Ja instalowałem mojego X73SV metodą iBoot + Multibeast od tonymacx86. W pierwszej kolejności musisz się tam zarejestrować, aby dostać dostęp do plików w sekcji download.
Kroki:
1. Pobierz i wypal iBoot Legacy, po czym zbootuj z tej płytki swojego lapa.
2. Wyjmij iBoot i w zamian wsadź płytkę Snow Leoparda (retail), po czym kliknij F5, aby odświeżyć listę z wyborami boota.
3. Wybierz płytę z SL i zainstaluj system (mi poszedł bez żadnych dodatkowych flag).
Co do update do 10.6.8 to jeszcze nie udało mi się sprawnie uruchomić systemu w tej wersji. Aktualizacja do 10.6.6, a potem start z tej wersji systemu przebiega bezproblemowo.
Jeśli chcesz potem system uruchamiać z dysku to potrzebny Ci będzie jeszcze bootloader (np. Chimera), który możesz zainstalować przez Multibeast i odpowiednie kernel flagi w org.chamelon.Boot.plist (mi startuje z arch=i386 maxmem=4096 busratio=22 npci=0x2000).
Wysłany: 2012-01-22, 17:06
Jestem (prawie) szczęśliwym użytkownikiem Liona na K53SV - a więc model niemalże bliźniaczy, różniący się procesorem (mam i5) i wielkością matrycy. Wszystko poza grafiką NV, kamerką i czytnikiem kart działa u mnie poprawnie (może jeszcze touchpad wykrywany jako myszka). Od dwóch osób posiadających K53SV mam za to informację, że ich kamerki działają dobrze, więc może tylko ja mam pecha.
Wiele osób nadal poleca Snow Leo, który rzeczywiście, jest bardzo udanym i stabilnym systemem, jednak na tym sprzęcie lepiej sprawował będzie się Lion. Jedna z przyczyn to chociażby obsługa Intel Turbo Boost, które to zwiększa wydajność CPU w pewnych sytuacjach (w GeekBench na pewno :P w zwykłych aplikacjach myślę, że również).
Co do instalacji - ręcznie przeniosłem na zewnętrzny dysk USB sformatowany w HFS+ pliki z InstallESD i odpowiednie pakiety, jednak teraz mamy znaczące ułatwienie w postaci Lion Image Maker:
Następnie do utworzonego pendrive/dysku należy dodać odpowiednie kexty (fakesmc, nullcpupm, voodoops2controller) i SMBIOS (MacBookPro8,1). W wolnej chwili wrzucę zawartość /Extra z mojego dysku instalacyjnego. Instalujemy też oczywiście Chameleona (warto wspomóc się aplikacją Chameleon Wizard, do znalezienia na tym forum). W tej chwili powinniśmy być w stanie uruchomić komputer z dysku USB bądź pendrive i zainstalować system.
Po udanej instalacji do uruchomienia nowego systemu używamy ponownie naszego dysku instalacyjnego. Kopiujemy /Extra na partycję z OSX, instalujemy Chameleona ręcznie, w single user mode (gdzieś na forum było to już chyba opisane?), cieszymy się działającym OSX
W przypadku tych Asusów nie jest potrzebna Chimera ani EFI String, grafika działa od samego początku. Jedynie NV należy wyłączyć w DSDT (przy okazji wprowadzania niezbędnych poprawek, tu mała uwaga - przed modyfikacjami może być problem z działaniem USB, flaga -x z reguły wtedy pomaga).
Ethernet działa z kextem od Lnx2Mac, Wi-Fi - LegacyAtheros.kext (choć na moim sprzęcie działa odpowiednio zmodyfikowany DeviceMergeNub, który w przeciwieństwie do LegacyAtheros umożliwia działanie udostępniania połączenia przez Wi-Fi), dźwięk - na tę chwilę niestety tylko VoodooHDA.
Pominąłem w tym momencie takie etapy jak uaktywnienie zarządzania energią i usypiania, aktualizacja sterowników graficznych (bez tego mogą pojawiać się artefakty), czy inne mniejsze rzeczy. Zajmiemy się tym, jeśli już zdecydujesz się na Liona i instalacja Ci się powiedzie.
Ravven napisał/a:
odpowiednie kernel flagi w org.chamelon.Boot.plist (mi startuje z arch=i386 maxmem=4096 busratio=22 npci=0x2000).
Wygląda na to, że robisz coś nie tak - 10.6.8 działał u mnie w trybie 64-bit, do tego bez żadnych dodatkowych flag. Chyba rozwiązania tonymacx86 znów się nie sprawdziły Wróć. Pewnie to wina 10.6.6, który nie wspiera Sandy Bridge.
Przepraszam, jeżeli mój post jest trochę zamotany, ostatnio miewam z tym problemy
_________________ Mac OS X Lion 10.7.3 Retail - Asus K53SV
Wygląda na to, że robisz coś nie tak - 10.6.8 działał u mnie w trybie 64-bit, do tego bez żadnych dodatkowych flag. Chyba rozwiązania tonymacx86 znów się nie sprawdziły Wróć. Pewnie to wina 10.6.6, który nie wspiera Sandy Bridge.
