Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Problem = namieszałem MacDrivem :( wiem, mój błąd
CJ Grass 

Wysłany: 2011-12-16, 09:22   Problem = namieszałem MacDrivem :( wiem, mój błąd

Witam
Posiadam win7x64 oraz leohazarda 10.6.8 (systemy na 2 dyskach).
Ponieważ na dysku z win brakowało miejsca postanowiłem zainstalować sobie MacDrive, żeby kilka rzeczy móc tam wgrać.
Problem zaczął się jak po instalacji macdriva (po restarcie i kilku godzinach używania) zmieniłem w "zarządzaj" dyskami literę dysku maca na X (poprzednio była to litera K i wszystko śmigało)
Problem pojawił się pod windowsem, gdyż miałem tam ściągnięte 2 torrenty (1 komplety, a 2 30% i ten 2 zaczął po zmianie litery pokazywać io error 1117)
Zmieniłem literę dysku macowego na K ale to nie pomogło. Odinstalowałem MacDriva i chciałem uruchomić leohazarda i MACOS nie wchodzi :(
Bardzo proszę o pomoc! jak to naprawić? po ponownej instalacji MacDriva na windowsie pamiętał literę dysku macowego i przypisał ją ponownie do X.
Po uruchomieniu z widokiem konsoli pojawił się następujący komunukat: - nie jestem w stanie teraz go przytoczyć bo osx ruszył... zapomniałem gdzie zapisują się logi, jak możecie podpowiedzcie mi
bo chciał bym na przyszłość uniknąc takich problemów, czego się wystrzegać? skąd ten IO Error 1117 pod torrentem?

PS pod windowsem skasowałem pliki z głównego katalogu dysku macowego:
____HFS+ Private Data
.HFS+ Private Directory Data_
.Spotlight-V100
.Trashes
.vol
Volumes
i SYSTEM OS RUSZYŁ?!?! o co chodzi?

Astarael 
Wow:

Wysłany: 2011-12-16, 18:11   

Cytat:
PS pod windowsem skasowałem pliki z głównego katalogu dysku macowego:
____HFS+ Private Data
.HFS+ Private Directory Data_
.Spotlight-V100
.Trashes
.vol
Volumes
i SYSTEM OS RUSZYŁ?!?! o co chodzi?
Jestem szczerze zdziwiony xD

Czego się wystrzegać? Najlepiej MacDrive, Paragon HFS i innych tego typu wynalazków- to na dłuższą metę nie działa, a ponadto prostą ścieżką prowadzi do utraty danych.
Do hfs+ dla windowsa istnieją sterowniki napisane przez Apple - umożliwiają co prawda tylko odczyt, ale za to nie rozwalają po drodze wszystkiego :-P

Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku!
| Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! 
~Hack 'em all!~

CJ Grass 

Wysłany: 2011-12-16, 19:44   

Rozumiem... myślałem, iż MacDrive będzie przydatnym narzędziem..
Niestety po kilku godzinach pracy na MacOsie przeszedłem pod win, użyłem znowu MacDriva (myślałem, że to co mnie spotkało to jednorazowa przygoda :) lecz niestety NIE), znowu torrent po 4h pokazał IO Error 1117 i znowu nie mogę wejść w OSXa... do tego po tym jak torrent się wywalił, dysk z win zniknął, po restarcie był (resetując nie wykrywał dysku z OSXem - musiałem wyłączyć kompa i włączyć ponownie).
Nie mam jak dać screenshota - zdjęcie z komórki nie wiele pokaże - wyszło słabo...
Dziwi mnie, że rano ruszyło... pliki które skasowałem (przeniosłem) z dysku maca utworzyły się na nowo, teraz robiłem tak samo jak robiłem rano, czyli odinstalowałem macdriva, zainstalowałem ponownie, macdrivem sprawdziłem dysk, znalazł jakieś błędy i naprawił, odinstalowałem MacDriva i nic to nie pomaga.. znowu przeniosłem te pliki o których pisałem wcześniej...
Uruchamiałem system z komendami -v -x, terminal wykrywał jakieś błędy, naprawił je, często jest tak że pojawiają się napisy
dysk0s2 nie można znaleźć media... czy coś takiego i leeci tych komend pełnoooo...
Może podłączę ten dysk z OSX do macbooka i sprawdzę czy dysk ma błędy na prawdziwym maku? coś to pomoże?
Wiem, że aby mi pomóc powinienem dać LOG, jednak nie mogę się do niego dostać... log zapisuje sie do katalogu /dev/console o ile dobrze pamiętam..
podłącze dysk do maka i sprawdzę czy jest tam log, jeżeli jest podeślę go na forum i będę wdzięczny za poradę ...
JUŻ MACDRIVA NIE UŻYJĘ!!!

fenriz 

Wysłany: 2011-12-16, 19:54   

Odpukać, używam MacDrive'a ponad rok i nic się jeszcze nie zrypało...

CJ Grass 

Wysłany: 2011-12-16, 21:41   

a mi po 4h używania torrenta io error 1117 i błędy, oraz problemy z uruchomieniem systemu

janek202 
No RISC no fun.

Wysłany: 2011-12-16, 21:45   

A mi rozwalił system po pierwszym użyciu. Nie ma reguły.

