Wysłany: 2009-09-06, 11:25 Snow Leopard a zapis na partycjach NTFS
Jak wiadomo Snow powinien obsługiwać zapis na partycjach, dyskach sformatowanych jako ntfs.
Patrząc na startujący system z parametrem -v można zauważyć:
ale partycje i dyski ntfs pozostają tylko do odczytu.
Pojawiła się metoda aby umożliwić zapis na partycjach, dyskach ntfs, która sprowadza się do stworzenia pliku /private/etc/fstab
z zawartością w postaci:
Kod:
LABEL=disklabel none ntfs rw
gdzie jako disklabel należy wpisać UUID partycji, który z kolei można odczytać poleceniem w konsoli:
Jednak moje zapędy eksperymentatora, kaskadera mają swoją granicę..
Słowem nie sprawdzałem tej metody, ale może ktoś już badał sprawę lub po prostu ma jakieś doświadczenia w tym względzie?
[ Komentarz dodany przez: 314TeR: 2009-09-06, 12:51 ]
Poprawiłem odrobinę tytuł, aby lepiej określał zawartość wątku.
Przy okazji nie wiem czy panowie zauważyli jak nowy systemik czyli Snow czyta pojemność dysków.
Dla Snowa 500G to 500G!
Ano zauważyłem Wczoraj czytałem, poniżej podaję cytat z forum myapple :
Przeczytałem przed chwilą kolejny artykuł o update z Leoparda na SL. Autor artykułu wspomniał, że był bardzo szczęśliwy z powodu zwolnienia się*na dysku twardym znaczej ilości miejsca po aktualizacji.
Okazuje się, że Apple do osiągnięcia tego wyniku (spełnienie obietnicy o odchudzonym systemie operacyjnym) posłużyło się zwykłym chwytem marketingowym - o ile w bardzo wielu systemach operacyjnych (Rodzina windows, unixy, 99% linuxów) od czasów prehistorycznych kilobajt ma 2^10 czyli 1024 bajty, o tyle Snow Leopard uważa, że kilobajt to 10^3 czyli 1000 bajtów.
Dane te zdaje się potwierdzać angielska Wikipedia: Kilobyte - Wikipedia, the free encyclopedia
Tym samym po aktualizacji systemu do SL aktualizujemy w naszym komputerze system miar - z systemu binarnego na system SI.
Ma to swoje plusy i minusy - plus jest na pewno wizualny, ponieważ teraz kupując dysk twardy mający 500gb zobaczymy na nim 500gb miejsca, a nie jak do tej pory około 470gb. Oczywiście fizyczna pojemność dysku pozostanie taka sama.
Minus jest natomiast o wiele większy, tak jak pisałem wyżej, wszystkie popularne systemy operacyjne używają binarnego układu miar. Używanie w SL układu SI doprowadzi do kolejnych problemów z kompatybilnością - to, co dla naszego kolegi z Windowsem będzie ważyło 100 mb, dla nas będzie widoczne jako 102,4 mb... Może 100 mb to nie jest dużo, ale jeżeli pójdziemy w setki gigabajtów - różnica pomiaru robi się dosyć spora.
Osobiście czuję się z tym dosyć dziwnie - Apple zmieniło system miar nie pytając nikogo o zdanie i z pewnością*przyczyniając się do powstania problemów w kompatybilności. Podczas gdy cała dzisiejsza elektronika bazuje na potęgach liczby 2 (co ma przyczynę w rozróżnialnych stanach przez np procesor - włączony/wyłączony, true/false, 0/1), my, użytkownicy "najbardziej zaawansowanego systemu operacyjnego na świecie" cofamy się do epoki pierwszych komputerów i liczydła
Ostatnio zmieniony przez marcias 2009-09-10, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Nic z tych rzeczy
Obrazek "pożyczyłem" z rosyjskiego "foruma" aby dobrze ilustrował sytuację.
P.S.
Bardzo lubię czytać rosyjskie fora tematyczne ponieważ oni zazwyczaj piszą bardzo chętnie i raczej zawsze dużo.
Nasz wątek o instalacji 10.6 liczy 15 stron, ich 70!
Zostawmy to na inny wątek, w tym natomiast ciekaw jestem wrażeń.
Działa, nie działa? Jak działa?
Mnie troszeczkę przeraża fakt, że MAC OS X strasznie śmieci na dyskach.
O ile nie przeszkadza mi to na dysku systemowym to na innych, w tym zewnętrznych bardzo irytują mnie te pliczki .DS_Store.
Wiem na dyskach sieciowych można wyłączyć tworzenie tych plików, ale na innych potrzeba już zewnetrznego programiku.
Nie rozmawiamy tu o windowsie! Rosjanie czy może bardziej ogólnie ekipa ze wschodu ma większe doświadczenia w rozpracowywaniu OSX. U nich rozpracowywanie importowanych systemów, łącznie z ingerowaniem w ich budowę nie jest przez nikogo ścigane. Wymiana myśli i pomysłów nie jest obciążona niepewnością wynikającą z postanowień EULA czy patentów USA. Wychodzą z założenia, że skoro kupili lub zdobyli coś w internecie mogą robić z tym co chcą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.