Faktycznie 10.6.6 nie wspiera jeszcze SB, stąd uruchamiam system w 32bitach i wymuszonym ograniczeniem RAM do 4GB wskazanym bus ratio i npci 0x2000 (choć dwie ostatnie falgi nie są w 100% konieczne).
[ Dodano: 2012-01-22, 17:57 ]
Nie ukrywam, że może być tak, że używam złego boota. :P
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail) - ASUS X73SV-TY424V || i7-2670QM | HM65 | 2x4GB 1333MHz | Intel HD Graphics 3000 + GeForce GT 540M | ALC269 | AR8151 | AR9002WB-1NG | iPhone 4 iOS 5.0.1 Piszę poprawnie po polsku!
Wysłany: 2012-01-22, 23:23
93robert napisał/a:
No i D.U.P.A.Z tym, że nie wiem jaki to jest OS. Jedyne co wiem o nim to to że waży 6.7 GB
Jak to - nie wiesz? To kto ma wiedzieć? W jaki sposób mamy pomóc nie wiedząc nawet, jaką wersję systemu próbujesz zainstalować? Zero konkretów, zero informacji w jaki sposób próbujesz uruchomić instalator, widać jedynie jakieś rozwiązania od tonymacx86. Nie sądzę, by przy tak skąpej wiedzy na temat Twojego problemu ktoś zdołał Ci pomóc.
Jest dokładnie tak, jak numerant napisał.
Do instalacji z iBoot Legacy potrzebujesz oryginalnej, nie zmodyfikowanej wersji DVD Snow Leoparda w wersji Retail, z innymi nie pójdzie.
[ Dodano: 2012-01-24, 11:39 ]
Dzięki uprzejmości i pomocy numeranta oraz mojej własnej wesołej twórczości sprawnie postawiłem 10.6.8 Retail na swoim ASUSIe X73SV (bez DSDT)! Potwierdzam więc, że jest możliwa taka instalacja na procesorze Sandy Bridge i karcie GeForce z technologią Optimus.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail) - ASUS X73SV-TY424V || i7-2670QM | HM65 | 2x4GB 1333MHz | Intel HD Graphics 3000 + GeForce GT 540M | ALC269 | AR8151 | AR9002WB-1NG | iPhone 4 iOS 5.0.1 Piszę poprawnie po polsku!
Cacy.Działa wszystko oprócz:
*Touchpada
*Kamerki
*Lan
*Wi-Fi
*Dzwięku(przerywa tak jakby ramu brakowało)
*Bezpośredniego odpalenia systemu(potrzeba cd iboot ale z tego co wiem to chimera rozwiązuje ten problem)
Działa Ci internet WiFi/Lan ? Bo tak właściwie to tylko tego mi brakuje do zadowolenia a jak uda mi się uruchomić resztę to będzie super !
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-26, 00:45
93robert napisał/a:
Cacy.Działa wszystko oprócz:
*Touchpada
*Kamerki
*Lan
*Wi-Fi
*Dzwięku(przerywa tak jakby ramu brakowało)
*Bezpośredniego odpalenia systemu(potrzeba cd iboot ale z tego co wiem to chimera rozwiązuje ten problem)
To faktycznie prawie wszystko... Pewnie nie działa także power managament i sleep. Zobacz dział DSDT i poradnik dział 8 - jak sprawdzić PM.
93robert napisał/a:
Działa Ci internet WiFi/Lan ? Bo tak właściwie to tylko tego mi brakuje do zadowolenia a jak uda mi się uruchomić resztę to będzie super !
Wysłany: 2012-01-26, 22:28
Cytat:
Ethernet działa z kextem od Lnx2Mac, Wi-Fi - LegacyAtheros.kext (choć na moim sprzęcie działa odpowiednio zmodyfikowany DeviceMergeNub, który w przeciwieństwie do LegacyAtheros umożliwia działanie udostępniania połączenia przez Wi-Fi), dźwięk - na tę chwilę niestety tylko VoodooHDA.
Przecież napisałem co zrobić z Wi-Fi i LAN. Do touchpada za to potrzeba VoodooPS2Controller + AppleACPIPS2Nub.
oswaldini napisał/a:
To faktycznie prawie wszystko... Pewnie nie działa także power managament i sleep. Zobacz dział DSDT i poradnik dział 8 - jak sprawdzić PM.
Jak wyżej, do tego te Asusy potrzebują SpeedSteppera, by odpalić zarządzanie energią.
oswaldini napisał/a:
Masz strasznie małe wymagania...
Racja, teraz na 99% nie ma nawet QE/CI ani poprawnej obsługi Sandy Bridge (bo zapewne update do 10.6.8 zrobiony nie był). Po co w ogóle Mac przy takich wymaganiach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.