Piszę poprawnie po polsku!
Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard

CJ Grass 

Wysłany: 2011-12-16, 22:11   

sprawdziłem katalog dev i jest pusty, nie ma loga.. ale nagrałem sobie film i jest tam tak:
executing fsck_hfs (version dlskdev_cmds_491.6-3).
launchctl:please convert the folowing to lunch: /etc/much_init.d/dashboardadvlaoryd.plist
systemshutdown false (moga byc male bledy bo zczytuje z komorki z filmiku :)
a po tej komendzie system trochę myśli a potem leci pełno komend:
disk0s2 : media is not present....

po podłączeniu dysku do macbooka sprawdziłem i dysk ma nazwę ST925041 0AS Media - może problem w ty, ze pc podczas startu osxa nie może znaleźć tego voluminu?
disk0s2 a może chodzi o disk0as? czy po tym co napisałem (wiem... chaotycznie, ale pisze to co widzę i co przychodzi mi na myśl) przychodzi wam do głowy co może powodować, iż nie mogę odpalić osxa?
podczas sprawdzania narzedziem dyskowym wykryl problem:
naglowek woliminum wymaga pewnej naprawy.
wolumin (nazwa) ulegl awarii i wymaga naprawy.
blad: ten dysk wymaga naprawy. kliknij napraw dysk.
kliknalem i naprawil...
podczas naprawy na czerwono wyskoczyl jeszcze jeden komunikat :
naglowek woliminum wymaga pewnej naprawy.
ale pod koniec zielony napis - dysk naprawiono...
czy to moglo pomoc? nie mam teraz jak sprawdzic dysku w pc...
pozdrawiam

PS
znowu zadziałało, lecz nie umiem pojąc jakim sposobem :)
po wsadzeniu przeskanowanego dysku z osxem do pc, system nie ruszył, uruchomiłem w trybie -v, pojawiały się błędy ale trochę inne niż media not present (bardziej rozbudowane komendy), lecz system po 30 min czekania nie uruchomił się. Uruchomiłem osxa w trybie awaryjnym (-x -v) i ruszył :) zalogowałem się na swoje konto, odczekałem z 5 min, uruchomiłem komputer ponownie i już system OSX działa...
nie mogę pojąc jak to się samo naprawia, wiem ze MACDRIVE na bank spitolil sprawę, najpierw te problemy w windowsie z IO ERROR 1117, potem system nie uruchamiał się... wiec już nie bawię się w MacDriva na win..

czy ktoś umie wytłumaczyć zachowanie osxa? czemu sam się naprawił? błędy na dysku mogły być spowodowane tym ze wyłączałem komputer podczas wgyrwania systemu osx (tak przynajmniej mi się wydaje)

[ Dodano: 2011-12-18, 12:22 ]
po kolejnym dniu walki jednak stwierdzam iż to nie wina MacDriva!?!?
MacOs pracował mi przez jakieś 8h stabilnie, 2 krotnie uruchamiałem system ponownie i wszystko chodziło do momentu wejścia w Win7.
W komputerze mam 2dyski 500gb sata 3,5" oraz 2.5" sata dysk seagate 250gb 7200obr w kieszeni (moja obudowa ma wejście na kieszeń sata - gigabyte sumo). pierwszy zawsze bootuje się dysk 2,5" z Snowem - uruchamia się chameleon rc5 381. domyślnie ustawiony jest rozruch dysku z win7.
Po jakiś 6h pracy w win (stabilnej), uruchomiłem komputer ponownie i mac os już nie chciał się uruchomić??!!?? nie używałem macdriva, nawet nie mam go zainstalowanego...
Odłączałem 2 dyski 3,5" pozostawiając dysk 2,5" w kieszeni z macosesm.
Niestety oSX nadal się nie uruchamiał - disk0s2 media is not present... i czasem inne komunikaty...
Dziś rano podłączyłem dysk w kieszeni do portu płyty głównej (omijając przejściówkę którą podłączam dysk 2,5") i mac os ruszyl! podłączyłem dysk do kieszeni i już nie...
Wina taśmy sata? wymieniłem taśmę i os ruszył... hmmm
czy może to być taśma? czy znowu zbieg okoliczności że system ruszył?
umiem diagnozować usterki (kilka lat pracowałem w sklepie komputerowych i daję sobie radę z racjonalnym rozwiązywaniem problemów idąc po małych krokach w celu rozwiązania wszystkich przychodzących do głowy sposobów:)
Teraz podłączyłem wszystko jak było, 2dyski 3,5" i dysk w kieszeni 2,5" i osx drugi raz ruszył... planuje teraz wejść w winde, popracować z godzine i ponownie uruchomić kompa do OSXa...
ale jak sądzicie-uszkodzona taśma mogła tam namieszać?
IO error pod windowsem przy używaniu MacDriva?
problemy z bootowaniem osxa? czasem załapywał i się uruchamiał...
wiem z doświadczenia iż problemy z taśmami mają różne objawy - a to nie widzi dysku, a to dysk dziwnie się zachowuje..
skanowałem dysk pod macbookiem i oprócz błędów (pewnie po złym zamykaniu systemu ) i naprawie tych że błędów dysk nie ma awarii (w biosie włączony mam smart).

[ Dodano: 2011-12-18, 21:16 ]
PS
chyba jednak to wina taśmy sata...
dziś - 5h macos, potem win 3h, znowu macos i wszystko działa...

odpukać, będę obserwował jeszcze zachowanie kompa ale na tą chwilę stwierdzam iż wina za wszelakie IOerrory pod win używając macdriva, oraz za problemy z uruchamianiem osxa powodowała uszkodzona taśma...

Odpowiedz do tematu