Ciekawi mnie czy ten nowy sposób jest lepszy od pozostałych narzędzi np. NTFS-3G (nie ma jeszcze wersji pod nowego Snowa), NTFS-3G pod Leo był nawet dobry
Kod:
http://macntfs-3g.blogspot.com/
albo program "Paragon NTFS for Mac OS X"
Kod:
http://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/
widze ze jest też program "ExtFS for Mac OS X "
Cytat:
full read/-write access to the Ext2 and Ext3 file systems under Mac® OS X.
Ja mam również windows na tylko jednej partycji (dość sporej bo z ok 100Gb), a różne inne dane muzyka,filmy itp. trzymam na partycji z system plików : Mac OS Extended (Journaled), bo bardziej nastawiam się do pracy cały czas na Mac OS X niż na Windows. Ten Windows służy tylko do grania i tego czego nie da się zrobic na Mac OS X.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Jak wrażenia z używania sterownika "made by apple"? Są błędy na dyskach, czy spokojnie można używać...
Paragon i NTFS-3g niestety powodowały znaczną ilość krytycznych błędów doprowadzających do straty danych, o czym sam się przekonałem na własnej skórze...
a ja sie pytam sie ja: czy ten ntfs jest obslugiwany przez leo i bezpieczny (z podkresleniem na bezpieczny) ? bo to bylby glowny (i chyba jedyny) powod mojej przesiadki na 10.6
czy zapisywanie i odczytywanie jest bezpieczne ? bo gdyby tak, to oplacaloby sie wtedy stworzyc partycje "dane" po ntfs i zrobic dualboot (vista/7 + snow)
coz o tym sadzicie ?
a ja sie pytam sie ja: czy ten ntfs jest obslugiwany przez leo i bezpieczny (z podkresleniem na bezpieczny) ? bo to bylby glowny (i chyba jedyny) powod mojej przesiadki na 10.6
czy zapisywanie i odczytywanie jest bezpieczne ? bo gdyby tak, to oplacaloby sie wtedy stworzyc partycje "dane" po ntfs i zrobic dualboot (vista/7 + snow)
coz o tym sadzicie ?
mac os x odczytuje domyslnie ntfs (tylko do odczytu - 100% bezpieczne) , w snow jest odczyt + zapis na ntfs (zapis domyslnie jest wyłaczony) . Oczywiscie można zainstalowac program np. ntfs-3g
Wiec nie ma problemu z ntfs pod mac os x. Ja obecnie mam jedną partycje z windowsem, makowską na Snow Leo i Dane. I nie mam problemu. Mozna sobie jeszcze zrobić partycje fat32 - zapis i odczyt pod windowsem i mac os , na obu systemach mozna zapisywac i odczytywac natywnie, w 100% bezpiecznie.
_________________ 10.8 ML
10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Ja dodam tylko, że najbezpieczniejszy sposób to dysk sieciowy. Wtedy system plików może być dowolny. FAT jest ok, ale jak mamy obrazy płyt DVD lub BD albo jakieś większe pliki filmowe to lipa...
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Leopard domyslnie może czytać z partycji NTFS. Aby był mozliwy również zapis nalezało zainstalować własnie ntfs-3g , czyli zewnetrzny program. Zaś w nowym Snow Leo apple wprowadziło odczyt i zapis na NTFS. Zapis jest domyslnie wyłączony i własnie ta NTFS Mounter , o której mowa umozliwia łatwe i szybkie włączenie zapisu na NTFS. Inaczej nalezało by wpisywac polecenia z terminala , aby włączyc ta funkcję.
wydano też NTFS-3G 64 bitowy (dla Snow Leopard), jest to chyba wydanie nie oficjalne :
NTFS-3G jak i Paragon NTFS powodują błędy zapisu na partycjach NTFS, w dodatku nie można ich uzywać jak się ma w systemie zainstalowanego Parallelsa lub VMware i podłączonym windowsem z partycji bootcamp.
A jak z działaniem rozwiązania Apple'a... stabilne, nie powoduje błędów?
U mnie zadzialalo to dopiero wtedy, kiedy w pliku zamiast UUID wpisalem po prostu nazwę woluminu, akurat w moim przypadku byla to wdzieczna nazwa "Nowy".
niestety problem z rozwiazaniem apple'a polega na tym ze nikt w 100% nie potwierdził ze dziala. Szukałem juz na paru różnych forach dyskusyjnych, łacznie z przeoraniem insanellymaca i jest ruletka, czesci ludzi niby dziala, ale czesc zglaszala problemy z gubieniem danych... a dla mnie takie polowiczne rozwiazanie nie jest dobre. mam za duzo waznych danych na partycjach ntfs i wolalbym ich przypadkiem nie stracic
_________________ pLayer / Suspect
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Snow Leopard 10.6.3 + Chameleon 2 RC5_pre8 + DSDT
----------------------------------------------
http://szkielkoioko.xsk.pl - czyli hackintoshowy blog o wszystkim
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-01-08, 23:50
Panowie wstrzymajcie się z rozwiązaniem APPLE
Nie wiem od czego ale nagle. DOSŁOWNIE. Wcześniej tego nie było teraz już jest. Pliki które wrzucę na zewnętrzny dysk USB na którym są partycje w NTFS po restarcie OS wyglądają tak:
A jak chcesz uzyskać dostęp to masz taki komunikat:
A pod Winda te pliki w ogóle nie mają uprawnień. Jest System jest Administrator ale ani odczytu ani zapisu. Nic.
Ehhh chyba pozostaje mi 3G-NTFS bo ten natywny sposób to kpina. Czy to ciężko zobaczyć jak to konkurencja ma.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4434 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-09, 00:40
Marucins napisał/a:
Ehhh chyba pozostaje mi 3G-NTFS bo ten natywny sposób to kpina. Czy to ciężko zobaczyć jak to konkurencja ma.
Ten "fiuczer" jest normalnie niedostępny - uruchamiasz go na własne ryzyko grzebiąc w systemie. Jak wiadomo jest to wersja testowa, nie można więc mieć pretensji, że nie działa super. Tymbardziej, że konkurencja ma dokładnie takie same bolączki.
Jak na razie żaden driver NTFS pod Mac OS nie jest w pełni bezpieczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.