Mnie się nadal nie ładuje sterownik do grafiki. Z innych ciekawostek to po Leo system sie określał jak MacBookPro3.1 a pod Snow x64 określa się jako MacBookPro 4.1
Skąd taka zmiana?
_________________ Toshiba U400 (MacPro4,1) PDC T2390 1,8 GHz, ICH8-M AHCI, 2GB RAM, 300GB, GMA X3100, Leo 10.5.8 (9L30) Darwin 9.8.0
Z innych ciekawostek to po Leo system sie określał jak MacBookPro3.1 a pod Snow x64 określa się jako MacBookPro 4.1
Skąd taka zmiana?
Wszystko zależy jakiego injectora SMBIOS'u używasz... jedne udają MP, inne MBP... a Chameleon 2.0 i nowy netkasowe PC_EFI 10 pozwala na zrobienie własnego opisu.
... dzięki nowej wersji, można mieć i Funkcjonalność Chameleon'a 2 i PC_EFI 9... a co najważniejsze można zacząć "wstrzykiwać" informacje z smbios.plist.
tak naprwade to nie wiem co dzieki temu mozna osiagnac? , chodzi mi co druga czesc wypowiedzi Twojej
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Chodzi o to aby w profilu systemu nasz PC był identyfikowany jako np Mac Pro, lub nasz notebook jako Mac Book. W większości to kosmetyka, ale kosmetyka po pierwsze wpływająca na poprawne działanie profilu systemu (bez wstrzykiwania informacji do smbios System Profile potrafił nie działać), ale też poprawne informacje pozwalające na uruchomienie zarządzania energią na posiadanym sprzęcie...
Wysłany: 2009-07-01, 01:51
314TeR napisał/a:
Chodzi o to aby w profilu systemu nasz PC był identyfikowany jako np Mac Pro, lub nasz notebook jako Mac Book. W większości to kosmetyka, ale kosmetyka po pierwsze wpływająca na poprawne działanie profilu systemu (bez wstrzykiwania informacji do smbios System Profile potrafił nie działać), ale też poprawne informacje pozwalające na uruchomienie zarządzania energią na posiadanym sprzęcie...
Mam płyte i965 i grafike GMA X3100 2a02 rev 3. W SL 32 bit była out of the box a w SL64 bit, na tych samych kextach nie ładuje się sterownik. Mam taką "zwykłą" gafike 1024x768 bez możliwości zmiany roździelczości.
_________________ Toshiba U400 (MacPro4,1) PDC T2390 1,8 GHz, ICH8-M AHCI, 2GB RAM, 300GB, GMA X3100, Leo 10.5.8 (9L30) Darwin 9.8.0
Co to znaczy na tych samych kextach... skoro napisałeś
bastiann napisał/a:
była out of the box
Wgrywałeś jakiekolwiek kexty czy nie... To bardzo ważne... kexty od Leo nie pasują do snow. Jedyna rada do poprawne DSDT i metoda DTGP a w niej wstrzykiwanie VGA. Sprawdzałem z GMA950 i pięknie działa pod Leo.
Pod Leo 10.5.5 miałem problem z tą kartą ale po przegrzebaniu różnych forów znalazłem stosowne kexty. Później przyszły aktualizacje 10.5.6 i 10.5.7 gdzie grafika chodziła bez problemu = nie musiałem po instalacji aktualizacji instalować "starych" kextów z poprzedniej wersji. Później przyszła pora na SnowLeo.
SnowLeo 10A380 bez problemu po instalacji uruchomił się z w pełni działającą grafiką ale w trybie 32 bit. Później zrobiłem alktualizacje przez UA i nadal w trybie 32 bit grafika działała w pełni. Teraz wczoraj udało mi się przy pomocy nowego EFI v10 i Chameleona 2 oraz odpowiedniego dsmos.kext-a uruchomić tryb 64 bit i ... mimo iż nic ponad to nie zmieniałem to grafika nie ładuje stosownych kextów.
Na tym polega moj problem
Widać na tym, że X3100 nie ma kextów do 64bit'ów... niestety mojej 4870 też nie udało mi się na razie odpalić w 64bitach... i to w ogóle... Ty masz przynajmniej tryb vesa.
Poczytaj o preparowaniu DSDT - może to by pomogło...
Dodam do tego wątku, że mój Lan z płyty głównej : Realtek 8111D działa out of the box na Snow , zaś pod Leo musiałem doinstalowywać kexta, podobnie chyba było u mnie z chipsetem ICH7.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.