Minęło trochę czasu i jestem ciekawy jak jest z zapisem NTFS, czy coś się zmieniło czy lepiej na razie się w to nie bawić?
Ciekawi mnie natomiast coś innego. Microsoft stworzył format exFAT, mający zalety FAT i obsługujący pliki powyżej 4GB. Natknąłem się na informację, że maczki mają obsługiwać exFAT. Mogłoby to rozwiązać problemy z NTFS i jako partycję z danymi można by użyć exFAT
Natknąłem się na informację, że maczki mają obsługiwać exFAT
Obsługują i to całkiem dobrze od 10.6.5, ale żeby nie było za różowo, to na XP trzeba samemu znaleźć i doinstalować łatkę, a Linuxy właściwie nie radzą sobie w ogóle z tym formatem plików.
Właśnie uaktualniłem do 10.6.5 (byłem trochę w tyle) i rzeczywiście w narzędziach dyskowych jest możliwość tworzenia partycji exFAT.
Co do XP, to jego czas już mija, a windows 7 ma obsługę exFAT chyba w standardzie, a Vista wraz z którymś service packiem, więc nie jest tak źle.
Rozumiem, że w przypadku exFAT nie ma takich cyrków jak z NTFS?
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2011-01-26, 18:00
Zauważyłem iż podczas nienaprawionego błędu od początku 10.6 mianowicie nakładania złych uprawnień dla plików kopiowanych na dysk NTFS. Przez co po restarcie OSX nie potrafi wykonać żadnej operacji na tych plikach. Do czasu naprawienia uprawnień np. pod Windows.
Z pomocą przychodzi muCommander. Spokojnie można kopiować przenosić usuwać pliki z tym że pliki będą miały identyczne uprawnienia czyli nic z nim nie zrobimy do czasu naprawy uprawnień.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Włączyłem sobie zapis NTFS przez snowa tym sposobem z wpisem w fstab i wszystko smiga bardzo dobrze. TEN APPLOWSKI Driver do ntfs jest bardzo dobry..update(oj jednak nie taki dobry). Uzycie procka bardzo małe podczas kopiowania na/z ntfs i transfery prawie idenczyne jak na kopiowaniu na hfs+. Niestety na ubuntu ntfs-3g jest duzo gorszy. Uzycie procka skacze do 50%(core2duo2,5ghz) i transfery tez slabiutke. Max 15MB/s. Błędów żadnych na razie nie upatrzyłem. Oczywiscie jak sie zrestartuje podczas jakis operacji dyskowych to bledy sie robia na ntfs. ale wtedy to odpalenie windowsa i podczas staru systemu sam windows sam naprawi.
Jak chce sie miec dostep do danych na SNOW i WINDOWS To trzeba jednak miec partycje NTFS taka glowna do plikow bo fat32 ma limit 2gb na plik. A przez jakies parrarelsy na windowsie nie chce mi sie bawic zeby sie dostac do HFS+
Na UBUNTU mozna wlaczyc zapis na HFS+ trzeba
-zainstalowac hfsplus hfsutils hfsprogs
fsck.hfsplus -f /dev/sdaX
zamountowac parycje mount -o force /dev/sdx(partycja hfs+) /mnt/blabla(punkt montowania)
fsck moze po zamountowaniu juz nie pamietam a moze przed . fsck jakos zdejmuje journaling no i wtedy juz jest mozliwy zapis na hfs+ (chyba jako root) wiec sudo nautilus sie przyda
[ Dodano: 2011-06-20, 20:29 ]
Widze ze w tym poscie nikt nie podał tego sposobu na zapis na ntfs przez wpis fstab.
Ja podam po angielsku bo mi sie nie chce tlumaczyc. Chyba zrozumiecie
Cytat:
Open Terminal.app (/Applications/Utilities/Terminal)
Type "diskutil info /Volumes/volume_name" and copy the Volume UUID (bunch of numbers).
Backup /etc/fstab if you have it, shouldn't be there in a default install.
Type "sudo nano /etc/fstab".
Type in "UUID=paste_the_uuid_here none ntfs rw" or "LABEL=volume_name none ntfs rw" (if you don't have UUID for the disk).
Repeat for other NTFS partitions.
Save the file (ctrl-x then y) and restart your system.
Ostatnio zmieniony przez radek97 2011-06-22, 11:00, w całości zmieniany 1 raz
Testowałem. Nie polecam. Działał przez jakiś czas dobrze, a potem były błędy w systemie plików. Na przykład pliki były ciągle oznaczane jako używane, miały złe uprawnienia i właściciela itd. Pomagało tylko ich kopiowanie na partycję FAT32 a później przywrócenie ich z powrotem na stare miejsce.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Faktycznie. Czasami podczas kopiowania na ntfs robi błedy. Stworzył mi plik który wogle nia miał prawie uprawień do pliku(uprawienia specjalne). CHyba będę musiał jednak przejść na fat32 albo hfs+ bo faktycznie cos na tym ntfs "krzaczy się". Niby nie dużo ale zawsze cos jest nie tak. Jak odpalam windowsa i chkdsk sie robi to zawsze sa bledy.
Dzięki za podpowiedz. Zabieram sie za przewalanie danych i przerabianie dysku na EXFAT. Jednak NTFS strasznie krzaczy pod snowem. Moze ntfs-3g bylby lepszy. Da sie to jakos zainstalowac na SNOW ale po co jak jest EXFAT:).
Ostatnio zmieniony przez radek97 2011-06-22, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.