Wysłany: 2011-06-09, 18:00 PROBLEM - EBIOS read error: Device timeout
Witam chciałem zainstalować Mac OS Snow Leopard Retail, wszystko zrobiłem według tego poradnika http://forum.osx86.org.pl...otcd-vt2646.htm zanim nagrywałem płyty przeczytałem wszystko 10 razy no i doszło więc co tego by zainstalować system. Wkładam płytę z "Xbooterem" ale niestety już podczas tego mam problem. Oto i on:
Dodam również że błąd " Block 0xdff6b69 Secotrs 0 " Wyświetla się 4 razy i po nim następny inny nr błędu:
Męczę się z tym problemem już parę dni wszystko co było można przeczytałem i nic... Może ktoś mi pomóc i wyjaśnić co to za błąd i co on oznacza dodam jeszcze raz że ten błąd wyświetla się przy botowaniu "Xbootera"
No własnie tylko czy aby na pewno?
Swego czasu na maszynie wirtualnej testowałem kilka rozwiązań CD boot'ów z naszego forum i jeden z nich zachowuje się bardzo podobnie.
Mam oczywiście świadomość, że środowisko maszyny wirtualnej to jednak nie to samo co rzeczywisty sprzęt, ale .....?
Skąd zatem błąd w wirtualnej maszynie, w której bootowanie odbywa się wprost z obrazu iso?
Doskonale rozumiem, że wolą i priorytetem twórców cdboot 'ów obecnych na naszym forum nie było to aby one dały się uruchomić w maszynie wirtualnej.
Jednak można sobie wyobrazić rzeczywiste środowisko zbliżone do tego z owej maszyny gdzie ten konkretny cdboot nie zadziała i nie będzie to wina płytki ani napędu.
To oczywiście luźne przemyślenia i nie koniecznie prawdziwe.
zet120, w sumie Twoje błędy też są związane z obsługą napędu DVD, wirtualny czy nie... może tu leży źródło owych problemów... Autor nie napisał jaki ma napęd i czy na 100% z nim jest wszystko OK.
Mam dokładnie taki sam komunikat na plycie UnibootX do p7p55d , po odczekaniu okolo 50 sek. do 1 minty , wyświetla sie normalnie bootloader ale bez motywu graficznego, nagrałem bardzo duzo tych plytek i w kazdej malem to samo , wątpie ze jest to wina zle nagranej plyty, raczej problem z dvd. Postaraj sie poczekać troszke moze u ciebie tez zaskoczy.Pozdrawiam
UniBootX'y sprawdzałem z rzooff'em dokładnie i obrazy są OK, widać niedomaga Ci napęd, albo napęd może mieć dziwny firmware... czasami też pomaga podpięcie DVD pod inny kanał SATA/kontroler i popróbowanie zmian parametrów kontrolera.
Napęd mam: TSSTcorp CDDVDW SH-S223C-ATA producent: Samsung, Interfejs: SATA
Nie wiem czy to dobrze czy źle sprzęcik też mam ok bo z tego co widzę ci co posiadają podobne podzespoły do moich też im odpala Mac OS a z napędem nigdy nie miałem problemów.
Ale tak w nawiasie dodam że mam taki sprzęt:
Procesor: Core2Duo E7600 taktowanie 3GHz
Karta graficzna: GF GTS 250
Płyta główna: GIGABYTE EP41-UD3L
Ram: 4x1GB
Twardy dysk: SAMSUNG HD502HJ
Wiem wiem... że mam podawać szczegółowe dane podzespoły ale jak już nie chcecie to nie czytajcie Szczerze nie wiem co jest grane być może faktycznie winny jest napęd ale nigdy z nim problemów przy odtwarzaniu/nagrywaniu nie miałem.
Właśnie rozwikłałem problem(PRAWIE!) Znalazłem na jakiejś stronce BootCD o nazwie "pirate_efi_x_v0.3" Akurat z tego co pobrałem właśnie na tą samą płytę główną co mam.
Wszystko fajnie odpala się ten BootCD mam menu wyciągam BootCD wkładam Mac OS wersje Retail czekam z 5 min włącza mi się wybór języka a po 10 minutach informacja "Mac OS X nie może być zainstalowany na tym komputerze" coś takiego. Wiecie o co może chodzić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.