT stworzony pod IFL90 . Ja posiadam FL90 i przy probie generowania pliku DSDT wyskakuje bardzo duza ilość errorow. Teraz moje pytanie jak sprawdzić czy plik z IFL90 pójdzie na moim FL90 albo jak go poprawić . Podpinam pliki z mojego FL90 oraz podesłany do IFL90.
herkules Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 321
Wysłany: 2009-11-16, 01:50
Ok! Az z ciekawosci odpalilem kompa drugiego ;) . A wiec snow wystartowal. Jednak zawiecha biosu pozostala. No nic jutro powalcze i poszperam w necie . Tylko ciezko o info na temat takiego Compala :( jeszcze raz dziekuje 314TeR.
P.S
Bo tak do snu sie zastanawiam. Przeczytalem juz wątek o dsdt ale nadal nie mogę dojsc do odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie ? Czy dsdt ogranicza ilość kextów w folderze S/E/E ?
Edit:
Najprawdopodobniej za wiecha biosu następuje po probie odpaleniu funkcji sleep .
Edit 2:
Zawiecha wystepuje przy sleep,restart jak i przy Shut Down . Ponowne zaladowanie ustawien w biosie wszystko naprawia pomimo ,że wizualnie nic sie nie przestawia w ustawieniach .
Zawiecha wystepuje przy sleep,restart jak i przy Shut Down
Wieczorem może spojrzę jeszcze raz w ten kod i coś da się radę wymyślić, aby nie było problemów z CMOS...
herkules napisał/a:
Czy dsdt ogranicza ilość kextów w folderze S/E/E ?
Tak, jeśli zostanie prawidłowo zrobione... Na Twoim sprzęcie można by wsadzić do DSDT funkcje następujących kextów:
LegacyAppleAHCIPort
HDAEnabler - jeśli używasz
LegacyLPC
Injector do VGA - czy to string, czy kext
TMFix
Poza tym poprawione DSDT da:
Prawidłowe zarządzanie energią - czyli speedsteep - mniej ciepła wydzielanego i dłuższy czas pracy na akumulatorze
Poprawny sleep/restart/shutdown
Poprawna reakcja na zamykanie monitora...
itp itd... wiele z nich wymaga wiele pracy, wiedzy i zachodu w zaimplementowanie, ale Ty masz wydaje mi sie sporo farta... muszę się jeszcze dokładnie przyjrzeć, ale Twój kod DSDT przypomina te Mac'owe, a więc przeniesienie kodu z Mac Book'a Pro 3,1 lub 4,1 nie powinno być bardzo skomplikowane.
Sprawdź i daj znać czy jest zmiana w resetach cmos'u... zrobiłem dwie drobne modyfikacje dostosowując bardziej kod pod OSx86.
Nie mniej dziwne jest to, że Twój kod jeśli chodzi o te kluczowe podzespoły jak RTC, HPET, IPIC, TIMR itd... jest IDENTYCZNY z kodem Mac Book Pro 3.1... a pozostałe jakieś 75% jest identyczne z tym z MBP3.1, 15% niemal identyczne a może 10% to specyficzny kod compala...
Wersja 1.2 - poprawka dla RTC, mam nadzieję że pomoże, oraz poprawka dla LPC - powinna pojawić Ci się nowa opcja w oszczędny komputer, sprawdź tę kartę przed wrzuceniem tego DSDT i po wrzuceniu czy tak się stanie. Potem wypróbuj sleep z włączoną i wyłączoną tą nową opcją.
Na tę chwilę więcej Ci nie wymyślę... musiałbym mieć taki sprzęt na stole, poszukać fixów itd... ale Ty możesz jak najbardziej dalej eksplorować temat....
herkules Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 321
Wysłany: 2009-11-17, 20:41
314TeR napisał/a:
Na tę chwilę więcej Ci nie wymyślę... musiałbym mieć taki sprzęt na stole, poszukać fixów itd... ale Ty możesz jak najbardziej dalej eksplorować temat....
ok dobre i to co dziala. Ale jakies namiary co szukania przyczyny z sleep . I druga sprawa mam 8600M GT wrzucilem string z 8600 GT . I chyba w pelni ta grafa nie jest wykorzystywana . Gdzie moge poszukac odnosnie tego problemu. DSDT to ciekawy problem lecz chyba na ta chwile jestem za cienki w uszach .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.