Wysłany: 2010-07-26, 15:30 Problem z napędem - DVD pracuje non-stop
Witam,
Mam pewien problem, który od dłuzszego czasu mnie denerwuje. Podczas pracy na Mac osx z mojego napedu wydobywaja sie dzwieki jakby laser sie poruszał. Dzieje sie tak tylko na macu
_________________ iHack: Snow Leopard Retail 10.6.7 64 bit | Asus P7P55D PRO | COREi7-875K | Asus HD5870 | 16GB DDR3 |
Piszę poprawnie po polsku!
ja mam takie pytanie - co prawda nie syczy mi z napędu, lecz po pewnym czasie pracy na Snole 10.6.4 (LeoHazard)
pokazuje iż nie mam napędu, nie można fizycznie otworzyć napędu - brak reakcji na naciskany guzik w nagrywarce.
Nie pomaga reset - nadal nie widzi napędu (nawet w biosie) trzeba wyłączyć komputer i znowu uruchomić.
Sprzęt DVD RW LG GH22NS30 - wgrałem najnowszy firmware 2.0.
Macie jakiś pomysł co to może być?
zauważyłem jeszcze iż skrót wysunięcia napędu to F12 (dłuższe przytrzymanie) a krótkie przytrzymanie F12 pokazuje Dashboard - czy to ma jakiś wpływ?
CJ Grass, Firmware 2.0 - mam to samo... Podejrzewam że ginie po sleepie i jest to ewidentnie wina firmware'u. Na starszych 1.x nie zauważyłem tego problemu. Pomaga dopiero fizyczne wyłączenie i włączenie kompa - czyli napęd musi stracić zasilanie żeby w pełni się zresetować...
Moj naped na ATA co chwila cche czytac plytke nawet jak jej nie ma ;/
Czasami taniej jest go wymienić na kompatybilny... osobiście nie miałem problemów z Pioneerami na SATA i LG na ATA/SATA. Te drugie lepiej czytają i sprawiają wrażenie lepszych, ale potrafi im się "zniknąć" z systemu i pomaga wtedy jedynie pełen power-off. Ewidentnie wskazuje to na problem z firmware'm 2.0 który został "wmuszony" przez LG aby był kompatybilny z 7-dem. Na wcześniejszych wersjach 1.x nie było problemów z znikaniem.
czy coś w tym temacie się ruszyło? nadal znika mi napęd z systemu (OSX 10.6.8)
Ewentualnie jaki kompatybilny napęd polecacie (mój napęd to LG GH22NS30 firmware ver.2.0)? (DVDRW bo Blueraya sobie daruję)
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3690 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-17, 14:23
Praktycznie każdy napęd na SATA. Ja wymieniłem i mam święty spokój. Na czytanie napędu nic nei poradzisz jak masz taki bug. W gre wchodzi tylko wymiana. Co do napędu DVDRW zobacz moją stopkę.
"praktycznie każdy napęd" z tym, że mój LG ma problem i po aktualizacji firmwaru 2 napęd znika podczas pracy w osxie...
chodzi mi o konkrety model, którego używacie, można go jeszcze kupić i nie ma z nim problemów na osixie (snow 10.6.8) oraz z którym firmwarem go używacie.
A z drugiej strony szkoda mi zmieniać dobrego napędu o dobrych parametrach (szybki czas odczytu plyt cd/dvd) i może jest jakiś sposób, czy nie firmowy firmware, który naprawia tą usterkę?
na stronie LG nadal firmware 2.0 :(
chyba że da rade zrobić downgrade do wersji 1.03?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.