Wysłany: 2009-10-20, 13:50 Praca w 32 lub 64-bitach na Snow Leo
Dyskusja w tym temacie jest zapewne potrzebna. Jestem bardzo ciekaw co myślicie o pracy, użytkowaniu Snow Leo w 32 lub (vs.) 64-bitach? W kontekście : osx86, jak również prawdziwych Macintoshy , sterowników do sprzętu, oprogramowania zewnętrznego. W zasadzie codziennego użytkowania systemu. Wady i zalety danej architektury używając Snow'a.
Ja obecnie "jadę" cały czas na 64-bitach. Ze sterownikami do mojego sprzętu nie mam w zasadzie problemów. Co do oprogramowania firm trzecich. Jedynie czasami (bardzo rzadko) nie chce mi się uruchomić jakaś aplikacja. Chyba głównie dla tego ze nie była pisana pod Snow'a tylko Leo albo nie pod Snow "64" borę również pod uwagę to, że mam hackintosha. Następne wydania programów zapewne uwzględnia i architekturę "64", dodam dodatkowo, że minęły już ok. 2 miesiące od premiery nowego systemu Apple. Ja obecnie czekam na Vmware Fusion działający pod "64" (jest zapowiadany) , bo obecnie muszę aby działał uruchamiać Snow'a w "32".
Ja niestety nie mogę używać snoła w 64-bit z powodu brak kextów do grafiki. Reszta działa. System chodzi jeszcze wydajniej i ogólnie lepiej. Niestety jestem skazany na 32-bit.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
Ja mam dokładnie to samo brak kextów 64 bitowych do mojego LANu oraz mojego wifi ,a sama praca na 64 bitach bez netu to mnie nie interesuje dlatego jestem skazany na 32 bity z reszta posiadam tylko 2GB pamięci, a to za mało by w pełni korzystać z 64 bitow
Wyczekuje kextów
Co do pracy systemu na 32 vs 64 ja nie widzę różnicy zapewne dlatego tez ze nie posiadam odpowiednia ilość pamięci by korzystać w pełni z 64 bitów ale tylko jak pojawia się moje kexty to zapewne dokupię kości :)Jedyne co zauważyłem to Snow zdecydowanie szybciej się zamyka i uruchamia :)Moj jedyny problem to macam nie pracuje mi na 32 i na 64 tez nie chce Mam same paski na obrazie z mojej kamerki
PS. Zastanawia mnie tylko jedno u ciebie Music bo widzę ze w stopce masz opis swojego kompa jak uruchamiasz architekturę 64 bitowa mając procka 32 bitowego ?Bo w koncu Core Duo to 32 bit a Core 2 Duo to 64 bity ?
z reszta posiadam tylko 2GB pamięci, a to za mało by w pełni korzystać z 64 bitow
Ogólnie to chyba systemy operacyjne 64-bitowe potrzebują więcej pamieci RAM niż "32" bo wczytują więcej danych do niej. Też mam 2 GB RAMu (w jednej kości) i kiedyś zapewne dokupię drugie 2 GB. Obecnie, na Snow w miarę komfortowo się w nich "mieszczę" i mam zawsze trochę wolej pamięci. Gdy uruchomię kilkanaście programów naraz (robię to właściwie rzadko), wówczas oczywiście wolnego RAMu (zapasu) zaczyna ubywać.
velchinaski napisał/a:
PS. Zastanawia mnie tylko jedno u ciebie Music bo widzę ze w stopce masz opis swojego kompa jak uruchamiasz architekturę 64 bitowa mając procka 32 bitowego ?Bo w koncu Core Duo to 32 bit a Core 2 Duo to 64 bity ?
Mój procesor Celeron Dual Core E1400 jest na szczęście również 64-bitowy, w porównaniu do Core 2 Duo mój procesor nie ma funkcji VT (Intel Virtualization Technology) - wsparcia dla sprzętowej wirtualizacji. Zapewne przyspieszyłoby to pracę z wirtualnymi maszynami, ale "da się jakoś żyć bez tego". Najnowsze programy Parallels for Mac albo VirtualBox mają w wymaganiach minimalnych obsługę VT, inaczej nie zainstaluje sie tych programów. Na szczęście dla mnie jest VMWare Fusion, który to nie wymaga VT do instalacji i pracy, chodź myślę, że jeżeli jest funkcja VT to ją po prostu wykorzystuje.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ale wciąż wybacz ze drążę temat jak uruchamiasz 64 bity na procesorze 32 bitowym przecież jest to nie możliwe ?
sprawdzałem i widziałem tylko obsługę 32 bitow chyba masz jakąś inna wersje ,ale mnie to ogromnie dziwi bo po samej nazwie można wnioskować ze to 32 możesz mi podać jakiegoś linka do specyfikacji twojego procka wiesz to tani procek i jeśli jest 64 bity to fajnie o tym wiedzieć na przyszłość Właśnie szukam laptopa dla mojej "gesi" i szukam tylko C2D a tu widzisz zaskoczenie ze nie każdy CD jest 32bitowy
Producent
Intel
Rodzina procesorów
Intel Celeron
Typ gniazda
Socket - 775
Liczba rdzeni w strukturze procesora
2
Nazwa kodowa jądra
Conroe-L
Proces technologiczny
0,65 nm
Częstotliwość taktowania procesora
2,0 GHz
Częstotliwość taktowania magistrali
800 MHz
Pojemność pamięci cache L1
16 kB
Pojemność pamięci cache L2
512 kB
Pojemność pamięci cache L3
Nie dotyczy
Wbudowany kontroler pamięci
Nie
Hyper-Treading
Nie
Hyper-Transport
Nie
Obsługiwane technologie
EM64T, Execute Disable Bit
Obsługa instrukcji 32-bit
Tak
Obsługa instrukcji 64-bit
Nie
Dołączony wentylator
Tak
Informacje dodatkowe
BOX
Gwarancja
36 miesięcy gwarancji
Kod producenta BX80557E1400 897802
dokładnie Ale jaja pierwszy raz widzę ze CD ma wsparcie dla 64 bitow wiec teraz nie pozostaje nic innego jak tylko sprawdzać każdego procka ,bo może się okazać że większość ma wsparcie hehehehehe
No to dzięki tobie dowiedziałem się ze mam takiego procka :(
http://ark.intel.com/Prod...7212&code=E5200
tez brak wsparcia VT (Intel Virtualization Technology) co prawda nie potrzebne mi ale na pudelku pisało dual core desktop intel 64 arch...fuck
teraz nauczę się wszystko dokładniej sprawdzać zanim coś kupie bo widzę ,ze kupując na allegro można kupić coś innego niż jest to w rzeczywistości
Wysłany: 2009-12-16, 10:19 Re: Praca w 32 lub 64-bitach na Snow Leo
U mnie (o dziwo) blaszak bootuje sie z defaultu w 64bitach, owszem probowalem odpalac w 32bitach ale nie bylo zadnej roznicy ani w zuzyciu pamieci czy utylizacji procka wiec jade w 64:)
Wysłany: 2009-12-17, 09:36 Re: Praca w 32 lub 64-bitach na Snow Leo
masi0 napisał/a:
U mnie (o dziwo) blaszak bootuje sie z defaultu w 64bitach, owszem probowalem odpalac w 32bitach ale nie bylo zadnej roznicy ani w zuzyciu pamieci czy utylizacji procka wiec jade w 64:)
Nie wiem jak wam się udało odpalić go w 64bitach ale mi nadal brakuje :BSDKernel6.0:IOKit6.0:Libkern6.0:Mach6.0: System6.0. Moźe coś poradzicie ? :P
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.